Kacsa volt a csirkevész

Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.

A szakértő azonban, Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, a Pulykaszövetség titkára cáfol.

Előljáróban tudni kell, mondja, hogy a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, az Európai Unió (EU) pedig mindebből kiválasztotta 2009 végén azt néhány variánst, amely esetben zéró toleranciát hirdetett. Azonban később módosították a tiltó rendelkezést, hiszen ha végképp eltüntetik a csirkékből e béllakó baktériumokat, akkor gyakorlatilag az EU területén a teljes baromfiállomány eltűnhet a hipermarketek, nagyobb és kisboltok, termelők kínálatából. Ezért kiválasztották később a két legveszélyesebbet – ez a Salmonella Typhimorium és a Salmonella Enteritidis -, és úgy módosították a rendelkezést, hogy e két baktérium nem lehet a baromfik szervezetében, hiszen pont e két szalmonella-típus az, amelyek a megbetegedések 90-95 százalékát okozhatják. E két szalmonella tehát valóban „fekete listás” mind a mai napig, és elmondhatjuk, hogy a magyarországi baromfik 99 százaléka (azaz majdnem a teljes állomány) mentesek tőlük. Mindezt a megfelelő vakcinázással és a helyes higiéniai tartással érték el a termelők. Azaz szinte a teljes magyar baromfiállomány – beleértve a kacsákat, libákat, pulykákat is - a betegségekért felelős szalmonella-mentesek.

Félkész hústermékek esetén azonban – darált, pácolt stb húsok esetén – sajnos az EU-s keretrendelet nem fogalmaz pontosan, ott tehát valóban be kell tartani a min. 2 percig tartó, és min. 70 fokon történő hevítést, mert ilyen esetben a kórokozó száz százalék bizonyossággal elpusztul, fejezi be mondandóját a megkérdezett szakértő.


Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.
Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus

Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus 

Bár hivatalosan csak kedden nyitott újra a visegrádi Hotel Silvanus, már sok szoba volt foglalt, és a szerdai ünnepélyes megnyitó alatt is egyre érkeztek vendégek a házba.
Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában

Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában 

A tűzesetet „kis tűzként” írták le, azonban lángokat is lehetett látni az épületen belül, ami aggodalmat keltett a vendégek és a személyzet körében.
Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében

Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében 

Hetedik Art Corner kiállítás – a Leo Bistro és a Hotel Clark közösségi tereiben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.