Félmilliárdos fejlesztés a műemléki védettségű Helikon Tavernában

Négycsillagos, új épületszárnnyal bővül a műemlékű védettségű Helikon Taverna Vonyarcvashegyen. A mintegy 446 millió forintos beruházást a Nyugat-dunántúli Operatív Program 130 millió fonttal támogatja.

A tervek szerint az építkezés már az idén nyáron elkezdődik, és jövő év júliusában átadják az épületegyüttest - mondta Fodor Márk, a Taverna Pince Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a válság ellenére sem tart a vendégforgalom csökkenésétől.

"Átalakult a kereslet, de ha a vendéglátó a kor szellemének megfelelő turisztikai kínálatot tud nyújtani, nem esik vissza az idegenforgalom" - vélekedett. A fejlesztések viszont elengedhetetlenek, mert a vendégek egyre inkább a komplex turisztikai kínálatot, a minőségi idegenforgalmat, vendéglátást igénylik. A Helikon Taverna számára az épületegyüttesben a szálláshelybővítés, a négycsillagos, 35 szobás wellnesz részleg, konferenciaterem létrehozása újabb lehetőségeket jelent. A műemlék épület foldozgatása elképzelhetetlen lenne: a Helikon Taverna legfőbb vonzereje, hogy a hagyományok, tradíciók találkoznak a XXI. századi turisztikai kereslettel. A borospince ideális helyszíne a borgasztronómiának, emellett számos kulturális programot is szerveznek: festőtelepet, folklórműsorokat, hagyományos parasztlakodalmakat - jegyezte meg Fodor Márk.

A Helikon Taverna vendégfogadó a XVIII. században a Festetics család legnagyobb borospincéje volt, az épületet Festetics György 1819-ben építette át klasszicista stílusú borospincévé. A boltíves pincében ma is megtalálhatók a XVIII. századi berendezések, a muzeális értékű faragott faprés. A borospincét 2007-ben 104 millió forintos költséggel felújították, a beruházás közel 22 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg. (uniospenz.hu)


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.