Vinalies 2013: érmes magyar borok

Lezajlott a 2013-as év első komolyabb nemzetközi borversenye, ahol az idei évben 50 magyar bor mérettetett meg a nemzetközi mezőnyben. A 19. alkalommal Párizsban lebonyolított, több nemzetközi szakmai szervezet védnökségét is élvező versenyen 8 arany és 11 ezüst érmet nyertek hazánk borai.

Statisztikai adatok:

Benevezett borok száma: 3424
Nevező országok száma: 43
Összes kiosztott érmek száma: 1024 db (256 arany, 768 ezüst)
Érem kiosztási arány: 29,9% (arany: 7,5%, ezüst: 22,4%)
Nevezett magyar borok száma: 50 db (100%)
Magyar arany érmek száma: 8 db (16,0 %)
Magyar ezüst érmek száma: 11 db (22,0%)

Magyar eredmények 2013-ben:

Arany érmes:

Nyakas Pince Zrt. - Budai Irsai Olivér 2012
Dúzsi Tamás és Családja Szegzárdi Borászati Kft. - Görögszó 2009
Pannon Tokaj Kft. - Tokaji Aszú 6 puttonyos Dominium 2006
Disznókő - La maison jaune 6 puttonyos 2008
Chateau Henye - Tokaji Aszú 5 puttonyos
Tokajicum Borház Kft. - Tokaji Reneszánsz cuvée 2010
"Bock Borászat" Kft. - Bock Cuvée 2008
"Bock Borászat" Kft. - Libra Cuvée 2009

Ezüst érmesek:

Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Cserszegi fűszers 2012
Nyakas Pince Zrt. - Budai Irsai Olivér 2012
Törley Kft. - Szent István Irsai Olivér 2012
Vesztergombi Bt. - Cabernet Sauvignon 2009
Twickel Szőlőbirtok Kft. - Chateau Kajmad 2009
Chateau Henye - Tokaji Classic Aszú 5 puttonyos 2007
Disznókő - La maison jaune 3 puttonyos 2008
Tokaj Kereskedőház Zrt. - Tokaji Késői Arany Grand Selection 2011
"Bock Borászat" Kft. - Cabernet Sauvignon Selection 2009
Vylyan Vinum Borászati Kft. - Vylyan Montenuovo Cuvée 2009
Csányi Pincészet ZRT. - Cuvée Kővilla Válogatás 2009

Forrás: Borkultúra


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.