Villányi franc szakmai nap és kóstoló Villányban

Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november 24-én szakmai konferencia előz meg.

A szakmai rendezvény célja, hogy super premium minőségben mutassa be a villányi franc-t - mondta el a Franc&Franc hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Villányi borvidék elnöke. Bock József emlékeztetett arra, hogy Villányban - az egyetlen magyar borvidékként - néhány éve bevezették az eredetvédelmi rendszert, amely kezdetben a classicus és premium kategóriákba sorolta be a minőségi borokat.

A super premium kategória három éve létezik: ez csak 100 százalékban villányi cabernet franc-ból készülhet, legfeljebb 35 hektoliter/hektár terheléssel, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke és Győrffy Zoltán, a Franc&Franc program szervezője felidézték, hogy a rendezvényen eddig a világ meghatározó cabernet franc-jaival kínáltak összehasonlítást: először a Loire-mentére koncentrálva, majd tavaly szélesebb nemzetközi kitekintést nyújtva.

Idén Magyarország lesz a fókuszban: Villány mellett más magyar borvidékek cabernet franc-jai, továbbá Loire-menti tételek is kóstolhatók lesznek. Az első napon a palkonyai Mokos Pincészet ad otthont a szakmai fórumnak, amelyen előadást tart mások mellett Bock József, Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Fiáth Attila, a Corvinus Egyetem docense, Szik Mátyás sommelier, Herczeg Ágnes borszakértő, valamint Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, de a rendezvény vendége lesz a Master of Wine címmel rendelkező Peter McCombiea nemzetközi borszakértő is.

A november 25-i kóstolónapon huszonnégy termelő több mint negyven borával lehet megismerkedni a Bock, a Gere Attila, a Tiffán, a Polgár és a Csányi Pincészetben; az állomások között buszok szállítják az érdeklődőket. Horkay András szót ejtett a Villányi Franc Roadshow-ról is. Elmondása szerint idén indult a negyedévente Budapesten jelentkező Villányi Franc Klub, amely alkalmanként négy-négy pincészet bemutatkozására nyújt lehetőséget, emellett a nagyobb vidéki városokban is tartanak villányi franc-kóstolókat.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.