A szakértő azonban, Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, a Pulykaszövetség titkára cáfol.
Előljáróban tudni kell, mondja, hogy a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, az Európai Unió (EU) pedig mindebből kiválasztotta 2009 végén azt néhány variánst, amely esetben zéró toleranciát hirdetett. Azonban később módosították a tiltó rendelkezést, hiszen ha végképp eltüntetik a csirkékből e béllakó baktériumokat, akkor gyakorlatilag az EU területén a teljes baromfiállomány eltűnhet a hipermarketek, nagyobb és kisboltok, termelők kínálatából. Ezért kiválasztották később a két legveszélyesebbet – ez a Salmonella Typhimorium és a Salmonella Enteritidis -, és úgy módosították a rendelkezést, hogy e két baktérium nem lehet a baromfik szervezetében, hiszen pont e két szalmonella-típus az, amelyek a megbetegedések 90-95 százalékát okozhatják. E két szalmonella tehát valóban „fekete listás” mind a mai napig, és elmondhatjuk, hogy a magyarországi baromfik 99 százaléka (azaz majdnem a teljes állomány) mentesek tőlük. Mindezt a megfelelő vakcinázással és a helyes higiéniai tartással érték el a termelők. Azaz szinte a teljes magyar baromfiállomány – beleértve a kacsákat, libákat, pulykákat is - a betegségekért felelős szalmonella-mentesek.
Félkész hústermékek esetén azonban – darált, pácolt stb húsok esetén – sajnos az EU-s keretrendelet nem fogalmaz pontosan, ott tehát valóban be kell tartani a min. 2 percig tartó, és min. 70 fokon történő hevítést, mert ilyen esetben a kórokozó száz százalék bizonyossággal elpusztul, fejezi be mondandóját a megkérdezett szakértő.