Világelsők között a Tokaj Borvidék fenntartható turisztikai projektje

 

A Tokaj Borvidék újabb nemzetközi sikert aratott: a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott bodrogkeresztúri fenntartható turisztikai projekt bekerült a világ három legjobbja közé a Green Destinations TOP100 Award versenyén Természet és Táj kategóriában, ami kiemelkedő elismerést jelent mind a projekt színvonala, mind pedig Bodrogkeresztúr fenntartható turizmus iránti elhivatottsága szempontjából. 

Az ITB Berlinen 2014 óta minden évben megrendezésre kerül a Green Destinations Top 100 Story Awards, ahol a leginspirálóbb kezdeményezéseket díjazzák a fenntartható turizmus fejlesztésében hat különböző kategóriában a Green DestinationsTop 100 Stories jelölések alapján. A versenyen részt vevő pályázatokat a világ összes térségét képviselő nemzetközi zsűri bírálja el. A díjat Rozgonyi István, Bodrogkeresztúr polgármestere, valamint Nagy Júlia, a Green Destinations magyarországi képviseletének, az Innotime Hungary Kft-nek az ügyvezetője vette át. 


Fotó: Green Destinations

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott díjnyertes projekt a helyi fehér gólyák védelmére épül, amelynek középpontjában Fülöp, a település ikonikus gólyája áll. Az ő története már számos látogatót vonzott a térségbe, akik a gólyák megfigyelése mellett a helyi közösség környezetvédelmi és ökoturisztikai tevékenységeibe is bekapcsolódhatnak.

„A Green Destinations által odaítélt díj hatalmas megerősítést jelent számunkra, hogy jó úton haladunk. Büszkék vagyunk rá, hogy projektünk nemcsak a gólyák, hanem a helyi közösség számára is hozzáadott értéket képez, és tovább erősíti Bodrogkeresztúr hírnevét mint felelősségteljes és vonzó turisztikai célpontot”

– mondta a település polgármestere, Rozgonyi István a díjátadón. 

A bodrogkeresztúri gólyamentő projekt egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a természetvédelem és a fenntartható turizmus innovatív ötvözésével hoznak létre valódi változást. A projekt részeként különféle tájékoztató programokat és interaktív túrákat is kínálnak, melyek lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a gólyák életébe és a helyi biodiverzitás védelmének fontosságába.

Egy helyi önkéntes, Varga Katalin lelkes munkájának köszönhetően a településen részletes statisztikák állnak rendelkezésre a település gólyaállományának napról napra történő változásairól.

A közösségformálás egyik példája a „Fülöp a gólya” futóverseny, amely évek óta megrendezésre kerül Fülöp névnapján a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület szervezésében, a Zöld kör munkájának eredményeként pedig létrejött egy környezeti nevelési központ is, amely kifejezetten a gólyák bemutatására szolgál. A helyi önkéntesek számos, a gólyákra fókuszáló programmal várják az ideérkezőket, beleértve az évente megrendezésre kerülő gólyagyűrűzést is, a keresztúri Füleky Pincészet pedig az egyik borát is Fülöpről nevezte el. A Fülöp a gólya táborhoz kapcsolódóan vízi turisztikai programok várják az ide látogatókat, amelyeken a Bodrog és a Bodrogzug élővilága is megismerhető, a település turisztikai mobil alkalmazásában, amely a www.bodrogkeresztur.eu oldalról letölthető, pedig egy településséta keretében ismerhető meg a terület élővilága. 


Sörözők, presszók: folytatódik a vidéki vendéglátást fejlesztő program

Sörözők, presszók: folytatódik a vidéki vendéglátást fejlesztő program 

Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására.
Új ügyvezető igazgató az Auchan Magyarországnál

Új ügyvezető igazgató az Auchan Magyarországnál 

Az új vezér a Penny-től érkezett.
Stratégiát vált a nemzetközi kávélánc

Stratégiát vált a nemzetközi kávélánc  

Közkedvelt kávékülönlegességek nem lesznek elérhetőek a Starbucks kínálatában, és elbocsájtások is várhatók világszerte.
Badacsony ismét a New Yorkba látogat

Badacsony ismét a New Yorkba látogat 

Folytatva az elmúlt évek hagyományát 2025. április 5-én ismét Budapestre, a patinás New York Palota Róma termébe költözik egy napra a Badacsonyi borvidék.
Új brunchozó a pesti Belvárosban

Új brunchozó a pesti Belvárosban 

Különleges maga az étterem – egyedi gasztronómiával tűzdeltek a mostantól kínált ebédfogások is.
Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining”

Sztárok konyhája: „Ez igazából catering, nem egy fine dining” 

Szalai Alexandra, azaz a Catering Queen munkája messze túlmutat a gasztronómián: ő a koncerteknek az az ismert alakja, aki étellel látja el a világsztárokat.
Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak

Kanadai kávézók americano helyett canadianót kínálnak 

A nemzeti büszkeség jeleként a klasszikus americanót canadianóra nevezték át kanadai kávézókban.
Indul a fagylaltszezon a Balatonnál

Indul a fagylaltszezon a Balatonnál 

A Balatonnál március 1-től hivatalosan is megkezdődik a fagylaltszezon, ami a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági fellendülés időszakát jelenti.
Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra?

Honnan érkeznek nevezések az idei Winelovers Wine Awards-ra? 

Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok a 2025. június 29. – július 1. között megrendezésre kerülő eseményre.
Királyi lakoma a királyok városában

Királyi lakoma a királyok városában 

Székesfehérváron nyitotta meg 60. éttermét a BURGER KING.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.