Világelsők között a Tokaj Borvidék fenntartható turisztikai projektje

 

A Tokaj Borvidék újabb nemzetközi sikert aratott: a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott bodrogkeresztúri fenntartható turisztikai projekt bekerült a világ három legjobbja közé a Green Destinations TOP100 Award versenyén Természet és Táj kategóriában, ami kiemelkedő elismerést jelent mind a projekt színvonala, mind pedig Bodrogkeresztúr fenntartható turizmus iránti elhivatottsága szempontjából. 

Az ITB Berlinen 2014 óta minden évben megrendezésre kerül a Green Destinations Top 100 Story Awards, ahol a leginspirálóbb kezdeményezéseket díjazzák a fenntartható turizmus fejlesztésében hat különböző kategóriában a Green DestinationsTop 100 Stories jelölések alapján. A versenyen részt vevő pályázatokat a világ összes térségét képviselő nemzetközi zsűri bírálja el. A díjat Rozgonyi István, Bodrogkeresztúr polgármestere, valamint Nagy Júlia, a Green Destinations magyarországi képviseletének, az Innotime Hungary Kft-nek az ügyvezetője vette át. 


Fotó: Green Destinations

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott díjnyertes projekt a helyi fehér gólyák védelmére épül, amelynek középpontjában Fülöp, a település ikonikus gólyája áll. Az ő története már számos látogatót vonzott a térségbe, akik a gólyák megfigyelése mellett a helyi közösség környezetvédelmi és ökoturisztikai tevékenységeibe is bekapcsolódhatnak.

„A Green Destinations által odaítélt díj hatalmas megerősítést jelent számunkra, hogy jó úton haladunk. Büszkék vagyunk rá, hogy projektünk nemcsak a gólyák, hanem a helyi közösség számára is hozzáadott értéket képez, és tovább erősíti Bodrogkeresztúr hírnevét mint felelősségteljes és vonzó turisztikai célpontot”

– mondta a település polgármestere, Rozgonyi István a díjátadón. 

A bodrogkeresztúri gólyamentő projekt egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a természetvédelem és a fenntartható turizmus innovatív ötvözésével hoznak létre valódi változást. A projekt részeként különféle tájékoztató programokat és interaktív túrákat is kínálnak, melyek lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a gólyák életébe és a helyi biodiverzitás védelmének fontosságába.

Egy helyi önkéntes, Varga Katalin lelkes munkájának köszönhetően a településen részletes statisztikák állnak rendelkezésre a település gólyaállományának napról napra történő változásairól.

A közösségformálás egyik példája a „Fülöp a gólya” futóverseny, amely évek óta megrendezésre kerül Fülöp névnapján a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület szervezésében, a Zöld kör munkájának eredményeként pedig létrejött egy környezeti nevelési központ is, amely kifejezetten a gólyák bemutatására szolgál. A helyi önkéntesek számos, a gólyákra fókuszáló programmal várják az ideérkezőket, beleértve az évente megrendezésre kerülő gólyagyűrűzést is, a keresztúri Füleky Pincészet pedig az egyik borát is Fülöpről nevezte el. A Fülöp a gólya táborhoz kapcsolódóan vízi turisztikai programok várják az ide látogatókat, amelyeken a Bodrog és a Bodrogzug élővilága is megismerhető, a település turisztikai mobil alkalmazásában, amely a www.bodrogkeresztur.eu oldalról letölthető, pedig egy településséta keretében ismerhető meg a terület élővilága. 


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban már több, mint húsz éve működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.