Íme, az Asda „harapnivalóan édes” lilahagymája, a Sweet Red!
A hagymát Alastair Findlay, brit termelő és a Bedfordshire Growers nevű mezőgazdasági szövetkezet tagja tenyésztette ki. A folyamat 20 évet vett igénybe.
A hagyma felvágásakor a könnyfakasztó szintáz-enzim szulfoxid molekulákat szabadít fel, melyek aztán szulfénsavvá alakulnak. Amikor a vegyület a levegőben kontaktusba kerül a szemünkkel irritációt okoz, vagyis sírásra késztet bennünket.
Az Asda honlapja szerint a Sweet Red-et direkt azért fejlesztették ki, hogy hagyományos társainál kevésbé csípős legyen, ami egyben kevesebb könnycseppet is jelent. Bónuszként a termény jellegzetes „utóillata” sem fog már a szájunkban olyan sokáig elidőzni.
A zöldség egy euróért vásárolható meg az Asdánál.
Az ízéről szállingózó hírek biztatóak.
„Az USA-hoz hasonlóan a többségnél az Egyesült Királyság is édesszájúbb nemzet, szóval értékelni fogja ugyanazt a jellegzetes zamatot, amely viszont most már mentes a néhány hagymára jellemző, erős savasságtól” – mondta a The Daily Mail-nek Andy Wareham, zöldségbeszerző. – „Óriási dolog, hogy bemutathatjuk az Egyesült Királyság eddigi legelső édes lilahagymáját” – tette hozzá az Asda prominens alkalmazottja.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám