Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

A pincészetet 2020 nyara óta vezeti Benesch Antal főborászként. A borászat májusban új borcsaládokkal és arculattal jelent meg a piacon. A Vesprim Infula és a Mandorla család borai az elmúlt időszakban nagy sikert arattak, és várhatóan a prémium kategória is sokak tetszését nyeri majd el.

A történelmi múlt meghatározó

A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike: Szent István király alapította, ezért Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya és kultúrája a régmúltra nyúlik vissza. A ma már érsekségi rangban lévő egyházmegye történetében a szőlőtermesztés és a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza. Az érsekség mindszentkállai birtokának története a XIII. századig nyúlik vissza. Ez a terület 1277-ben egy birtokcsere után az akkori püspökséghez került, ma is a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része a Püspökdomb. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, egészen Szigligetig láthatunk el.

Az Érseki Pincészet területe a XX. században a felsőörsi birtokkal bővült, így ma már két helyszínen termesztenek szőlőt. Fő fajtáik a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, illetve a syrah, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a kékfrankos, de újabb fajták telepítését is tervezik.

Új borcsalád, új arculattal

A pincészet életében a 2023 május jelentős mérföldkő volt. Három új borcsaláddal és új arculattal léptek piacra, kiemelt értékesítési partnerként pedig együttműködést kötöttek a Magyarországon 12 szaküzlettel bíró Bortársasággal. Az új borcsaládok mind megjelenésükben, mind nevükben szorosan kötődnek a Főegyházmegyéhez.

A Vesprim Infula elnevezésben az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttó alakokhoz az inspirációt pedig a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota, egészen pontosan annak dísztermének mennyezeti festése adta. A középső kategóriás borcsalád nevében a mandorla szó a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ez látható többek között a várnegyedben található Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon is, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A Rajnai Rizling is a prémium trió tagja lesz

A három új borcsaládból kettőnek – a Vesprim Infulának és a Mandorlának – a tételeit már megismerhette a nagyközönség. Decembertől pedig a prémium kategória első tétele, a Rajnai Rizling is elérhető. Ennek a borcsaládnak a neve 1277, ami büszkeséget és tiszteletet fejez ki a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. A pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, a már említett Rajnai Rizling mellett később a Sauvignon Blanc-t és a Vörös Cuvée-t is megkóstolhatja majd a nagyközönség.

Forrás: salt.hu / Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.