Vacsizzon az Orient expresszen

Május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia kft. szervezésében - adta hírül az Observer.

A Venice-Simplon Orient Expresszel (VSOE) a magyar nagyközönség Budapesten először a Vasúttörténeti Parkban találkozhatott még 2001-ben, amikor még csak kívülről, rámpákról nézve tekinthette meg a fényűző vonatot. 2002-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, amikor 8000 ember nézte meg belülről is világhírű vonat pazar miliőjét és fényűző luxusát.

Az elmúlt 100 évben csak hírességek, dúsgazdag és előkelő kiváltságosok élvezhették az Orient Expressz kényeztető luxusát. A luxusvonat napjainkban is közlekedik, többek között Párizs és Isztambul között, mely 6-8000 EURO jegyárával egy szűk utazóközönség számára elérhető.

A MÁV Nosztalgia Kft. különvonatával mond köszönetet a magyar Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) felújítását támogatóknak és közreműködőknek. A világon egyedülálló és egyetlen üzemképes Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100 éves születésnapját, mely az 1876-ban Brüsszelben alakult „Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Européens (CIWL) vállalat megrendelésére a smichowi (Prága) Ringhoffer Werke AG. kocsigyár épített 1912-ben. A ma 100 éves kocsi, étkezőkocsiként az Orient Express Párizs-Budapest-Isztambul útvonalon részt vett megannyi izgalmas utazáson.

A születésnapi különvonat 2012.május 11-én este 19 órakor a Budapest Nyugati pályaudvarról indul, és Gödöllőre, a Királyi Váróba érkezik. Ezen kivételes alkalomból a gyertyafényes vacsoravonat szerelvényét a híres Venice-Simplon Orient Expressz (VSOE) étkezőkocsijai ékesítik. Az eseményen részt vesznek a belföldi gazdasági élet szereplői, a hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselői, és azok a külföldi partnerek, akik az Orient étkezőkocsi felújítását támogatták köztük... Lord Faulkner, vasúti mecénás (Anglia), Bill Parker, Jármű értékmentő a Fedecrail képviseletében (Anglia), Claude Ginellá, a Venice-Simplon Orient Expressz vezérigazgatója (Svájc)

Az Orient Expresszen étkezőkocsijaiban Christian Bodiguel (VSOE főszakácsa) és Kovács Lázár sztár séfek biztosítják a gasztronómiai élvezeteket.

Az Orient Expressz születésnapi különvonat

Menü választék

A felújított 100 éves Teakfa Orient étkező kocsiban (1.000.000 FT támogatói jegy)
1. Pilismaróti kézműves vaj, Rétki Gábor „tejes embertől”, frissen sült bagettkarikákkal 
2. Rakott - Préselt harcsa mikro salátákkal és tökmagolajos mustármártással
3. Szarvas gerinc erdei gombákkal friss fűszeres zöldséggel és medvehagyma krémmel
4. Túrótorta bodza fagylalttal, citrusos kivonattal és mandula krokanttal
5. Étcsokoládés trüffel

Orient Étkező kocsikban (100.000 Ft támogatói jegy)
1. Sült skorpió hal filé és füstölt padlizsánnal töltött tintahal Velencei kaviárral
2. Sós - fűszeres kéregben sült Bárány borda, rozmaringos öntettel, édes csicseri borssal töltött cukkíni, vajban sült burgonya szeletekkel
3. Erdei gyümölcs parfé vanília szósszal
4. Sajt és édes - sós keksz válogatás

(forrás: Observer)


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.