Veganuár a felhők felett - receptek az Emirates séfjeitől

Elérkezett a nemzetközi Veganuár ideje. Évről évre egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, amely a vegán étrend előnyeire kívánja felhívni a figyelmet. A növényi alapú étkezés népszerűségének növekedését az is jelzi, hogy tavaly 40 százalékkal több utas rendelt vegán fedélzeti menüt a világ legnagyobb légitársaságának járatain. Az Emirates séfjei most betekintést engednek a légitársaság több mint 300 vegán ételkülönlegességet rejtő recepteskönyvébe.

A kizárólag növényi alapú ételek meghódították az eget. A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az 1990-es évek óta kínál vegán menüt a fedélzetén, amely kezdetben csak bizonyos útvonalakon volt elérhető, de a veganizmus népszerűségének növekedésével, az ételkínálatot kiterjesztette mind a 140 útvonalán közlekedő járatára. Jelenleg az Emirates több mint 300 növényi alapú főételt, desszertet és snacket kínál – közel másfélszer annyit, mint 2022-ben.  Vegán menüt utasosztálytól függetlenül, valamennyi vegán életmódot követő, vagy egyszerűen csak egészséges és könnyű étkezési lehetőséget kereső utasa rendelhet az Emirates várótermeiben és fedélzetén vagy közvetlenül az első osztályon, az indulás előtt legfeljebb 24 órával.

Vegan grilled kebab -Emirates Business Class.jpg
Vegan grilled kebab -Emirates Business Class.jpg
Fotó: Emirates

Vegán ételkülönlegességek az Emirates fedélzetén

A Turistaosztályon utazók olyan ínycsiklandó ételeket élvezhetnek, mint a sárgarépával, paprikával, gombával és paradicsom concassé-vel töltött csicseriborsó-palacsinta vagy a tofus tikka masala, amelyeket olyan desszertek követnek, mint a mangókompótos kókusz mousse vagy a csokoládémorzsával tálalt banántorta. A Prémium Turistaosztály utasait a basmati rizses jackfruit curry és a gesztenyepörkölt mellett, a könnyű csokoládés tofu sajttorta és a málnás parfé várja. A Business Class menüjében a gabonával, karamellizált körtével és lestyán pestóval tálalt sült karfiol épp úgy helyet kap, mint az ázsiai tofuból és shitake gombából készült üvegtésztás ragu, továbbá a trópusi kókuszos ananásztorta és az étcsokoládé szivarral, valamint eperkompóttal díszített csokoládés sajttorta. A légitársaság First Class utasai olyan vegán ételkölteményeket élvezhetnek, mint a krémes polentatorta kakukkfüves gombaraguval, párolt spenóttal és gazdag gyökérzöldség jus-vel, vagy a Chantilly krémmel és málnával töltött tuile.

Egészséges és kitűnő minőségű vegán alapanyagok

Az Emirates séfjei minden esetben kiváló, a világ számos tájáról származó alapanyagokkal dolgoznak – mint a kaliforniai Beyond Meat növényi alapú húspótló, a japán Qian Ye préselt tofu vagy a francia Linnolat bio vegán csokoládé -, hogy a légitársaság ne csak a repülőgépeivel, de a vegán ételeivel is a fellegekbe repíthesse utasait. Az Emirates emellett friss, helyben termesztett zöldségeket is használ, amelyek nagyrészét a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmjáról, a Bustanicából szereznek be.

Az Emirates növényi alapú menüjére az előző évhez képest 40 százalékkal, elsősorban a turistaosztályon nőtt a kereslet, 2023-ban több mint 450 ezer adag vegán ételt szolgáltak fel. Amióta a légitársaság 6 éve bevezette a növényi alapú ételeket a kabinszemélyzet számára is, sokan közülük szintén ezt az étrendet választják. Ehhez a növekvő népszerűséghez igazodva, vegán menüjét 2024-ben tovább bővíti.

Az első osztályon utazók kedvenc desszertjét a vállakozó szelleműek már otthon is kipróbálhatják:

Raspberry tonka mousse - Emirates Business Class.jpg
Raspberry tonka mousse - Emirates Business Class.jpg
Fotó: Emirates

Vegán pisztáciás és málnás gyümölcskrém recept

Hozzávalók 10 személyre

A vegán pisztáciás piskótához:

  • 337 g porcukor vagy fehér cukor
  • 135 g növényi olaj
  • 315 g víz
  • 315 g liszt
  • 7 g szódabikarbóna
  • 45 g almaecet
  • 5 g vanília kivonat
  • 40 g pisztáciapor
  • 40 g pisztáciamassza

A pisztácia ropogóshoz:

  • 450 g pörkölt, apróra vágott pisztácia
  • 400 g fehér csokoládé
  • 50 g pisztáciamassza

A málnazseléhez:

  • 1000 g málnapüré
  • 200 g cukor
  • 12 g agar-agar (növényi zselésítő anyag)

A pisztácia mousse-hoz:

  • 250 g pisztáciamassza
  • 720 g vegán fehér csokoládé
  • 800 g növényi főzőkrém
  • 20 g agar-agar
  • 1000 g növényi tejszínhab

 

Elkészítés

Vegán pisztáciás piskóta

Melegítsük elő a sütőt 180°c-ra, majd keverjük össze a cukrot, a lisztet, a szódabikarbónát és a pisztáciaport egy keverőtálban. Adjuk hozzá az összes folyékony hozzávalót, az olajat, a vizet, a vaníliát és a pisztáciamasszát. Addig keverjük, amíg a tészta sima nem lesz, majd tegyük bele az almaecetet és gyorsan keverjük össze. Tegyük a keveréket egy kizsírozott sütőlemezre (40x30 cm), és süssük 20-25 percig, vagy tűpróbáig.  Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni 5 percig, majd fordítsuk ki egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle 10x8 cm-es és 10x4 cm-es piskótakorongokat.

Pisztáciás ropogós

Olvasszuk fel a csokoládét és a pisztáciamasszát, majd adjuk hozzá az apróra vágott pisztáciát. Ezután a masszát kenjük el egy sütőpapíron egyenletesen körülbelül 2 mm vastagságban. Felhasználás előtt hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.

Málnazselé

Forraljuk fel a málnapürét egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a cukrot és az agar-agart. Ezután forraljuk tovább, miközben habverővel folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg besűrűsödik. Hagyjuk kissé lehűlni, majd osszuk el egyenlő arányban 10 martinis pohárban.

Vegán pisztácia mousse

Egy edényben forraljuk fel a 800 ml vegán tejszínt, majd öntsük rá a fehér csokoládéra és a pisztáciamasszára, amit előzőleg egy hőálló tálba tettünk. Így ganache-t, vagyis párizsi krémet kapunk. Ezután szinte azonnal adjuk hozzá az agar-agart és jól keverjük össze (fontos, hogy a ganache-nak legalább 93°C-osnak kell lennie, ha kell, melegítsük fel a krémet mikrohullámú sütőben, mielőtt hozzáadnánk a zselésítő anyagot). Hagyjuk visszahűlni a ganache-t 80°C-ra, adjuk hozzá a tejszínhab felét (a kész tejszínhab helyett használhatunk 1000 ml kemény habbá vert tejszínt is), temperáljuk, a végén pedig keverjük össze alaposan a maradék tejszínhabbal.

Tálalás

Miután a martinis poharakban teljesen kihűlt és megdermedt a málnazselé, tegyünk mindegyik tetejére egy-egy 4cm-es piskótakorongot, törjünk a tetejükre pisztácia ropogóst, majd fedjük be a mousse-szal, ezután jöhetnek a 8 cm-es piskótakorongok, a tetejére ismét kerüljön pisztáciaropogós, majd tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Amennyiben inkább tányéron szeretnénk tálalni, minden hozzávalót hagyjunk teljesen kihűlni, majd hasonló rétegezéssel helyezzük őket ízlésesen egymásra a tányérra.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.