Végre egy hagyma, amitől nem sírunk!

Az Egyesült Királyság egyik szupermarketlánca bemutatta új hagymáját (nem újhagymáját), amely a cég ígérete szerint nem csal könnyeket a szemünkbe, és nem okoz rossz leheletet. A zöldséget a Fox News cikke mutatja be számunkra közelebbről.

Íme, az Asda „harapnivalóan édes” lilahagymája, a Sweet Red!

A hagymát Alastair Findlay, brit termelő és a Bedfordshire Growers nevű mezőgazdasági szövetkezet tagja tenyésztette ki. A folyamat 20 évet vett igénybe.

A hagyma felvágásakor a könnyfakasztó szintáz-enzim szulfoxid molekulákat szabadít fel, melyek aztán szulfénsavvá alakulnak. Amikor a vegyület a levegőben kontaktusba kerül a szemünkkel irritációt okoz, vagyis sírásra késztet bennünket.

Az Asda honlapja szerint a Sweet Red-et direkt azért fejlesztették ki, hogy hagyományos társainál kevésbé csípős legyen, ami egyben kevesebb könnycseppet is jelent. Bónuszként a termény jellegzetes „utóillata” sem fog már a szájunkban olyan sokáig elidőzni.

A zöldség egy euróért vásárolható meg az Asdánál.

Az ízéről szállingózó hírek biztatóak.

„Az USA-hoz hasonlóan a többségnél az Egyesült Királyság is édesszájúbb nemzet, szóval értékelni fogja ugyanazt a jellegzetes zamatot, amely viszont most már mentes a néhány hagymára jellemző, erős savasságtól” – mondta a The Daily Mail-nek Andy Wareham, zöldségbeszerző. – „Óriási dolog, hogy bemutathatjuk az Egyesült Királyság eddigi legelső édes lilahagymáját” – tette hozzá az Asda prominens alkalmazottja. 

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.