Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

A pincészetet 2020 nyara óta vezeti Benesch Antal főborászként. A borászat májusban új borcsaládokkal és arculattal jelent meg a piacon. A Vesprim Infula és a Mandorla család borai az elmúlt időszakban nagy sikert arattak, és várhatóan a prémium kategória is sokak tetszését nyeri majd el.

A történelmi múlt meghatározó

A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike: Szent István király alapította, ezért Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya és kultúrája a régmúltra nyúlik vissza. A ma már érsekségi rangban lévő egyházmegye történetében a szőlőtermesztés és a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza. Az érsekség mindszentkállai birtokának története a XIII. századig nyúlik vissza. Ez a terület 1277-ben egy birtokcsere után az akkori püspökséghez került, ma is a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része a Püspökdomb. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, egészen Szigligetig láthatunk el.

Az Érseki Pincészet területe a XX. században a felsőörsi birtokkal bővült, így ma már két helyszínen termesztenek szőlőt. Fő fajtáik a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, illetve a syrah, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a kékfrankos, de újabb fajták telepítését is tervezik.

Új borcsalád, új arculattal

A pincészet életében a 2023 május jelentős mérföldkő volt. Három új borcsaláddal és új arculattal léptek piacra, kiemelt értékesítési partnerként pedig együttműködést kötöttek a Magyarországon 12 szaküzlettel bíró Bortársasággal. Az új borcsaládok mind megjelenésükben, mind nevükben szorosan kötődnek a Főegyházmegyéhez.

A Vesprim Infula elnevezésben az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttó alakokhoz az inspirációt pedig a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota, egészen pontosan annak dísztermének mennyezeti festése adta. A középső kategóriás borcsalád nevében a mandorla szó a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ez látható többek között a várnegyedben található Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon is, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A Rajnai Rizling is a prémium trió tagja lesz

A három új borcsaládból kettőnek – a Vesprim Infulának és a Mandorlának – a tételeit már megismerhette a nagyközönség. Decembertől pedig a prémium kategória első tétele, a Rajnai Rizling is elérhető. Ennek a borcsaládnak a neve 1277, ami büszkeséget és tiszteletet fejez ki a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. A pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, a már említett Rajnai Rizling mellett később a Sauvignon Blanc-t és a Vörös Cuvée-t is megkóstolhatja majd a nagyközönség.

Forrás: salt.hu / Turizmus Online


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.