Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba

Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját. 

A fekete francia (vagy périgordi) szarvasgomba-termelést három európai ország, Spanyolország, Olaszország és Franciaország uralja - idézi a BBC cikkét a magyarmezőgazdasag.hu. Az utóbbi 20 évben azonban Ausztrália is felzárkózott a nagyok közé, és már az előkelő negyedik helyen szerepet. A megkérdezett termelők ráadásul azt remélik, hogy a következő évtizedben akár élre is kerülhetnek.

Megbízható, pontos adatok híján, csak becsülik, hogy Ausztráliában 14-18 tonna fekete francia szarvasgombát gyűjtenek az idén. Összehasonlításként Spanyolországban télen 60, Olaszországban 30 tonnát gyűjtöttek, Franciaországban pedig csak valamivel többet az ausztráloknál. Az európai adatok is csak hozzávetőlegesek, az azonban kétségtelen, hogy a fekete francia szarvasgomba értékesítése nagyon jövedelmező, a neves éttermekben 1300 dollárt (közel 400 ezer forintot) is elkérnek kilójáért.

Segíthet az ausztrálok élre törésében, hogy amíg Európában ősszel és télen gyűjtik a szarvasgombát, a déli féltekén lévő szigetországban május közepétől augusztus közepéig tart az idény. A francia szarvasgomba nem honos Ausztráliában, az 1990-es évek közepén vitték be, az első telepet pedig 1999-ben fedezték fel a szigetországban. A termesztéséhez jellemzően fiatal tölgyek és mogyoróbokrok gyökérzetet oltják be a gombaspórákkal, és 5-8 év múlva szednek először.

(Hazánk ugyan szintén a nagy szarvasgomba-gyűjtő országok közé tartozik, nálunk más fajok fordulnak elő. A szerk.) 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu


Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.