Vajon léteznek emlékezőtehetséget javító élelmiszerek?

Az emberi kihívások teljesítéséhez a legtöbb esetben jó memóriára van szükség. Ez az oka annak, hogy a memóriafokozó étrend-kiegészítők vagy tabletták miért váltak az utóbbi években annyira népszerűvé. Sokan nem tudják azonban, hogy több élelmiszerrel is javíthatnak emlékezőtehetségükön, és ugyanazt a hatást elérhetik velük, mint az egyébként megkérdőjelezhető kimenetelű memóriafokozó készítményekkel. A Food World News ezeket az ételeket (és italokat) ismerteti.

1.

Vadon élő lazac, hering, makréla és egyéb olajos halak – az omega-3 zsírsavak miatt

A múltban számos egymásnak ellentmondó tanulmány jelent meg az omega 3 memóriajavító hatásáról.

Egy friss, 485 idősödő, memóriaproblémákkal küzdő ember bevonásával végzett MIDAS vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a mindösszesen 24 hetes időszak alatt omega-3-at tartalmazó táplálék-kiegészítőket fogyasztó résztvevők a placebóval élő társaikkal szemben jelentősen magasabb pontszámokat értek el a memóriateszteken. (Forrás: Daily Meal).

Ez az eredmény ismét azt mutatja, hogy az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges memória megtartásában.


2.

Csonthéjasok és magvak - E-vitamin tartalmuk miatt

Mindenki tudja, hogy a diófélék egészségesek, van ám még egy ok, amiért érdemes bevonnunk őket mindennapos étrendünkbe.

Magas E-vitamin tartalmuk miatt a csonthéjasok nagyon fontos funkciót töltenek be mentális egészségünk megőrzésében; egyeseket például ténylegesen megvédhet a demenciától is.  Sőt, egy Harvard-tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik E és C-vitaminos táplálék-kiegészítőket fogyasztottak, a vaszkuláris demencia 88 százalékkal ritkábban fordult elő, mint az egyéb fajta életmódot követő embereknél.

A dió, brazil dió, mandula, kesudió, lenmag, mogyoró és napraforgómag mind az olyan élelmiszerek közé tartoznak, amelyek E-vitamin tartalmuk miatt javíthatják az ember emlékezőtehetségét.

Diófélék vásárlásakor ugyanakkor fontos, hogy megvizsgáljuk a termék teljes sótartalmát, mert egyes produktumok elkészítési eljárásuk miatt tekintélyes mennyiségű nátriumot  tartalmaznak.


3.

Flavonoidban gazdag élelmiszerek

A flavonoidok arról ismertek, hogy megfordítják a korral összefüggő memória csökkenésének folyamatát.

Egy tanulmány a flavonoid alcsoportjában a flavanoloknak, az antocianinoknak és flavanonoknak tulajdonítja a legerősebb memóriajavító potenciált.

Jó hír, hogy az RSC szerint a flavonoidokat főleg egészséges élelmiszerek, úgymint az alma, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, zöldségek, a bor és a tea tartalmazzák.

Ahogy azt mi is megírtuk már, a csokoládé szerelmeseinek örömteli információ, hogy a flavonoidok a kakaóban is megtalálhatók. A rajongóknak főleg az étcsokoládét érdemes választaniuk a túlzott cukorbevitel megelőzése érdekében.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Food World News


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.