Így alakította át a covid a hazai szállodapiacot

Az utazások típusa, hossza és a költési szokások is megváltoztak.

A magyar szállodapiacot 2015-től a pandémia hatásának kezdetéig folyamatos növekedés jellemezte, azonban a 2019-es év ugyanezen időszakához képest tovább bővülő piac 2020 március közepén a szállodák bezárásával összeomlott.

Indulhatunk?

A korlátozó intézkedések feloldásával május végétől szeptember elejéig a kereslet robbanásszerűen megugrott, ami egyrészről a fokozott utazási kedvnek, másrészről a belföldi utazások térnyerésének volt köszönhető. A nyári hónapokban a fővárosi szállodák egy része a továbbra is hiányzó külföldi kereslet miatt a zárva tartás vagy a részleges nyitvatartás mellett döntött, a kinyitó szállodák pedig igyekeztek szolgáltatásaikat a helyi kereslethez igazítani például a vendéglátás erősítésével (’irodai ebédmenü’ kínálat, kiszállítási lehetőség, egyéjszakás ajánlatok stb.), azonban éves összesítésben az alacsony foglaltság mellett így is árcsökkentésre kényszerültek (-6%).

Feljövőben a belföld

A 2020-as évben a magyarországi szállodavendégek költési szokásai is megváltoztak. A külföldi utazások ellehetetlenülésével a belföldi desztinációkra helyeződött a fókusz, az átlagos éves 1-2 hetes nyaralásokat 3-4 belföldi út váltotta fel, egyes szállodák arról számoltak be, hogy törzsvendégeik akár többször is visszatértek a szezon alatt. Jellemző volt továbbá az átlagosnál magasabb szállodai kategória választás, továbbá a szállodai átlagköltések növekedése: a vendégek egy-egy nyaralás alatt akár 15-20 százalékkal többet költöttek vendéglátásra és egyéb szolgáltatásokra, mint normál időszakban.

Még kivár sok esetben a magyar

Bár a szálláshelyekre vonatkozó járványügyi korlátozások nagy részét májusban feloldották, a növekvő kereslet a KSH legfrissebb, áprilisig elérhető adatain még nem tükröződik. Ugyan a 2021-es áprilisi vendégéjszakaszám vidéken már több, mint a kétszerese, Budapesten pedig már több, mint az ötszöröse a 2020-as év áprilisában elértnek, a 2019-es keresleti szint visszatérése még 2-3 évbe telhet.

„Véleményünk szerint a belföldi, majd a határok megnyitásával a külföldi szabadidős vendégek keresletének visszapattanása fog a leggyorsabban bekövetkezni. A 2021-es nyári hónapok kereslete a piaci szereplők várakozásai szerint Budapest esetén a tavalyi többszöröse lehet, de vidéken is meghaladja majd a 2020-as szintet”, mondta Verb Vivien, a BDO Magyarország Hotel üzletágának tanácsadója. „A szállodák havi átlagos foglaltsága májusban a fővárosban 20% körül, vidéken már 30% felett mozgott, ahol a nyári hónapokra 70-90% közötti, több teltházas időszakot is várnak. A külföldi kereslet beutazási igényét a már a nyári és őszi hónapra megjelenő magas előfoglaltsági szint is visszaigazol, így vidék mellett már a fővárosi szereplők is 50-60%-os foglaltsági szinttel terveznek az őszi hónapokra.”

Az üzleti utazókra még várni kell

Az idei belföldi és külföldi szabadidős kereslet visszatérésével megkezdődött a hazai piac visszaépülése, a szabadidős vendégeket - nem feltételezve egy esetleges 4. hullámból adódó utazási korlátozásokat és szálláshely bezárásokat - az egyéni üzleti, majd a csoportos szabadidős szegmens fogja követni, várhatóan nagyobb mértékben 2022-től. Utoljára a csoportos üzleti, azaz a nagyobb konferenciák és rendezvények szegmenseinek visszatérése várható, azonban a pandémia időszak tapasztalataiból adódóan a rendezvénypiac is átalakulóban van, a jövőben a kisebb rendezvényekre és az online térre, hibrid megoldásokra helyeződik a hangsúly - legalábbis átmenetileg.

Repülő nem, autó, vonat igen

A COVID-válság mind a hazai, mind a nemzetközi utazási szokásokat is jelentős mértékben változtatta meg. A World Travel and Tourism Council 2020 éves riportja szerint a kereslet preferenciája a már ismert, kiszámítható, főként belföldi, vagy szomszédos országbeli desztinációk felé tolódott. A repülővel elérhető desztinációkkal szemben a gépkocsival, illetve tömegközlekedéssel elérhető úticélokra helyeződött a hangsúly, melyet erősít a fenntartható utazás iránti megnövekedett kereslet is. A keresleti trendeket továbbá élénken befolyásolja és még jó ideig fogja az egyes országokban eltérő előrehaladottsága az oltási programoknak és az egyes variánsok miatt részleges nyitások – zárások és a kapcsolódó szabályozás.

Érintés- és találkozásmentesen

A járvány időszak alatt az utazók igényei a turizmusba integrált új technológiák iránt is nőttek, előtérbe kerültek az érintésmentes, digitális technológiák (check-in, szobaszervíz, szállodai applikációk stb.). Rövidtávon ezenkívül a szabadtéri programok preferáltak, az utazásokat a korábbinál hosszasabb tervezés és későbbi foglalás előz meg. Az egy desztináción eltöltött átlagos tartózkodási idő megnőtt, de a hosszabb (7-14 napos) utazások felépülésére még várni kell.

Minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetközeli utazások, távol a tömegturizmustól, továbbá nagyobb hangsúly helyeződik a személyes távolságtartásra és a megfelelő, a korábbinál szigorúbb higiéniai feltételek betartására. A szálláshelyekkel szembeni elvárások is változtak, a korábbinál rugalmasabb foglalási feltételeket kell biztosítaniuk, amennyiben alkalmazkodni kívánnak a még mindig folyamatosan változó és formálódó utazási igényekhez.

Forrás: BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft.


Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja

Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja  

Az ibis MUSIC és az ALL erős kínálattal tér vissza Európa nyári fesztiváljaira.
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Mérföldkő a román szálláshelypiacon

Mérföldkő a román szálláshelypiacon 

Csaknem a teljes román tengerparti hotel kínálat elérhető lesz a magyaroknak 2025 nyarára.
Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél

Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél 

A Mecsek völgyében, Sikondán található Ambient Hotel & AromaSPA június 1-től a Hilaris Hotels szállodalánc tagjaként üzemel tovább.
Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók

Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók 

Az idei évben 40. születésnapját ünneplő Ensana Thermal Aqua szálloda életébe a 2024-es év megújulást hoz.
Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása

Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása 

Nem csak teljeskörű felújítást, de új nevet is kap majd a legendás szálloda.
Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel

Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel 

Az év végére – folyamatos üzemelés mellett - teljesen megújul a budapesti Mellow Mood Hotels-hez tartozó, négycsillagos Expo Congress Hotel. Az átalakítások a szobákat, a belső tereket, a lobbit és a sky bart is érintik.
Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet

Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet 

A Balaton szerelmesei számára megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott hotel.
Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden

Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden 

A 19.századig visszanyúló történelméről híres Anna Grand a kifinomult pihenést kereső utazók kedvelt célpontja.