Kacsa volt a csirkevész

Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.

A szakértő azonban, Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, a Pulykaszövetség titkára cáfol.

Előljáróban tudni kell, mondja, hogy a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, az Európai Unió (EU) pedig mindebből kiválasztotta 2009 végén azt néhány variánst, amely esetben zéró toleranciát hirdetett. Azonban később módosították a tiltó rendelkezést, hiszen ha végképp eltüntetik a csirkékből e béllakó baktériumokat, akkor gyakorlatilag az EU területén a teljes baromfiállomány eltűnhet a hipermarketek, nagyobb és kisboltok, termelők kínálatából. Ezért kiválasztották később a két legveszélyesebbet – ez a Salmonella Typhimorium és a Salmonella Enteritidis -, és úgy módosították a rendelkezést, hogy e két baktérium nem lehet a baromfik szervezetében, hiszen pont e két szalmonella-típus az, amelyek a megbetegedések 90-95 százalékát okozhatják. E két szalmonella tehát valóban „fekete listás” mind a mai napig, és elmondhatjuk, hogy a magyarországi baromfik 99 százaléka (azaz majdnem a teljes állomány) mentesek tőlük. Mindezt a megfelelő vakcinázással és a helyes higiéniai tartással érték el a termelők. Azaz szinte a teljes magyar baromfiállomány – beleértve a kacsákat, libákat, pulykákat is - a betegségekért felelős szalmonella-mentesek.

Félkész hústermékek esetén azonban – darált, pácolt stb húsok esetén – sajnos az EU-s keretrendelet nem fogalmaz pontosan, ott tehát valóban be kell tartani a min. 2 percig tartó, és min. 70 fokon történő hevítést, mert ilyen esetben a kórokozó száz százalék bizonyossággal elpusztul, fejezi be mondandóját a megkérdezett szakértő.


Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.
Újjászervezte értékesítési csapatát az Accent Hotels

Újjászervezte értékesítési csapatát az Accent Hotels 

Magyarország piacvezető független szállodaüzemeltetője öt szakembert léptetett elő értékesítési csapatában.
A mátrai erdő mélyén rejtőző vendégházat díjazott az Alvásszövetség

A mátrai erdő mélyén rejtőző vendégházat díjazott az Alvásszövetség 

Először kapott egy vendégház Alvásbarát Kiválóság Díjat.
Ilyenek a foglalási előrejelzések a március 15-i hétvégére

Ilyenek a foglalási előrejelzések a március 15-i hétvégére 

A nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz a hétvégén a belföldi utazás is.
Petit Bois Füred: nagypolgári nyaraló volt, elegáns butikhotel lett

Petit Bois Füred: nagypolgári nyaraló volt, elegáns butikhotel lett 

Balatonfüred egyik ikonikus épülete, az egykori Rodostó-villa, Petit Bois Füred néven új életre kelt.
A nemzetközi szállodalánc Európa-szerte egyre hangsúlyosabban van jelen

A nemzetközi szállodalánc Európa-szerte egyre hangsúlyosabban van jelen 

A Novotel számos új európai egységét nyitja 2025-ben. Mutatjuk, hol milyen házat nyit a nemzetközi szállodalánc.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.