Zsugorodott az ételautomata-piac

Átalakult, tisztult, ugyanakkor zsugorodott is az élelmiszer-automaták piaca a forgalmat az adóhatóság számára továbbító felügyeleti egységek kötelező beszerelésével – írta a Magyar Hírlap.

Lőrincz László, a Nemzeti Automata Szövetség elnöke a lapnak elmondta: jelenleg mintegy 22 ezer automata rendelkezik automata-felügyeleti egységgel (AFE), ezek közül körülbelül 20 ezer gép működik folyamatosan. Az automatás piac éves forgalma a NAV adatai szerint mintegy huszonötmilliárd forintra csökkent – tette hozzá.

A piac fehérítését célzó szabályozással összefüggő jelentős pluszköltségek miatt az automaták száma az elmúlt időszakban 35 ezer darabról csökkent a mostani szintre, és további 10-15 százalékuk tűnhet el a szövetség szerint.

Az automaták felügyeleti szolgáltatását egyedüli kijelölt szolgáltatóként a Magyar Posta látja el, a szolgáltatás jelenlegi havi díja ötezer forint berendezésenként. A cégeket a havi díj felett egy gépenként húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli.

A Nemzeti Automata Szövetség támogatja az ágazat fehérítését, ugyanakkor szorgalmazza a felügyeleti díj mérséklését, mert úgy vélik, a jelenlegi díjak mellett nem lesz fedezet a már most is elöregedett – átlagosan húszéves –géppark cseréjére – írta a Magyar Hírlap.

Forrás: MTI


Megvan az idei Borászok Borásza győztese!

Megvan az idei Borászok Borásza győztese! 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Hatalmas buli, pizza különlegességek, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Hatalmas buli, pizza különlegességek, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?