Világbajnok lett a somlói pezsgő

A birtok két trófeával tért haza a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) londoni gálájáról.

A Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a ’World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape' címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó ’Best Hungarian Sparkling Wine’ elismerést. Elismerést kapott a romániai Kárászteleki Pezsgőpincészet is.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedüli a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A legnagyobb, egyben talán a legszigorúbb pezsgőverseny.

A szakértő zsűri a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet október 24-én este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták.

A Kreinbacher Birtoknak az idei versenyen két pezsgője is szerepelt aranyéremmel. A londoni gálán a legmagasabb szintű elismerés, a világbajnoki trófeák egyikét vehették át Essi Avellan zsűritagtól. A Prestige Brut 2013 Magnum elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát. Ugyanez a tétel megkapta a nemzeti trófeát is, mint legjobb hazai pezsgő, emellett két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő.

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy idén a kóstolás első napjától magasra került a léc, és ezt tükrözik az érmek is. „Örömmel láttuk, hogy a Kreinbacher ilyen minőségű pezsgőt készít és 100% furmint pezsgőjükkel elvitték a koronát, mint World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape.” – kommentálta a versenyt.

A Somlón, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását. A Birtok másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett Future Release kategóriában. Az év vége újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29% chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

A CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói Birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Idén először adtak át „Rising Star” világbajnoki trófeát, melyet szintén magyar pincészet kapott: óriási siker, hogy az elismerést a Carassia, a Kárászteleki Pezsgőpincészet kapta, újabb jeleként annak, hogy a régióban készülő pezsgők kiérdemelték a szakértők figyelmét.

CSWWC 2018 vb trófeák pezsgőstílusonként

World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape 2018 és Best Hungarian Sparkling Wine 2018 - Kreinbacher Prestige Brut 2013 Magnum
World Champion Rising Star 2018 - Carassia, Kárásztelek, Románia
World Champion Classic Brut Non-Vintage Blend 2018 - Louis Roederer Brut Premier Magnum
World Champion Classic Brut Vintage Blend 2018 - Moët & Chandon Grand Vintage 2009
World Champion Classic Blanc de Blancs 2018 - Ruinart Blanc de Blancs Magnum
World Champion Classic Rosé 2018 - Louis Roederer 2010 Brut Rosé Magnum
World Champion Library Vintage 2018 - Rare Millésime 1998 Magnum

 

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.