Világbajnok lett a somlói pezsgő

A birtok két trófeával tért haza a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) londoni gálájáról.

A Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a ’World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape' címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó ’Best Hungarian Sparkling Wine’ elismerést. Elismerést kapott a romániai Kárászteleki Pezsgőpincészet is.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedüli a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A legnagyobb, egyben talán a legszigorúbb pezsgőverseny.

A szakértő zsűri a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet október 24-én este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták.

A Kreinbacher Birtoknak az idei versenyen két pezsgője is szerepelt aranyéremmel. A londoni gálán a legmagasabb szintű elismerés, a világbajnoki trófeák egyikét vehették át Essi Avellan zsűritagtól. A Prestige Brut 2013 Magnum elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát. Ugyanez a tétel megkapta a nemzeti trófeát is, mint legjobb hazai pezsgő, emellett két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő.

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy idén a kóstolás első napjától magasra került a léc, és ezt tükrözik az érmek is. „Örömmel láttuk, hogy a Kreinbacher ilyen minőségű pezsgőt készít és 100% furmint pezsgőjükkel elvitték a koronát, mint World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape.” – kommentálta a versenyt.

A Somlón, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását. A Birtok másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett Future Release kategóriában. Az év vége újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29% chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

A CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói Birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Idén először adtak át „Rising Star” világbajnoki trófeát, melyet szintén magyar pincészet kapott: óriási siker, hogy az elismerést a Carassia, a Kárászteleki Pezsgőpincészet kapta, újabb jeleként annak, hogy a régióban készülő pezsgők kiérdemelték a szakértők figyelmét.

CSWWC 2018 vb trófeák pezsgőstílusonként

World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape 2018 és Best Hungarian Sparkling Wine 2018 - Kreinbacher Prestige Brut 2013 Magnum
World Champion Rising Star 2018 - Carassia, Kárásztelek, Románia
World Champion Classic Brut Non-Vintage Blend 2018 - Louis Roederer Brut Premier Magnum
World Champion Classic Brut Vintage Blend 2018 - Moët & Chandon Grand Vintage 2009
World Champion Classic Blanc de Blancs 2018 - Ruinart Blanc de Blancs Magnum
World Champion Classic Rosé 2018 - Louis Roederer 2010 Brut Rosé Magnum
World Champion Library Vintage 2018 - Rare Millésime 1998 Magnum

 

Forrás: Élelmiszer Online


Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól! 

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?
Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára 

Fontos információk az új visszaváltási rendszerrel kapcsolatban.
Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.