Válságban az ír kocsmák

Az áfa emelkedése, az infláció és az otthonról dolgozó emberek növekvő számaarra késztették a kisvállalkozásokat, hogy állami támogatást kérjenek.

Írországban országszerte elkeseredettség lett úrrá a vállalkozókon. Az éttermek, kávézók és pubok tulajdonosai tüntettek az ír parlament előtt, hogy felhívják a figyelmet, a bezárások 270 ezer ember megélhetését veszélyeztetik.

Tavaly óta átlagosan napi kettő, összesen több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban a nemzeti étteremszövetség nyilvántartása szerint, melyek egyike a vegán és vega éttermek között úttörőnek számító 37 éves Blazing Salad. A vendéglátóhely túlélt több gazdasági válságot és a covid járványt, de most az áfaemeléssel, a pénzromlással és az otthoni munkavégzéssel már nem tud megbirkózni. 


Fotó: depositphotos

 A híres, corki Ballymaloe szakácsiskola alapító séfje, Darina Allen 76 éves életkora ellenére Dublinba utazott, hogy csatlakozzon a tüntetéshez.

"76 éves vagyok. Még soha életemben nem mentem ki az utcára tiltakozni, de reggel 6-kor felkeltem, hogy vonatra szálljak a Corkban. Elhatároztam, hogy támogatom az ügyet” – mondta a The Guardiannek.

Egyszerűen elhagyatottnak és megbecsülés nélkülinek érezzük magunkat. Mindössze annyit akarunk, hogy viszonylag tisztességes megélhetésünk legyen, hogy ki tudjuk fizetni a személyzetet, és újra befektethessünk a vállalkozásunkba, és taníthassuk gyermekeinket.  Nem egy nyaralót szeretnénk a Karib-térségben. Ez csak a napi túlélés.”

Az ír étteremszövetség szerint az áfakulcs 9 százalékról 13 százalékosra emelése miatt az élelmiszer-ipari vállalkozások a túlélésért küzdenek. Az áfakulcs a járvány idején csökkent 9 százaléka, de az éttermek szerint még korai lenne újra bevezetni a magasabb kulcsot, tekintettel az energiaszámlák emelkedésére, a megnövekedett élelmiszerköltségekre, a megélhetési költségek válsága és az otthoni munkavégzés miatti visszafogott fogyasztói keresletre.

Az érintettek abban bíztak, hogy a kormány reagálni fog az áfaemelés visszafordítására irányuló kampányukra, tekintettel az ország  pénzügyeire, rámutatva, hogy a nyolcvanas évek zuhanásában az áfa csak 6 százalékos volt.

Allen azzal is vádolja a kormányt, hogy nem látja a nagyobb képet: „Az ír ételek megváltoztak az elmúlt 30 évben, és a friss, kiváló minőségű tejtermékek és hústermékek hatalmas eladási jelentőséggel bírnak a turisták számára."

Stephen Buckley szerint, akinek a családja több steakhouse-t és egy mészárszéket is működtet úgy fogalmazott: "a turisták nem az időjárás, hanem a kultúra miatt látogatnak Írországba. Márpedig az éttermek és kávézók a kultúra elemei, és ha az éttermek bezárnak, a kultúra összeomlik, és a látogatók elmaradnak."


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.