Ha nyitnak a szállodák, hol ehet majd a vendég?

Romániában a szakma ugyanazon gondokkal küzd, mint a hazai szállodások, egyéb szálláshelyek tulajdonosai, üzemeltetői köre.

Egyelőre nem töltötte meg optimizmussal a turizmusban dolgozókat az ígéret, miszerint május 15-től megnyithatnak a szállodák, de az éttermek, bárok, kávézók továbbra is zárva maradnak. Konkrét rendelkezések és megfelelő kormányzati kommunikáció hiányában egyelőre óvatosan kezelik a székelyföldi szálláshelyek üzemeltetői a miniszterelnök hétfő esti bejelentését.

Az egyik tusnádfürdői szálloda marketing- és eladási menedzsere, Székely Leila a hírportálnak elmondta: problémát jelent számukra a tervezésnél, hogy nincs elegendő és pontos információ a hotelek megnyitásának módjáról, hiányoznak a megfelelő és egyértelmű kormányzati intézkedések a kérdésben.  

„A vendéglők kinyitásának elhalasztása eléggé ellehetetleníti a szállodák működését is. Fel lehet ugyan vinni szobákba a room service-szel az ételt, de ha belegondolunk, a szállodai szobák többsége nincs arra berendezve, hogy ott fogyasszák el a vendégek”, fogalmazott a szálloda menedzsere.

A szakember szerint ha nem is teljes, de elfogadható megoldást jelenthetne, ha lehetővé tennék a szabadtéri teraszokon való kiszolgálást.

A menedzser még elmondta: minél több helyen kézfertőtlenítő adagolókat szerelnek fel, készülnek az alkalmazottak testhőmérséklet-mérésére, biztosítják a megfelelő védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket. A szobák fertőtlenítéséhez UV-lámpákat és hagyományos vegyszereket is használni fognak.

"Kezdetben várhatóan nem lesz nagy a forgalom, így azt tervezzük, hogy körforgásszerűen adjuk ki a szobákat, a vendégek után megpihentetjük a helyiségeket néhány napig”. részletezte az intézkedéseket a menedzser.  

Székely Leila megjegyezte, hogy a szállodához tartozik egy másik hotel is, ahol elsősorban balneo-kezelésekre fektetik a hangsúlyt. „Ennek megfelelően ott idősebb a vendégkör. Ezeknek a szolgáltatásoknak az újraindítását egyáltalán nem szorgalmazzák, így ha lehet ilyet mondani, ott még rosszabb a helyzet, hiszen nem is körvonalazódik az újranyitás”, magyarázta.

A tusnádfürdői szálloda alkalmazottainak nagy része jelenleg kényszerszabadságon van, néhány alkalmazott maradt teljes munkaidőben, akik időről-időre bejárnak. „A vendégekkel továbbra is tartjuk a kapcsolatot telefonon, e-mailen keresztül. A szükségállapot végéig a személyzet marad ebben a státusban, aztán valószínűleg fokozatosan elkezdjük visszahívni a munkatársakat. Kezdődik a nagytakarítás, az említett technikai munkák. És bízunk benne, hogy május végén, legkésőbb június elején sikerül megnyitnunk” – mondta a szállodamenedzser a Maszol.ro hírportálnak.

Forrás: maszol.ro


Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.