Visszavonul az ismert tokaji borász

A Tokaj-hegyaljai Oremus birtok első birtokigazgatója az eredeti tervek szerint már tavaly nyugdíjba ment volna, de a koronavírus-helyzet miatt végül dolgozott még egy - utólag már látható: sok szempontból extra - évet. Bacsó András utódját a napokban mutatták be a birtok spanyol tulajdonosai - írja a Napi.hu.

A Tokaj Oremus a tokaji borvidék egyik leghíresebb birtoka. A százhektáros, Tolcsva központtal működő borászat vezetője Bacsó András, aki évtizedek óta elismert és megbecsült szakember. Idehaza a borászok már évekkel ezelőtt pajzsra emelték (Borászok borásza 2016-ban), de a reflektorfényt nem kereső birtokigazgatót vélhetően az európai borpiac szereplőinek sem kell már bemutatni. A 27 éve tartó munkája azonban a napokban véget ért, a birtokigazgató nyugdíjba megy. A vezetőváltásról és az Oremus jövőjéről tartottak szűk körű online sajtótájékoztatót a birtok spanyol tulajdonosai.

A tokaji borászatot is birtokló Tempos Vega Sicilia cégcsoport tulajonosa, Pablo Álverez elismeréssel szólt az Oremus eddigi eredményeiről, és méltatta Bacsó András munkáját. Bacsó András volt az egyik fő hajtóereje annak a borvidéki változásnak is, amely megújította a tokaji borokat - elsőként az aszút. A birtokon szisztematikus építkezés zajlott; az elmúlt két és fél évtizedben a dűlőkben szinte teljesen újratelepítették a szőlőt, és a 100 hektáros birtokon teljes önálló tevékenységre rendezkedtek be. Az Oremus ma 60 családnak nyújt megélhetést a térségben, hogy az utóbbi években arra is sok energiát fordítottak, hogy több fiatal, akár külföldre került szakembert hazacsalogassanak. A borászat termékeinek viszont több mint 70 százaléka Magyarországon kívül talál vevőre.

A birtok 2020-ban egész fennállása legsikeresebb és legeredményesebb évét zárhatta: elsőként sikerült egy magyar száraz fehér bort nemzetközi mércével mérten is szenzációssá tenniük: a borvilág egyik meghatározó, ínyencek és borkereskedők által iránytűként is használt listáján, a Wine Spectator Top100-on ott van a 2018-as évjártú Mandolás. Az Oremus száraz furmintját a listán a 92. helyre rangsorolták. 

A sajtótájékoztatón ugyancsak Pablo Álverez mutatta be a birtok új vezetőit. Csak az egyikük volt ismeretlen a nyilvánosság számára, hiszen a Tempos Vega Sicilia eddigi kereskedelmi vezetője, Antonio Menéndez már régóta a cégnél dolgozik. Ő lett a spanyol tulajdonú cégcsoport vezérigazgatója - vagyis a négy spanyolországi birtok mellett ő lett az Oremus vezérigazgatója is.  A Tempos Vega Sicilia vezetősége úgy látta jónak, hogy eztán ő feleljen a nemzetközi kommunikációért és a nemzetközi kereskedelemért.

A Tolcsván, helyben végzendő birtokirányítási és igazgatási feladatokra, a cégvezetésre viszont nem találtak ilyen könnyen megfelelő embert. Kindl Róbert lett végül a befutó, aki külkereskedelmi és közgazdasági területről sodródott a borok közelébe.. "Egy évig tartott, amíg megtaláltuk azt, akivel kapcsolatban valóban úgy érezzük: alkalmas rá, hogy Bacsó András örökségét továbbvigye, meghatározza az Oremus jövőjét, és elérje a céljainkat" - mondta róla Antonio Menéndez.

 

Forrás: napi.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.