Az elnök elmondta: a kínai mézbotrány hatására, amikor négy kiszerelő üzem 40 százalék kínai ipari mézet kevert a magyar mézbe, az akácméz esetén a felvásárlási árak is csökkentek, jelenleg kilónként 1200-1400 forintot adnak érte a nagybani piacon, miközben 1600 forint felett is volt az ár.
Magyarországon a fejenkénti 70-80 dekagrammos éves fogyasztás nem csökkent a botrány miatt, inkább a kereslet csoportosult át, az emberek főként a termelői mézet keresik. Így az egyesületi elnök szerint a felvásárlókat érinti a visszaesés.
A hazai méhészek egy-két évig biztosan érezni fogják a felvásárlási árakban a botrány hatását – húzta alá.
A tavalyi nagyon gyenge év után idén közepesen jó mennyiséget tudtak termelni a méhészek, az akác- és a repceméztermés megfelelt egy szokványos évinek, a napraforgó pedig jó eredményeket produkált. Békés megyében több méhész is 45-50 kilogramm akácmézet tudott méhcsaládonként pergetni éves szinten. Ez az elmúlt évinek a többszöröse – jelentette ki.
Minőség szempontjából az akác kiváló, a hárs pedig kifejezetten jó beltartalmi értékeket produkált –- tette hozzá.
Tavaly olyan gyenge volt a termésmennyiség, hogy elfogytak a piacon a mézkészletek, így a felvásárlási árak jól alakultak idén – mondta. A vegyes virágméz nagybani felvásárlási ára 800-850 forint kilónként, hárs- és selyemfűmézet 1000-1200 forintért vesznek, ami nagyjából megegyezik a tavalyi árakkal.
Haász Ferenc hangsúlyozta: a Magyarországon megtermelt méz 65-70 százalékát exportálják, a fő felvevőpiac Németország, Olaszország és Franciaország. A méhészek számára az lenne a kívánatos, ha a hazai kereslet emelkedne, és közeledni lehetne a németek fejenkénti évi négy kilogrammos fogyasztásához.
Mint mondta: ezért rendezik meg már nyolcadik éve a gyulai Méz- és Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december közepén, ahol a Magyarországon termelhető 42 különböző fajtájú mézből csaknem húszfélét kóstoltatnak. Ezzel is próbálják népszerűsíteni a mézet, és felhívni az emberek figyelmét a jótékony hatásaira – mondta.
Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.
Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt
A kínai hamisítási botrány miatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt - nyilatkozta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból
A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról
Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést
Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?
Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese
Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte
Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.