Így alakította át a covid a hazai szállodapiacot

Az utazások típusa, hossza és a költési szokások is megváltoztak.

A magyar szállodapiacot 2015-től a pandémia hatásának kezdetéig folyamatos növekedés jellemezte, azonban a 2019-es év ugyanezen időszakához képest tovább bővülő piac 2020 március közepén a szállodák bezárásával összeomlott.

Indulhatunk?

A korlátozó intézkedések feloldásával május végétől szeptember elejéig a kereslet robbanásszerűen megugrott, ami egyrészről a fokozott utazási kedvnek, másrészről a belföldi utazások térnyerésének volt köszönhető. A nyári hónapokban a fővárosi szállodák egy része a továbbra is hiányzó külföldi kereslet miatt a zárva tartás vagy a részleges nyitvatartás mellett döntött, a kinyitó szállodák pedig igyekeztek szolgáltatásaikat a helyi kereslethez igazítani például a vendéglátás erősítésével (’irodai ebédmenü’ kínálat, kiszállítási lehetőség, egyéjszakás ajánlatok stb.), azonban éves összesítésben az alacsony foglaltság mellett így is árcsökkentésre kényszerültek (-6%).

Feljövőben a belföld

A 2020-as évben a magyarországi szállodavendégek költési szokásai is megváltoztak. A külföldi utazások ellehetetlenülésével a belföldi desztinációkra helyeződött a fókusz, az átlagos éves 1-2 hetes nyaralásokat 3-4 belföldi út váltotta fel, egyes szállodák arról számoltak be, hogy törzsvendégeik akár többször is visszatértek a szezon alatt. Jellemző volt továbbá az átlagosnál magasabb szállodai kategória választás, továbbá a szállodai átlagköltések növekedése: a vendégek egy-egy nyaralás alatt akár 15-20 százalékkal többet költöttek vendéglátásra és egyéb szolgáltatásokra, mint normál időszakban.

Még kivár sok esetben a magyar

Bár a szálláshelyekre vonatkozó járványügyi korlátozások nagy részét májusban feloldották, a növekvő kereslet a KSH legfrissebb, áprilisig elérhető adatain még nem tükröződik. Ugyan a 2021-es áprilisi vendégéjszakaszám vidéken már több, mint a kétszerese, Budapesten pedig már több, mint az ötszöröse a 2020-as év áprilisában elértnek, a 2019-es keresleti szint visszatérése még 2-3 évbe telhet.

„Véleményünk szerint a belföldi, majd a határok megnyitásával a külföldi szabadidős vendégek keresletének visszapattanása fog a leggyorsabban bekövetkezni. A 2021-es nyári hónapok kereslete a piaci szereplők várakozásai szerint Budapest esetén a tavalyi többszöröse lehet, de vidéken is meghaladja majd a 2020-as szintet”, mondta Verb Vivien, a BDO Magyarország Hotel üzletágának tanácsadója. „A szállodák havi átlagos foglaltsága májusban a fővárosban 20% körül, vidéken már 30% felett mozgott, ahol a nyári hónapokra 70-90% közötti, több teltházas időszakot is várnak. A külföldi kereslet beutazási igényét a már a nyári és őszi hónapra megjelenő magas előfoglaltsági szint is visszaigazol, így vidék mellett már a fővárosi szereplők is 50-60%-os foglaltsági szinttel terveznek az őszi hónapokra.”

Az üzleti utazókra még várni kell

Az idei belföldi és külföldi szabadidős kereslet visszatérésével megkezdődött a hazai piac visszaépülése, a szabadidős vendégeket - nem feltételezve egy esetleges 4. hullámból adódó utazási korlátozásokat és szálláshely bezárásokat - az egyéni üzleti, majd a csoportos szabadidős szegmens fogja követni, várhatóan nagyobb mértékben 2022-től. Utoljára a csoportos üzleti, azaz a nagyobb konferenciák és rendezvények szegmenseinek visszatérése várható, azonban a pandémia időszak tapasztalataiból adódóan a rendezvénypiac is átalakulóban van, a jövőben a kisebb rendezvényekre és az online térre, hibrid megoldásokra helyeződik a hangsúly - legalábbis átmenetileg.

Repülő nem, autó, vonat igen

A COVID-válság mind a hazai, mind a nemzetközi utazási szokásokat is jelentős mértékben változtatta meg. A World Travel and Tourism Council 2020 éves riportja szerint a kereslet preferenciája a már ismert, kiszámítható, főként belföldi, vagy szomszédos országbeli desztinációk felé tolódott. A repülővel elérhető desztinációkkal szemben a gépkocsival, illetve tömegközlekedéssel elérhető úticélokra helyeződött a hangsúly, melyet erősít a fenntartható utazás iránti megnövekedett kereslet is. A keresleti trendeket továbbá élénken befolyásolja és még jó ideig fogja az egyes országokban eltérő előrehaladottsága az oltási programoknak és az egyes variánsok miatt részleges nyitások – zárások és a kapcsolódó szabályozás.

Érintés- és találkozásmentesen

A járvány időszak alatt az utazók igényei a turizmusba integrált új technológiák iránt is nőttek, előtérbe kerültek az érintésmentes, digitális technológiák (check-in, szobaszervíz, szállodai applikációk stb.). Rövidtávon ezenkívül a szabadtéri programok preferáltak, az utazásokat a korábbinál hosszasabb tervezés és későbbi foglalás előz meg. Az egy desztináción eltöltött átlagos tartózkodási idő megnőtt, de a hosszabb (7-14 napos) utazások felépülésére még várni kell.

Minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetközeli utazások, távol a tömegturizmustól, továbbá nagyobb hangsúly helyeződik a személyes távolságtartásra és a megfelelő, a korábbinál szigorúbb higiéniai feltételek betartására. A szálláshelyekkel szembeni elvárások is változtak, a korábbinál rugalmasabb foglalási feltételeket kell biztosítaniuk, amennyiben alkalmazkodni kívánnak a még mindig folyamatosan változó és formálódó utazási igényekhez.

Forrás: BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft.


Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.
Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel 

Két és féléves felújítás után közel két hónapja nyílt meg a Kenese Bay Garden, ahol néhány felejthetetlen napot töltöttünk.
Ötcsillagos hotel lett az év felnőttbarát szállodája

Ötcsillagos hotel lett az év felnőttbarát szállodája 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery nyerte el Magyarországon a 2023-as év felnőttbarát szállodája elismerést Az Utazó magazin szavazása alapján.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.