Villányi franc szakmai nap és kóstoló Villányban

Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november 24-én szakmai konferencia előz meg.

A szakmai rendezvény célja, hogy super premium minőségben mutassa be a villányi franc-t - mondta el a Franc&Franc hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Villányi borvidék elnöke. Bock József emlékeztetett arra, hogy Villányban - az egyetlen magyar borvidékként - néhány éve bevezették az eredetvédelmi rendszert, amely kezdetben a classicus és premium kategóriákba sorolta be a minőségi borokat.

A super premium kategória három éve létezik: ez csak 100 százalékban villányi cabernet franc-ból készülhet, legfeljebb 35 hektoliter/hektár terheléssel, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke és Győrffy Zoltán, a Franc&Franc program szervezője felidézték, hogy a rendezvényen eddig a világ meghatározó cabernet franc-jaival kínáltak összehasonlítást: először a Loire-mentére koncentrálva, majd tavaly szélesebb nemzetközi kitekintést nyújtva.

Idén Magyarország lesz a fókuszban: Villány mellett más magyar borvidékek cabernet franc-jai, továbbá Loire-menti tételek is kóstolhatók lesznek. Az első napon a palkonyai Mokos Pincészet ad otthont a szakmai fórumnak, amelyen előadást tart mások mellett Bock József, Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Fiáth Attila, a Corvinus Egyetem docense, Szik Mátyás sommelier, Herczeg Ágnes borszakértő, valamint Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, de a rendezvény vendége lesz a Master of Wine címmel rendelkező Peter McCombiea nemzetközi borszakértő is.

A november 25-i kóstolónapon huszonnégy termelő több mint negyven borával lehet megismerkedni a Bock, a Gere Attila, a Tiffán, a Polgár és a Csányi Pincészetben; az állomások között buszok szállítják az érdeklődőket. Horkay András szót ejtett a Villányi Franc Roadshow-ról is. Elmondása szerint idén indult a negyedévente Budapesten jelentkező Villányi Franc Klub, amely alkalmanként négy-négy pincészet bemutatkozására nyújt lehetőséget, emellett a nagyobb vidéki városokban is tartanak villányi franc-kóstolókat.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.