Világelsők között a Tokaj Borvidék fenntartható turisztikai projektje

 

A Tokaj Borvidék újabb nemzetközi sikert aratott: a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott bodrogkeresztúri fenntartható turisztikai projekt bekerült a világ három legjobbja közé a Green Destinations TOP100 Award versenyén Természet és Táj kategóriában, ami kiemelkedő elismerést jelent mind a projekt színvonala, mind pedig Bodrogkeresztúr fenntartható turizmus iránti elhivatottsága szempontjából. 

Az ITB Berlinen 2014 óta minden évben megrendezésre kerül a Green Destinations Top 100 Story Awards, ahol a leginspirálóbb kezdeményezéseket díjazzák a fenntartható turizmus fejlesztésében hat különböző kategóriában a Green DestinationsTop 100 Stories jelölések alapján. A versenyen részt vevő pályázatokat a világ összes térségét képviselő nemzetközi zsűri bírálja el. A díjat Rozgonyi István, Bodrogkeresztúr polgármestere, valamint Nagy Júlia, a Green Destinations magyarországi képviseletének, az Innotime Hungary Kft-nek az ügyvezetője vette át. 


Fotó: Green Destinations

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által benyújtott díjnyertes projekt a helyi fehér gólyák védelmére épül, amelynek középpontjában Fülöp, a település ikonikus gólyája áll. Az ő története már számos látogatót vonzott a térségbe, akik a gólyák megfigyelése mellett a helyi közösség környezetvédelmi és ökoturisztikai tevékenységeibe is bekapcsolódhatnak.

„A Green Destinations által odaítélt díj hatalmas megerősítést jelent számunkra, hogy jó úton haladunk. Büszkék vagyunk rá, hogy projektünk nemcsak a gólyák, hanem a helyi közösség számára is hozzáadott értéket képez, és tovább erősíti Bodrogkeresztúr hírnevét mint felelősségteljes és vonzó turisztikai célpontot”

– mondta a település polgármestere, Rozgonyi István a díjátadón. 

A bodrogkeresztúri gólyamentő projekt egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a természetvédelem és a fenntartható turizmus innovatív ötvözésével hoznak létre valódi változást. A projekt részeként különféle tájékoztató programokat és interaktív túrákat is kínálnak, melyek lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a gólyák életébe és a helyi biodiverzitás védelmének fontosságába.

Egy helyi önkéntes, Varga Katalin lelkes munkájának köszönhetően a településen részletes statisztikák állnak rendelkezésre a település gólyaállományának napról napra történő változásairól.

A közösségformálás egyik példája a „Fülöp a gólya” futóverseny, amely évek óta megrendezésre kerül Fülöp névnapján a Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület szervezésében, a Zöld kör munkájának eredményeként pedig létrejött egy környezeti nevelési központ is, amely kifejezetten a gólyák bemutatására szolgál. A helyi önkéntesek számos, a gólyákra fókuszáló programmal várják az ideérkezőket, beleértve az évente megrendezésre kerülő gólyagyűrűzést is, a keresztúri Füleky Pincészet pedig az egyik borát is Fülöpről nevezte el. A Fülöp a gólya táborhoz kapcsolódóan vízi turisztikai programok várják az ide látogatókat, amelyeken a Bodrog és a Bodrogzug élővilága is megismerhető, a település turisztikai mobil alkalmazásában, amely a www.bodrogkeresztur.eu oldalról letölthető, pedig egy településséta keretében ismerhető meg a terület élővilága. 


Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.