Vacsizzon az Orient expresszen

Május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia kft. szervezésében - adta hírül az Observer.

A Venice-Simplon Orient Expresszel (VSOE) a magyar nagyközönség Budapesten először a Vasúttörténeti Parkban találkozhatott még 2001-ben, amikor még csak kívülről, rámpákról nézve tekinthette meg a fényűző vonatot. 2002-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, amikor 8000 ember nézte meg belülről is világhírű vonat pazar miliőjét és fényűző luxusát.

Az elmúlt 100 évben csak hírességek, dúsgazdag és előkelő kiváltságosok élvezhették az Orient Expressz kényeztető luxusát. A luxusvonat napjainkban is közlekedik, többek között Párizs és Isztambul között, mely 6-8000 EURO jegyárával egy szűk utazóközönség számára elérhető.

A MÁV Nosztalgia Kft. különvonatával mond köszönetet a magyar Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) felújítását támogatóknak és közreműködőknek. A világon egyedülálló és egyetlen üzemképes Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100 éves születésnapját, mely az 1876-ban Brüsszelben alakult „Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Européens (CIWL) vállalat megrendelésére a smichowi (Prága) Ringhoffer Werke AG. kocsigyár épített 1912-ben. A ma 100 éves kocsi, étkezőkocsiként az Orient Express Párizs-Budapest-Isztambul útvonalon részt vett megannyi izgalmas utazáson.

A születésnapi különvonat 2012.május 11-én este 19 órakor a Budapest Nyugati pályaudvarról indul, és Gödöllőre, a Királyi Váróba érkezik. Ezen kivételes alkalomból a gyertyafényes vacsoravonat szerelvényét a híres Venice-Simplon Orient Expressz (VSOE) étkezőkocsijai ékesítik. Az eseményen részt vesznek a belföldi gazdasági élet szereplői, a hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselői, és azok a külföldi partnerek, akik az Orient étkezőkocsi felújítását támogatták köztük... Lord Faulkner, vasúti mecénás (Anglia), Bill Parker, Jármű értékmentő a Fedecrail képviseletében (Anglia), Claude Ginellá, a Venice-Simplon Orient Expressz vezérigazgatója (Svájc)

Az Orient Expresszen étkezőkocsijaiban Christian Bodiguel (VSOE főszakácsa) és Kovács Lázár sztár séfek biztosítják a gasztronómiai élvezeteket.

Az Orient Expressz születésnapi különvonat

Menü választék

A felújított 100 éves Teakfa Orient étkező kocsiban (1.000.000 FT támogatói jegy)
1. Pilismaróti kézműves vaj, Rétki Gábor „tejes embertől”, frissen sült bagettkarikákkal 
2. Rakott - Préselt harcsa mikro salátákkal és tökmagolajos mustármártással
3. Szarvas gerinc erdei gombákkal friss fűszeres zöldséggel és medvehagyma krémmel
4. Túrótorta bodza fagylalttal, citrusos kivonattal és mandula krokanttal
5. Étcsokoládés trüffel

Orient Étkező kocsikban (100.000 Ft támogatói jegy)
1. Sült skorpió hal filé és füstölt padlizsánnal töltött tintahal Velencei kaviárral
2. Sós - fűszeres kéregben sült Bárány borda, rozmaringos öntettel, édes csicseri borssal töltött cukkíni, vajban sült burgonya szeletekkel
3. Erdei gyümölcs parfé vanília szósszal
4. Sajt és édes - sós keksz válogatás

(forrás: Observer)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.