Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba

Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját. 

A fekete francia (vagy périgordi) szarvasgomba-termelést három európai ország, Spanyolország, Olaszország és Franciaország uralja - idézi a BBC cikkét a magyarmezőgazdasag.hu. Az utóbbi 20 évben azonban Ausztrália is felzárkózott a nagyok közé, és már az előkelő negyedik helyen szerepet. A megkérdezett termelők ráadásul azt remélik, hogy a következő évtizedben akár élre is kerülhetnek.

Megbízható, pontos adatok híján, csak becsülik, hogy Ausztráliában 14-18 tonna fekete francia szarvasgombát gyűjtenek az idén. Összehasonlításként Spanyolországban télen 60, Olaszországban 30 tonnát gyűjtöttek, Franciaországban pedig csak valamivel többet az ausztráloknál. Az európai adatok is csak hozzávetőlegesek, az azonban kétségtelen, hogy a fekete francia szarvasgomba értékesítése nagyon jövedelmező, a neves éttermekben 1300 dollárt (közel 400 ezer forintot) is elkérnek kilójáért.

Segíthet az ausztrálok élre törésében, hogy amíg Európában ősszel és télen gyűjtik a szarvasgombát, a déli féltekén lévő szigetországban május közepétől augusztus közepéig tart az idény. A francia szarvasgomba nem honos Ausztráliában, az 1990-es évek közepén vitték be, az első telepet pedig 1999-ben fedezték fel a szigetországban. A termesztéséhez jellemzően fiatal tölgyek és mogyoróbokrok gyökérzetet oltják be a gombaspórákkal, és 5-8 év múlva szednek először.

(Hazánk ugyan szintén a nagy szarvasgomba-gyűjtő országok közé tartozik, nálunk más fajok fordulnak elő. A szerk.) 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.