Ha nyitnak a szállodák, hol ehet majd a vendég?

Romániában a szakma ugyanazon gondokkal küzd, mint a hazai szállodások, egyéb szálláshelyek tulajdonosai, üzemeltetői köre.

Egyelőre nem töltötte meg optimizmussal a turizmusban dolgozókat az ígéret, miszerint május 15-től megnyithatnak a szállodák, de az éttermek, bárok, kávézók továbbra is zárva maradnak. Konkrét rendelkezések és megfelelő kormányzati kommunikáció hiányában egyelőre óvatosan kezelik a székelyföldi szálláshelyek üzemeltetői a miniszterelnök hétfő esti bejelentését.

Az egyik tusnádfürdői szálloda marketing- és eladási menedzsere, Székely Leila a hírportálnak elmondta: problémát jelent számukra a tervezésnél, hogy nincs elegendő és pontos információ a hotelek megnyitásának módjáról, hiányoznak a megfelelő és egyértelmű kormányzati intézkedések a kérdésben.  

„A vendéglők kinyitásának elhalasztása eléggé ellehetetleníti a szállodák működését is. Fel lehet ugyan vinni szobákba a room service-szel az ételt, de ha belegondolunk, a szállodai szobák többsége nincs arra berendezve, hogy ott fogyasszák el a vendégek”, fogalmazott a szálloda menedzsere.

A szakember szerint ha nem is teljes, de elfogadható megoldást jelenthetne, ha lehetővé tennék a szabadtéri teraszokon való kiszolgálást.

A menedzser még elmondta: minél több helyen kézfertőtlenítő adagolókat szerelnek fel, készülnek az alkalmazottak testhőmérséklet-mérésére, biztosítják a megfelelő védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket. A szobák fertőtlenítéséhez UV-lámpákat és hagyományos vegyszereket is használni fognak.

"Kezdetben várhatóan nem lesz nagy a forgalom, így azt tervezzük, hogy körforgásszerűen adjuk ki a szobákat, a vendégek után megpihentetjük a helyiségeket néhány napig”. részletezte az intézkedéseket a menedzser.  

Székely Leila megjegyezte, hogy a szállodához tartozik egy másik hotel is, ahol elsősorban balneo-kezelésekre fektetik a hangsúlyt. „Ennek megfelelően ott idősebb a vendégkör. Ezeknek a szolgáltatásoknak az újraindítását egyáltalán nem szorgalmazzák, így ha lehet ilyet mondani, ott még rosszabb a helyzet, hiszen nem is körvonalazódik az újranyitás”, magyarázta.

A tusnádfürdői szálloda alkalmazottainak nagy része jelenleg kényszerszabadságon van, néhány alkalmazott maradt teljes munkaidőben, akik időről-időre bejárnak. „A vendégekkel továbbra is tartjuk a kapcsolatot telefonon, e-mailen keresztül. A szükségállapot végéig a személyzet marad ebben a státusban, aztán valószínűleg fokozatosan elkezdjük visszahívni a munkatársakat. Kezdődik a nagytakarítás, az említett technikai munkák. És bízunk benne, hogy május végén, legkésőbb június elején sikerül megnyitnunk” – mondta a szállodamenedzser a Maszol.ro hírportálnak.

Forrás: maszol.ro


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.