Vacsizzon az Orient expresszen

Május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient Expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar teakfa Orient Expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia kft. szervezésében - adta hírül az Observer.

A Venice-Simplon Orient Expresszel (VSOE) a magyar nagyközönség Budapesten először a Vasúttörténeti Parkban találkozhatott még 2001-ben, amikor még csak kívülről, rámpákról nézve tekinthette meg a fényűző vonatot. 2002-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, amikor 8000 ember nézte meg belülről is világhírű vonat pazar miliőjét és fényűző luxusát.

Az elmúlt 100 évben csak hírességek, dúsgazdag és előkelő kiváltságosok élvezhették az Orient Expressz kényeztető luxusát. A luxusvonat napjainkban is közlekedik, többek között Párizs és Isztambul között, mely 6-8000 EURO jegyárával egy szűk utazóközönség számára elérhető.

A MÁV Nosztalgia Kft. különvonatával mond köszönetet a magyar Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) felújítását támogatóknak és közreműködőknek. A világon egyedülálló és egyetlen üzemképes Teakfa Orient Express Étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100 éves születésnapját, mely az 1876-ban Brüsszelben alakult „Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Européens (CIWL) vállalat megrendelésére a smichowi (Prága) Ringhoffer Werke AG. kocsigyár épített 1912-ben. A ma 100 éves kocsi, étkezőkocsiként az Orient Express Párizs-Budapest-Isztambul útvonalon részt vett megannyi izgalmas utazáson.

A születésnapi különvonat 2012.május 11-én este 19 órakor a Budapest Nyugati pályaudvarról indul, és Gödöllőre, a Királyi Váróba érkezik. Ezen kivételes alkalomból a gyertyafényes vacsoravonat szerelvényét a híres Venice-Simplon Orient Expressz (VSOE) étkezőkocsijai ékesítik. Az eseményen részt vesznek a belföldi gazdasági élet szereplői, a hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselői, és azok a külföldi partnerek, akik az Orient étkezőkocsi felújítását támogatták köztük... Lord Faulkner, vasúti mecénás (Anglia), Bill Parker, Jármű értékmentő a Fedecrail képviseletében (Anglia), Claude Ginellá, a Venice-Simplon Orient Expressz vezérigazgatója (Svájc)

Az Orient Expresszen étkezőkocsijaiban Christian Bodiguel (VSOE főszakácsa) és Kovács Lázár sztár séfek biztosítják a gasztronómiai élvezeteket.

Az Orient Expressz születésnapi különvonat

Menü választék

A felújított 100 éves Teakfa Orient étkező kocsiban (1.000.000 FT támogatói jegy)
1. Pilismaróti kézműves vaj, Rétki Gábor „tejes embertől”, frissen sült bagettkarikákkal 
2. Rakott - Préselt harcsa mikro salátákkal és tökmagolajos mustármártással
3. Szarvas gerinc erdei gombákkal friss fűszeres zöldséggel és medvehagyma krémmel
4. Túrótorta bodza fagylalttal, citrusos kivonattal és mandula krokanttal
5. Étcsokoládés trüffel

Orient Étkező kocsikban (100.000 Ft támogatói jegy)
1. Sült skorpió hal filé és füstölt padlizsánnal töltött tintahal Velencei kaviárral
2. Sós - fűszeres kéregben sült Bárány borda, rozmaringos öntettel, édes csicseri borssal töltött cukkíni, vajban sült burgonya szeletekkel
3. Erdei gyümölcs parfé vanília szósszal
4. Sajt és édes - sós keksz válogatás

(forrás: Observer)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.