Várólistán harminc somogyi étterem

0 somogyi étterem várakozik arra, lassan egy éve, hogy üdülési csekk elfogadó hely lehessen Somogyban. A KISOSZ azt szeretné, hogy minden színvonalas szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely alanyi jogon üdülési csekk beváltó hely lehessen. Móring József országgyűlési képviselő támogatja a szakmai szervezet kezdeményezését, továbbá áfamentessé tenné az utalványt és egyszerűsítené a csekk kiadását és elfogadását - írja a kapos.hu.

Zsiga Csaba, a fonyódi Mentol söröző tulajdonosa fel van háborodva. A vendéglátóhely vezetője, ugyanis évek óta szeretné, ha fonyódi sörözője elfogadó hely lehetne, mégsem engedik neki.

Zsiga Csaba elmondta: azon kívül, hogy telefonon hivogatnak minket, hogy elfogadjuk e az üdülési csekket, tudjuk, hogy az alapítványtól telefonálgatnak, és azt állítják, hogy feketén elfogadjuk a csekket, ami nem igaz, többször próbálkoztak már velünk, azon kívül nem történik semmi.

Somogyban 2010-ben több mint 1200 étteremben, hotelben lehet beváltani üdülési csekket, köztük ebben a forgalmas balatonlellei hotelben is.Többen jöttek így nyaralni idén, mint tavaly. Zatykó András a balatonlellei Hotel Lido tulajdonosa hozzátette: körülbelül 10 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest az üdülési csekk forgalmuk, szinte mindenki azzal fizet a belföldi vendégek részéről.

Ám ez a hotelnek nem tiszta haszon. Például a minimálbérnek megfelelő, 73.500 forintnyi csekkből több mint 5 ezer forint adót kell befizetniük az államnak. Vonatjegy vásárlására, internet előfizetésre, valamint Forma-1 belépőre is fel lehet használni az utalványt. A beváltás köre olyan széles, hogy az ebből származó bevétel mindössze 8%-a vendéglátósoké. Ezért a KISOSZ kezdeményezte a változást.

Kertész Rezső a KISOSZ Somogy megyei társelnöke azt szeretné, hogy a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó vendéglátóüzletek alanyi jogon kaphassák meg, hogy elfogadó helyek lehessenek, szemben a mostani kijelöléses rendszerrel. Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselő támogatja a KISOSZ kezdeményezését. A parlament utolsó ülésnapján fel is szólalt az ügyben.

A politikus hozzátette: Somogy megyében is harminc, országosan 100-nál több vállalkozás vár arra, hogy üdülési csekk elfogadó hely lehessen. Egyébként a jelenlegi szabályozásnak megfelelően minden szabályozásnak megfelelnek, csak a nemzeti üdülési alapítvány azóta már lemondott elnöke valami miatt nem tartotta fontosnak ezeket a szerződéseket. Nemcsak az üdülési csekk elfogadó helyek bővítését, hanem a csekk áfamentességét, kiadásának és elfogadásának egyszerűsítését tűzte ki célul az új kormány. Felülvizsgálják az utalvány felhasználásának körét is. (kapos.hu)


Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.