Árad a Duna, hétvégén lezárják a budai és a pesti rakpartot

Árad a Duna, hétvégén lezárják a budai és a pesti rakpartot 

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján, az érkező árhullám miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester Budapest négy szakaszán.
Természet alkotta, mesés jégpálya a szomszédunkban

Természet alkotta, mesés jégpálya a szomszédunkban 

A Duna egyik régi ágában a talajvíz és a fagy alakított ki bámulatos koripályát a csallóközi Nyékvárkony település határában.
Virágzik a Duna és ez még két hétig így lesz

Virágzik a Duna és ez még két hétig így lesz 

A dunavirág a tiszavirághoz hasonló rovar, mely a augusztus közepén-végén kezdi meg rajzását.
Winelovers River Night

Winelovers River Night 

Ahol összekapcsolódik a hajózás élménye, a Duna és Budapest látványa és a hazai borok válogatott tételeinek korlátlan kóstolása.
Európa harmadik leghosszabb függőhídja épült a Dunán

Európa harmadik leghosszabb függőhídja épült a Dunán 

A romániai Braila város mellett felvatták az öt év alatt elkészült új Duna-hidat.
Tömeges a szabályszegés, kódolva az újabb hajókatasztrófa?

Tömeges a szabályszegés, kódolva az újabb hajókatasztrófa? 

Megszegik a a szállodahajók a Dunán a Hableány-baleset után a budapesti szakaszon bevezetett új szabályokat. Esténként bejárják a Dunát sétahajóként, majd a Margit hídnál, a katasztrófa helyszínén fordulnak meg, ami egy újabb katasztrófa elkerülése miatt tilos - írja a Napi.hu.
Szilveszterre Budapestre érkezik az osztrák gyorskatamarán

Szilveszterre Budapestre érkezik az osztrák gyorskatamarán 

A 2019. novemberi sikeres próbaútját követően egy tematikus szilveszteri út keretében ismét Budapestre érkezik a Duna leggyorsabb hajója: a bécsi Twin City Liner - írja a GD Consulting.
Rejtett kincsek hálózata a Duna-mentén

Rejtett kincsek hálózata a Duna-mentén 

A népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast frissen megjelent nyári epizódjában a Duna turisztikai jelentősége és folyóban rejlő lehetőségek kerültek a fókuszba.
Nyitva Budapest egyetlen dunai strandja

Nyitva Budapest egyetlen dunai strandja 

A BudaPart városnegyedben, a Kopaszi gáton várja a fürdőzőket a SHO Beach.
Élhetőbbé vált a pesti Duna-part

Élhetőbbé vált a pesti Duna-part 

Befejeződtek az átépítési munkák az id. Antall József rakpart, a Parlament és a Margit híd között. Gyalogos sétány és fasor várja az arra járókat.

Indul a dunai szállodahajózás  

Jövő héten érkezik az első két úszó hotel Budapestre. Német, svájci, osztrák utaztatók tervezik a júliusi hajózós programokat Duna-menti úti célokkal, köztük Budapesttel is.

Természetvédelmi terület lett aTáti-szigetek a Dunán 

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét - közölte csütörtökön a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja.

Megújulnak az egykori Duna-ártér vizes élőhelyei 

Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái Bács-Kiskun megyében. Mindezek eredményeként védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén.  

Hajójáratok szünetelnek a Duna alacsony vízállása miatt 

A budapesti Közlekedési központ tájékoztatása szerint nem közlekedik két fővárosi hajójárat - a D11-es és a D12-es - a Duna alacsony vízállása miatt.

Rendeződik a Duna vízszintje 

A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint nyolc órától ismét szállítanak 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a kompok a Mohács-Újmohács átkelőhelyen.

Több helyen rekordalacsony a Duna 

Több helyen is megdőlt a Dunán az eddigi legalacsonyabb vízállás rekordja. A hőség és a csapadékhiány miatt napok óta rendkívül alacsony a Duna vízállása.

Aggasztó a Duna vízszintje 

A hőség és a csapadékhiány miatt napok óta rendkívül alacsony a Duna vízállása a szlovák szakaszon is, ami a kirándulóhajóknak is gondot okoz.

Erdőbe fát, Dunába vizet 

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.

Egyedülálló lehetőség a dunai turizmusnak 

Második alkalommal szervezte meg a Duna-konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) április 20-án, pénteken, a dél-komáromi Monostori Erődben. A rendezvény a Duna mindkét partján fekvő önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók és polgárok együttműködését hivatott elősegíteni.

Ha Dömösön vagy, hívd a révészt! 

Hiánypótló járatot indított újra a Mahart a Dunakanyarban.

Németország jó példa a Duna fejlesztése szempontjából is 

A Duna Ökológiai Folyosó elnevezésű nemzetközi konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium a Duna Régió Stratégia természeti értékekért felelős részlegével együttműködésben szervezte. A rendezvényre Németországból, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából és Romániából is érkeztek résztvevők. A Duna Régió Stratégia 14 országot fog össze, célja a különböző nemzetek környezetvédelmi és egyéb fejlesztéspolitikáinak összehangolása.

Kigyulladt a Dunán egy Budapestre tartó turistahajó 

A helyszínre tizenkét tűzoltó autót és több csónakot vezéreltek, körülbelül 150 tűzoltó küzdött a lángokkal, amelyeket két óra alatt sikerült megfékezniük.

Először rendeznek hivatalos Duna-átúszást Budapesten 

A második Budapest Urban Games (BUG) keretein belül először rendeznek hivatalos Duna-átúszást Budapesten, szeptember 2-án.

Nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak a Duna hajózhatósága 

A magyar Duna szakasz hajózhatósága fejlesztésének a tervezésére írt ki nyílt közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 

Teljes hajózási zárlat a Dunán 

A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Nem lehet hajózni a Duna román-bolgár szakaszán 

Jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román-bolgár határszakaszán - közölte a román rendőrség kedden.

Leállt a dunai kompjárat Mohácsnál 

A rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál - közölte a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. hajózási üzletágvezetője.

Limes-projekt: elkészült a turisztikai fejlesztési koncepció 

A Magyar Limes Szövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően elkészítette a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját.

31,6 milliárd forintból fejlesztik a dunai hajózást 

A dunai hajózás fejlesztésére Magyarország rendszeresen és sikerrel pályázik uniós forrásokra: a 2014-2020-as pénzügyi időszakban eddig támogatást nyert 12 projekt 31,6 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Francia folyók helyett a Dunán és a Rajnán debütálnak a luxushajók 

A hivatalos magyarázat szerint az utasok visszajelzései alapján döntött úgy az egyik legjelentősebb luxushajós társaság, a Crystal River Cruises, hogy mégsem lép be 2017-ben a francia piacra, ehelyett a Rajnán, a Majnán és a Dunán állítja forgalomba új hajóit.

Végre nem robognak keresztül a kamionok a galambóci váron 

Felújítják az egyik legdélebbre fekvő középkori magyar várat, a galambócit. Elkerülő utat is építettek, így a forgalom végre már nem az ódon várfalak között zajlik. 

Menetrendszerű vízitaxi indult a Dunán 

A DunaTaxival fél óra alatt Szentendrére, egy óra alatt Visegrádra lehet jutni.

Mohács is profitálna a dunai hajókon érkező turistákból 

Mind több szállodahajó érkezik a Dunán, de Mohácson egyelőre csak a határt lépik át.

A bécsiek szerint a Duna azért (is) van, hogy fürödjenek benne 

Mivel Bécsben számos strand található a természetes vizeknél, így a Duna mentén is, az osztrák főváros részletes online előrejelzéssel segíti a fürdőzőket. A város honlapján naprakész információkat közölnek a levegő és a víz hőmérsékletéről valamint a szél irányáról és erősségéről, ami a vitorlásoknak jelent nagy segítséget - így a Bécs Város Külképviseleti Irodája legutóbbi sajtóközleményében.

Indiai kulturális kavalkád Magyarország-szerte 

A Jóga Világnapja alkalmából az Indiai Nagykövetség szervezésében rendezik meg a Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivált 2016. június 17-19. között. A nagykövetség számos kiemelkedő jógaiskola magyarországi képviselőivel együttműködve színpompás, örömteli kulturális kavalkáddal készül az eseményre, melyet a két ország legfontosabb folyói után Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztiválnak kereszteltek el. A programok között lesz tánc- és zeneelőadás, indiai harcművészeti bemutató, jógaórák és filmvetítés.  A programsorozat ellátogat Magyarország nagy városaiba, Budapestre, Balatonfüredre, Debrecenbe, Egerbe, Esztergomba, Nagykanizsára, Sopronba Szegedre és Szentendre.  

Összefogás a Duna menti turizmusért magyar részvétellel 

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Donau Oberösterreich Marketing GmbH, amely a Duna menti turizmus népszerűsítését tekinti fő feladatának nemzetközi hálózatok mentén. 

Így mentenék meg a Duna tolnai holtágát 

A Duna legnagyobb magyarországi holtága a tolnai, amelynek jövőjét befolyásoló intézkedési tervet fogadott el a Tolna megyei kisváros képviselő-testülete. Az elsődleges cél a Tolnát határoló holtág természetközeli állapotának megőrzése, a vízutánpótlás megoldása. A szükséges intézkedések meghozatala nem tűr halasztást, e nélkül ugyanis e különleges természeti kincs hosszabb távon halálra van ítélve.

Nosztalgiahullám a Dunán 

Keddtől szombatig minden nap kora este kifut a kikötőből a MAHART Passnave élőzenés, táncos vacsorahajója Budapesten, amelynek fedélzetén a 60-70-es évek slágereire rophatják az érdeklődők. 

Dunai premier – Szent Iván éjjelén is vízen 

Dunai hajós utazásokról beszélgettünk Jáky Gáborral, a Hon Tours Utazási Iroda ügyvezetőjével.

„200 fő vitatkozik azon, mennyi hely van még a Dunán” 

És egyáltalán van-e még hely? - toldotta meg címbeli a felkonferálást Sztojanovits Kristóf, a Mahart PassNave marketing igazgatója a konferencia sajtóktájékoztatóján. Hellyel vélhetően nem állhatnak rosszul a szállodahajózásból élő Duna menti országok, mivel a tájékoztatón felszólalók mindegyike a fejlődés további lehetőségeiről beszélt.

Mesehajót indít a Nickelodeon 

Spongyabob a Dunán.

Duna-híd épülhet Kalocsa és Paks térségében 

A Kalocsa és Paks térségében tervezett új Duna-híd, az M60-as gyorsforgalmi út Pécs és Barcs (országhatár) közötti szakasza, valamint az Esztergom és az M1-es autópálya közötti közúti kapcsolat megvalósítási, műszaki terveire írt ki közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - a tenderek a keddi Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg.

Nem mindenhol kötnek ki a BKK hajójáratai 

A Duna alacsony vízállása miatt nem állnak meg több kikötőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetrend szerinti hajójáratai.

A vízminőség lehetővé tenné szabadstrandok létesítését a Dunakanyarban 

Több fürdőző érkezett a Dunakanyar strandjaira, és újabb szabadstrandok létesülhetnek a hamarosan záruló egységes vízminőség-ellenőrzési mintaprojektnek köszönhetően, amelyben hét Duna-menti település vett részt a Coca-Cola Magyarország támogatásával. A programhoz kapcsolódó „I love Duna” Instagram fotópályázat legjobb munkáiból digitális fotókiállítás nyílt a margitszigeti Holdudvarban. 

Összefogás a dunai hajózás fellendítéséért 

A dunai hajózás feltételeinek javítása és fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá pénteken Budapesten a Duna Bizottság és az Európai Bizottság Közlekedéspolitikai és Szállítási Főigazgatósága.

Hol fürödjünk a Dunában? 

Nyári vízminőség-jelentés indul a Dunakanyar strandjainál. A méréseket az ÁNTSZ végzi havonta, a Coca-Cola Magyarország támogatásával. Az eredményeket június 29-től az iloveduna.hu oldalon lehet elolvasni. 

A Disney behajózik Budapestre 

Dunai hajójáratot indít a Walt Disney Company tour-operátor cége, az Adventures by Disney, melynek során az utasok Budapestre is ellátogatnak, és számos érdekes programban vehetnek részt. 

Kopácsi-rét: paradicsomi delta Dél-Baranyában 

Szlavóniában, a Duna és a Dráva összefolyásánál találjuk Európa egyik legnagyobb természetes vizes élőhelyét, a mocsarak, erdők és ártéri mezők alkotta Kopácsi-rétet. A gyakori áradások miatt ősállapotában fennmaradt, ma már szigorúan védett térség az Európa Amazonasának is nevezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum része.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!