Válságban az ír kocsmák

Az áfa emelkedése, az infláció és az otthonról dolgozó emberek növekvő számaarra késztették a kisvállalkozásokat, hogy állami támogatást kérjenek.

Írországban országszerte elkeseredettség lett úrrá a vállalkozókon. Az éttermek, kávézók és pubok tulajdonosai tüntettek az ír parlament előtt, hogy felhívják a figyelmet, a bezárások 270 ezer ember megélhetését veszélyeztetik.

Tavaly óta átlagosan napi kettő, összesen több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban a nemzeti étteremszövetség nyilvántartása szerint, melyek egyike a vegán és vega éttermek között úttörőnek számító 37 éves Blazing Salad. A vendéglátóhely túlélt több gazdasági válságot és a covid járványt, de most az áfaemeléssel, a pénzromlással és az otthoni munkavégzéssel már nem tud megbirkózni. 


Fotó: depositphotos

 A híres, corki Ballymaloe szakácsiskola alapító séfje, Darina Allen 76 éves életkora ellenére Dublinba utazott, hogy csatlakozzon a tüntetéshez.

"76 éves vagyok. Még soha életemben nem mentem ki az utcára tiltakozni, de reggel 6-kor felkeltem, hogy vonatra szálljak a Corkban. Elhatároztam, hogy támogatom az ügyet” – mondta a The Guardiannek.

Egyszerűen elhagyatottnak és megbecsülés nélkülinek érezzük magunkat. Mindössze annyit akarunk, hogy viszonylag tisztességes megélhetésünk legyen, hogy ki tudjuk fizetni a személyzetet, és újra befektethessünk a vállalkozásunkba, és taníthassuk gyermekeinket.  Nem egy nyaralót szeretnénk a Karib-térségben. Ez csak a napi túlélés.”

Az ír étteremszövetség szerint az áfakulcs 9 százalékról 13 százalékosra emelése miatt az élelmiszer-ipari vállalkozások a túlélésért küzdenek. Az áfakulcs a járvány idején csökkent 9 százaléka, de az éttermek szerint még korai lenne újra bevezetni a magasabb kulcsot, tekintettel az energiaszámlák emelkedésére, a megnövekedett élelmiszerköltségekre, a megélhetési költségek válsága és az otthoni munkavégzés miatti visszafogott fogyasztói keresletre.

Az érintettek abban bíztak, hogy a kormány reagálni fog az áfaemelés visszafordítására irányuló kampányukra, tekintettel az ország  pénzügyeire, rámutatva, hogy a nyolcvanas évek zuhanásában az áfa csak 6 százalékos volt.

Allen azzal is vádolja a kormányt, hogy nem látja a nagyobb képet: „Az ír ételek megváltoztak az elmúlt 30 évben, és a friss, kiváló minőségű tejtermékek és hústermékek hatalmas eladási jelentőséggel bírnak a turisták számára."

Stephen Buckley szerint, akinek a családja több steakhouse-t és egy mészárszéket is működtet úgy fogalmazott: "a turisták nem az időjárás, hanem a kultúra miatt látogatnak Írországba. Márpedig az éttermek és kávézók a kultúra elemei, és ha az éttermek bezárnak, a kultúra összeomlik, és a látogatók elmaradnak."


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.