Válságban az ír kocsmák

Az áfa emelkedése, az infláció és az otthonról dolgozó emberek növekvő számaarra késztették a kisvállalkozásokat, hogy állami támogatást kérjenek.

Írországban országszerte elkeseredettség lett úrrá a vállalkozókon. Az éttermek, kávézók és pubok tulajdonosai tüntettek az ír parlament előtt, hogy felhívják a figyelmet, a bezárások 270 ezer ember megélhetését veszélyeztetik.

Tavaly óta átlagosan napi kettő, összesen több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban a nemzeti étteremszövetség nyilvántartása szerint, melyek egyike a vegán és vega éttermek között úttörőnek számító 37 éves Blazing Salad. A vendéglátóhely túlélt több gazdasági válságot és a covid járványt, de most az áfaemeléssel, a pénzromlással és az otthoni munkavégzéssel már nem tud megbirkózni. 


Fotó: depositphotos

 A híres, corki Ballymaloe szakácsiskola alapító séfje, Darina Allen 76 éves életkora ellenére Dublinba utazott, hogy csatlakozzon a tüntetéshez.

"76 éves vagyok. Még soha életemben nem mentem ki az utcára tiltakozni, de reggel 6-kor felkeltem, hogy vonatra szálljak a Corkban. Elhatároztam, hogy támogatom az ügyet” – mondta a The Guardiannek.

Egyszerűen elhagyatottnak és megbecsülés nélkülinek érezzük magunkat. Mindössze annyit akarunk, hogy viszonylag tisztességes megélhetésünk legyen, hogy ki tudjuk fizetni a személyzetet, és újra befektethessünk a vállalkozásunkba, és taníthassuk gyermekeinket.  Nem egy nyaralót szeretnénk a Karib-térségben. Ez csak a napi túlélés.”

Az ír étteremszövetség szerint az áfakulcs 9 százalékról 13 százalékosra emelése miatt az élelmiszer-ipari vállalkozások a túlélésért küzdenek. Az áfakulcs a járvány idején csökkent 9 százaléka, de az éttermek szerint még korai lenne újra bevezetni a magasabb kulcsot, tekintettel az energiaszámlák emelkedésére, a megnövekedett élelmiszerköltségekre, a megélhetési költségek válsága és az otthoni munkavégzés miatti visszafogott fogyasztói keresletre.

Az érintettek abban bíztak, hogy a kormány reagálni fog az áfaemelés visszafordítására irányuló kampányukra, tekintettel az ország  pénzügyeire, rámutatva, hogy a nyolcvanas évek zuhanásában az áfa csak 6 százalékos volt.

Allen azzal is vádolja a kormányt, hogy nem látja a nagyobb képet: „Az ír ételek megváltoztak az elmúlt 30 évben, és a friss, kiváló minőségű tejtermékek és hústermékek hatalmas eladási jelentőséggel bírnak a turisták számára."

Stephen Buckley szerint, akinek a családja több steakhouse-t és egy mészárszéket is működtet úgy fogalmazott: "a turisták nem az időjárás, hanem a kultúra miatt látogatnak Írországba. Márpedig az éttermek és kávézók a kultúra elemei, és ha az éttermek bezárnak, a kultúra összeomlik, és a látogatók elmaradnak."


Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije 

A desszert már megjelenésében is a Balaton hangulatát idézi.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.