Végre egy hagyma, amitől nem sírunk!

Az Egyesült Királyság egyik szupermarketlánca bemutatta új hagymáját (nem újhagymáját), amely a cég ígérete szerint nem csal könnyeket a szemünkbe, és nem okoz rossz leheletet. A zöldséget a Fox News cikke mutatja be számunkra közelebbről.

Íme, az Asda „harapnivalóan édes” lilahagymája, a Sweet Red!

A hagymát Alastair Findlay, brit termelő és a Bedfordshire Growers nevű mezőgazdasági szövetkezet tagja tenyésztette ki. A folyamat 20 évet vett igénybe.

A hagyma felvágásakor a könnyfakasztó szintáz-enzim szulfoxid molekulákat szabadít fel, melyek aztán szulfénsavvá alakulnak. Amikor a vegyület a levegőben kontaktusba kerül a szemünkkel irritációt okoz, vagyis sírásra késztet bennünket.

Az Asda honlapja szerint a Sweet Red-et direkt azért fejlesztették ki, hogy hagyományos társainál kevésbé csípős legyen, ami egyben kevesebb könnycseppet is jelent. Bónuszként a termény jellegzetes „utóillata” sem fog már a szájunkban olyan sokáig elidőzni.

A zöldség egy euróért vásárolható meg az Asdánál.

Az ízéről szállingózó hírek biztatóak.

„Az USA-hoz hasonlóan a többségnél az Egyesült Királyság is édesszájúbb nemzet, szóval értékelni fogja ugyanazt a jellegzetes zamatot, amely viszont most már mentes a néhány hagymára jellemző, erős savasságtól” – mondta a The Daily Mail-nek Andy Wareham, zöldségbeszerző. – „Óriási dolog, hogy bemutathatjuk az Egyesült Királyság eddigi legelső édes lilahagymáját” – tette hozzá az Asda prominens alkalmazottja. 

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.