Kacsa volt a csirkevész

Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.

A szakértő azonban, Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, a Pulykaszövetség titkára cáfol.

Előljáróban tudni kell, mondja, hogy a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, az Európai Unió (EU) pedig mindebből kiválasztotta 2009 végén azt néhány variánst, amely esetben zéró toleranciát hirdetett. Azonban később módosították a tiltó rendelkezést, hiszen ha végképp eltüntetik a csirkékből e béllakó baktériumokat, akkor gyakorlatilag az EU területén a teljes baromfiállomány eltűnhet a hipermarketek, nagyobb és kisboltok, termelők kínálatából. Ezért kiválasztották később a két legveszélyesebbet – ez a Salmonella Typhimorium és a Salmonella Enteritidis -, és úgy módosították a rendelkezést, hogy e két baktérium nem lehet a baromfik szervezetében, hiszen pont e két szalmonella-típus az, amelyek a megbetegedések 90-95 százalékát okozhatják. E két szalmonella tehát valóban „fekete listás” mind a mai napig, és elmondhatjuk, hogy a magyarországi baromfik 99 százaléka (azaz majdnem a teljes állomány) mentesek tőlük. Mindezt a megfelelő vakcinázással és a helyes higiéniai tartással érték el a termelők. Azaz szinte a teljes magyar baromfiállomány – beleértve a kacsákat, libákat, pulykákat is - a betegségekért felelős szalmonella-mentesek.

Félkész hústermékek esetén azonban – darált, pácolt stb húsok esetén – sajnos az EU-s keretrendelet nem fogalmaz pontosan, ott tehát valóban be kell tartani a min. 2 percig tartó, és min. 70 fokon történő hevítést, mert ilyen esetben a kórokozó száz százalék bizonyossággal elpusztul, fejezi be mondandóját a megkérdezett szakértő.


Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.
Hilton, Marriot: irány Afrika!

Hilton, Marriot: irány Afrika! 

Bejelentette afrikai terjeszkedését a Hilton és a Marriot.
A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca

A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca 

Itthon akár háromszor annyiba is kerülhet a kisállatunk nyaralása, mint Európa más városaiban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.