Veganuár a felhők felett - receptek az Emirates séfjeitől

Elérkezett a nemzetközi Veganuár ideje. Évről évre egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, amely a vegán étrend előnyeire kívánja felhívni a figyelmet. A növényi alapú étkezés népszerűségének növekedését az is jelzi, hogy tavaly 40 százalékkal több utas rendelt vegán fedélzeti menüt a világ legnagyobb légitársaságának járatain. Az Emirates séfjei most betekintést engednek a légitársaság több mint 300 vegán ételkülönlegességet rejtő recepteskönyvébe.

A kizárólag növényi alapú ételek meghódították az eget. A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az 1990-es évek óta kínál vegán menüt a fedélzetén, amely kezdetben csak bizonyos útvonalakon volt elérhető, de a veganizmus népszerűségének növekedésével, az ételkínálatot kiterjesztette mind a 140 útvonalán közlekedő járatára. Jelenleg az Emirates több mint 300 növényi alapú főételt, desszertet és snacket kínál – közel másfélszer annyit, mint 2022-ben.  Vegán menüt utasosztálytól függetlenül, valamennyi vegán életmódot követő, vagy egyszerűen csak egészséges és könnyű étkezési lehetőséget kereső utasa rendelhet az Emirates várótermeiben és fedélzetén vagy közvetlenül az első osztályon, az indulás előtt legfeljebb 24 órával.

Vegan grilled kebab -Emirates Business Class.jpg
Vegan grilled kebab -Emirates Business Class.jpg
Fotó: Emirates

Vegán ételkülönlegességek az Emirates fedélzetén

A Turistaosztályon utazók olyan ínycsiklandó ételeket élvezhetnek, mint a sárgarépával, paprikával, gombával és paradicsom concassé-vel töltött csicseriborsó-palacsinta vagy a tofus tikka masala, amelyeket olyan desszertek követnek, mint a mangókompótos kókusz mousse vagy a csokoládémorzsával tálalt banántorta. A Prémium Turistaosztály utasait a basmati rizses jackfruit curry és a gesztenyepörkölt mellett, a könnyű csokoládés tofu sajttorta és a málnás parfé várja. A Business Class menüjében a gabonával, karamellizált körtével és lestyán pestóval tálalt sült karfiol épp úgy helyet kap, mint az ázsiai tofuból és shitake gombából készült üvegtésztás ragu, továbbá a trópusi kókuszos ananásztorta és az étcsokoládé szivarral, valamint eperkompóttal díszített csokoládés sajttorta. A légitársaság First Class utasai olyan vegán ételkölteményeket élvezhetnek, mint a krémes polentatorta kakukkfüves gombaraguval, párolt spenóttal és gazdag gyökérzöldség jus-vel, vagy a Chantilly krémmel és málnával töltött tuile.

Egészséges és kitűnő minőségű vegán alapanyagok

Az Emirates séfjei minden esetben kiváló, a világ számos tájáról származó alapanyagokkal dolgoznak – mint a kaliforniai Beyond Meat növényi alapú húspótló, a japán Qian Ye préselt tofu vagy a francia Linnolat bio vegán csokoládé -, hogy a légitársaság ne csak a repülőgépeivel, de a vegán ételeivel is a fellegekbe repíthesse utasait. Az Emirates emellett friss, helyben termesztett zöldségeket is használ, amelyek nagyrészét a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmjáról, a Bustanicából szereznek be.

Az Emirates növényi alapú menüjére az előző évhez képest 40 százalékkal, elsősorban a turistaosztályon nőtt a kereslet, 2023-ban több mint 450 ezer adag vegán ételt szolgáltak fel. Amióta a légitársaság 6 éve bevezette a növényi alapú ételeket a kabinszemélyzet számára is, sokan közülük szintén ezt az étrendet választják. Ehhez a növekvő népszerűséghez igazodva, vegán menüjét 2024-ben tovább bővíti.

Az első osztályon utazók kedvenc desszertjét a vállakozó szelleműek már otthon is kipróbálhatják:

Raspberry tonka mousse - Emirates Business Class.jpg
Raspberry tonka mousse - Emirates Business Class.jpg
Fotó: Emirates

Vegán pisztáciás és málnás gyümölcskrém recept

Hozzávalók 10 személyre

A vegán pisztáciás piskótához:

  • 337 g porcukor vagy fehér cukor
  • 135 g növényi olaj
  • 315 g víz
  • 315 g liszt
  • 7 g szódabikarbóna
  • 45 g almaecet
  • 5 g vanília kivonat
  • 40 g pisztáciapor
  • 40 g pisztáciamassza

A pisztácia ropogóshoz:

  • 450 g pörkölt, apróra vágott pisztácia
  • 400 g fehér csokoládé
  • 50 g pisztáciamassza

A málnazseléhez:

  • 1000 g málnapüré
  • 200 g cukor
  • 12 g agar-agar (növényi zselésítő anyag)

A pisztácia mousse-hoz:

  • 250 g pisztáciamassza
  • 720 g vegán fehér csokoládé
  • 800 g növényi főzőkrém
  • 20 g agar-agar
  • 1000 g növényi tejszínhab

 

Elkészítés

Vegán pisztáciás piskóta

Melegítsük elő a sütőt 180°c-ra, majd keverjük össze a cukrot, a lisztet, a szódabikarbónát és a pisztáciaport egy keverőtálban. Adjuk hozzá az összes folyékony hozzávalót, az olajat, a vizet, a vaníliát és a pisztáciamasszát. Addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz, majd tegyük bele az almaecetet és gyorsan keverjük össze. Tegyük a keveréket egy kizsírozott sütőlemezre (40x30 cm), és süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig.  Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni 5 percig, majd fordítsuk ki egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle 10x8 cm-es és 10x4 cm-es piskótakorongokat.

Pisztáciás ropogós

Olvasszuk fel a csokoládét és a pisztáciamasszát, majd adjuk hozzá az apróra vágott pisztáciát. Ezután a masszát kenjük el egy sütőpapíron egyenletesen körülbelül 2 mm vastagságban. Felhasználás előtt hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.

Málnazselé

Forraljuk fel a málnapürét egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a cukrot és az agar-agart. Ezután forraljuk tovább, miközben habverővel folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kissé lehűlni, majd osszuk el egyenlő arányban 10 martinis pohárban.

Vegán pisztácia mousse

Egy edényben forraljuk fel a 800 ml vegán tejszínt, majd öntsük rá a fehér csokoládéra és a pisztáciamasszára, amit előzőleg egy hőálló tálba tettünk. Így ganache-t, vagyis párizsi krémet kapunk. Ezután szinte azonnal adjuk hozzá az agar-agart és jól keverjük össze (fontos, hogy a ganache-nak legalább 93°C-osnak kell lennie, ha kell, melegítsük fel a krémet mikrohullámú sütőben, mielőtt hozzáadnánk a zselésítő anyagot). Hagyjuk visszahűlni a ganache-t 80°C-ra, adjuk hozzá a tejszínhab felét (a kész tejszínhab helyett használhatunk 1000 ml kemény habbá vert tejszínt is), temperáljuk, a végén pedig keverjük össze alaposan a maradék tejszínhabbal.

Tálalás

Miután a martinis poharakban teljesen kihűlt és megdermedt a málnazselé, tegyünk mindegyik tetejére egy-egy 4cm-es piskótakorongot, törjünk a tetejükre pisztácia ropogóst, majd fedjük be a mousse-szal, ezután jöhetnek a 8 cm-es piskótakorongok, a tetejére ismét kerüljön pisztáciaropogós, majd tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Amennyiben inkább tányéron szeretnénk tálalni, minden hozzávalót hagyjunk teljesen kihűlni, majd hasonló rétegezéssel helyezzük őket ízlésesen egymásra a tányérra.


Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.