A csokoládéfüggők örülhetnek: brit kutatók megalkották az alacsony zsírtartalmú, 60 százalék vizet tartalmazó csokoládét, melynek az íze olyan, akár egy normál csokié - írja a Daily Mail. A dolog talán túl szépen is hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a Birminghami Egyetem tudósai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nagyon is igaz. Sőt, a csokoládén kívül további olyan ételek kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek áttörést jelenthetnek a túlsúlyosság elleni harcban, s ezzel gyakorlatilag piacvezetővé tehetik Nagy-Britanniát a fogyókúrás ételek piacán.
A birminghami kutatók felfedezése egy olyan eljárás, melynek lényege, hogy az ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra cserélik, így például vízre, levegőre vagy zselére, ám ettől az állaga, az íze és az illata mégsem változik meg. "A csokoládé közismerten gazdag kalóriában (1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz) ezért károsan hathat az egészséges testsúly fenntartására. Alacsony zsírtartalmú, ám kívánatos ízű és állagú csokoládék jelenleg még nem kaphatók, így piaci rést jelentenek" - indokolták a kutatók egy brit tudományos szaklapban találmányuk létjogosultságát.
Azonban nem csupán az édesipar piacán tátongó rést szeretnék betölteni, hiszen a csokoládé után most az 5 százalékos zsírtartalmú majonéz kifejlesztésén dolgoznak, amely szintén ugyanolyan ízű lenne, mint a hagyományos változat. Mindezeken felül pedig még egy olyan speciális zabkása is készülőben van, amely hat órán keresztül jóllakottságérzést ad.
"Lehetséges olyan apró, stabil levegőbuborékokat létrehozni, melyek méretük és egyéb fizikai paramétereik tekintetében az olajcseppekre hasonlítanak. Ezeknek az alkalmazásával az alacsony zsírtartalmú ételek új generációja születhetne meg" - magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Philip Cox. Az alacsony zsírtartalmú csokoládét - amely 32-34 fokon olvad - úgy hozzák létre, hogy a kakaóvaj kristályaival összekötik a vízrészecskéket. Hasonló technikát használnak egyébként ahhoz is, hogy az ételek sótartalmát akár 80 százalékkal csökkentsék.
A hat órán át tartó jóllakottságérzést adó szuper zabkása titka pedig egy olyan folyadék, amely a gyomorsavval kapcsolatba kerülve zselészerű anyaggá alakul. "Öt-hat órán keresztül úgy is marad, tehát tökéletes a két étkezés közötti időre" - mondta Ian Norton professzor, a kutatás felügyelője. A tudósok abban reménykednek, hogy amint elkészülnek a szuper zabkásával, azután hamarosan a gyártása és a forgalmazása is megkezdődhet majd. "Jól haladunk a munkával és már tárgyaltunk olyan cégekkel, akik a kutatásainkon alapuló termékeket gyárthatnák" - árulta el a professzor.
A szakértők úgy vélik, hogy a birminghami tudósok által kifejlesztett ételekkel áttörést lehetne elérni a fogyókúrás ételek piacán. "Egészségvédelmi üzenetekkel bombázni a lakosságot nem igazán működőképes, ezért, ha el akarjuk kerülni hogy a túlsúlyosság járványszerűvé váljon, akkor nyitnunk kell a teljesen új megoldásokra" - mondta Dickon Ross, a brit Mérnöki- és Technológiai Intézet E&T magazinjának vezető szerkesztője.
Közeleg az áttörés a fogyókúrás ételek piacán
Okos britek kitalálták, hogy bizonyos ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra, így például vízre, levegőre vagy zselére cserélik. És állítólag ehető marad minden - írja a borsa.hu.

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán
A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok
Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken
A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei
Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben
A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?
A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban
Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik
A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában
Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban
A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.