Világbajnok lett a somlói pezsgő

A birtok két trófeával tért haza a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) londoni gálájáról.

A Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a ’World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape' címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó ’Best Hungarian Sparkling Wine’ elismerést. Elismerést kapott a romániai Kárászteleki Pezsgőpincészet is.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedüli a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A legnagyobb, egyben talán a legszigorúbb pezsgőverseny.

A szakértő zsűri a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet október 24-én este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták.

A Kreinbacher Birtoknak az idei versenyen két pezsgője is szerepelt aranyéremmel. A londoni gálán a legmagasabb szintű elismerés, a világbajnoki trófeák egyikét vehették át Essi Avellan zsűritagtól. A Prestige Brut 2013 Magnum elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát. Ugyanez a tétel megkapta a nemzeti trófeát is, mint legjobb hazai pezsgő, emellett két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő.

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy idén a kóstolás első napjától magasra került a léc, és ezt tükrözik az érmek is. „Örömmel láttuk, hogy a Kreinbacher ilyen minőségű pezsgőt készít és 100% furmint pezsgőjükkel elvitték a koronát, mint World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape.” – kommentálta a versenyt.

A Somlón, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását. A Birtok másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett Future Release kategóriában. Az év vége újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29% chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

A CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói Birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Idén először adtak át „Rising Star” világbajnoki trófeát, melyet szintén magyar pincészet kapott: óriási siker, hogy az elismerést a Carassia, a Kárászteleki Pezsgőpincészet kapta, újabb jeleként annak, hogy a régióban készülő pezsgők kiérdemelték a szakértők figyelmét.

CSWWC 2018 vb trófeák pezsgőstílusonként

World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape 2018 és Best Hungarian Sparkling Wine 2018 - Kreinbacher Prestige Brut 2013 Magnum
World Champion Rising Star 2018 - Carassia, Kárásztelek, Románia
World Champion Classic Brut Non-Vintage Blend 2018 - Louis Roederer Brut Premier Magnum
World Champion Classic Brut Vintage Blend 2018 - Moët & Chandon Grand Vintage 2009
World Champion Classic Blanc de Blancs 2018 - Ruinart Blanc de Blancs Magnum
World Champion Classic Rosé 2018 - Louis Roederer 2010 Brut Rosé Magnum
World Champion Library Vintage 2018 - Rare Millésime 1998 Magnum

 

Forrás: Élelmiszer Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.