Gulágból turistaparadicsom: fejlesztések Romániában

Egy francia üzletember fogta magát, és a Duna deltájában található, egykor munkatábornak otthont adó kisfaluban, Peripravaban szállodát épített a kalandokra vágyó külföldi turisták számára - írja a Pénzcentrum.

Elsőre talán morbid ötletnek tűnik egy olyan helyet pihenőövezetté alakítani, ahol néhány évtizeddel ezelőtt még emberek százait dolgoztatták halálra, de talán a festői szépség tájról nem feltétlenül az ott megesett szörnyűségek jutnak majd a látogatók eszébe. A Duna deltájában, a romániai Dobrudzsa tartományban található, mára elfeledett település, Periprava az utolsó falu a Duna mentén, amit a hajósok elhagynak, mielőtt a Fekete-tengert elérnék. Nincs itt azonban több néhány tucat lepukkant, lipovánok lakta parasztháznál, de a falu határától 3 kilométerre már egy hotelt talál a járókelő, a Last Border Hotelt, amiről első ránézésre senki nem gondolná, hogy az, ami. A francia tulajdonos ugyanis kívülről szinte hozzá sem nyúlt az épülethez, belépve azonban négy csillagos szállodának megfelelő színvonallal találkozik a vendég. Azegykori munkatábor helyén létesült pihenőhelyre elsősorban sporthorgászokat, ornitológusokat, és kalandéhes turistákat várnak, abban a reményben, hogy fellendítik a természeti szépségekben gazdag vidék turizmusát. A helynek, illetve az ott megfordulóknak rossz szájízt kölcsönözhet a gondolat, hogy a szállodai szobák helyén, egészen 1977-ig a Peripravai Munkatábor parancsnoka lakott. Periprava hallattán egykor a sztálini Romániában sokan összerezzentek, hiszen több száz rendszer-ellenest - legyen az csupán rémhírterjesztő, nyugati rádiót hallgató, külföldi könytárat látogató, vagy egyházi személy - deportáltak ide, és dolgoztattak halálra többek között a Duna-Fekete-tenger csatorna építése közben. A francia Sylvain Remetter, aki hosszú évek óta a falu legszélső házában lakik, és a Dunához jár strandolni, egyszer csak gondolt egyet, és kitalálta, hogy a volt munkatábor elhagyott épületeit szállodaként is lehetne hasznosítani, ezzel pedig felrázhatja évtizedek óta tartó álmából a települést. Szerinte az emberek hajlandóak fizetni az itt elérhető szórakozásért, kikapcsolódásért, még ha óriás harcsákat, azok túlhalászása miatt már nem is foghatnak, pontyot, csukát még igen, és közben még pelikán-csapatokkal is találkozhatnak. Az első vendégek októberben érkeztek, a téli időszak "szezonon kívülinek" számít, főként ha befagy a Duna, azonban Remetter bízik benne, hogy tavasszal felkapottá válik a hely, különösen azért, mert már hitelezői is kezdenek türelmetlenné válni a projekt sikerére várva.

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.