Közeleg az áttörés a fogyókúrás ételek piacán

Okos britek kitalálták, hogy bizonyos ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra, így például vízre, levegőre vagy zselére cserélik. És állítólag ehető marad minden - írja a borsa.hu.

A csokoládéfüggők örülhetnek: brit kutatók megalkották az alacsony zsírtartalmú, 60 százalék vizet tartalmazó csokoládét, melynek az íze olyan, akár egy normál csokié - írja a Daily Mail. A dolog talán túl szépen is hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a Birminghami Egyetem tudósai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nagyon is igaz. Sőt, a csokoládén kívül további olyan ételek kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek áttörést jelenthetnek a túlsúlyosság elleni harcban, s ezzel gyakorlatilag piacvezetővé tehetik Nagy-Britanniát a fogyókúrás ételek piacán. A birminghami kutatók felfedezése egy olyan eljárás, melynek lényege, hogy az ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra cserélik, így például vízre, levegőre vagy zselére, ám ettől az állaga, az íze és az illata mégsem változik meg. "A csokoládé közismerten gazdag kalóriában (1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz) ezért károsan hathat az egészséges testsúly fenntartására. Alacsony zsírtartalmú, ám kívánatos ízű és állagú csokoládék jelenleg még nem kaphatók, így piaci rést jelentenek" - indokolták a kutatók egy brit tudományos szaklapban találmányuk létjogosultságát. Azonban nem csupán az édesipar piacán tátongó rést szeretnék betölteni, hiszen a csokoládé után most az 5 százalékos zsírtartalmú majonéz kifejlesztésén dolgoznak, amely szintén ugyanolyan ízű lenne, mint a hagyományos változat. Mindezeken felül pedig még egy olyan speciális zabkása is készülőben van, amely hat órán keresztül jóllakottságérzést ad. "Lehetséges olyan apró, stabil levegőbuborékokat létrehozni, melyek méretük és egyéb fizikai paramétereik tekintetében az olajcseppekre hasonlítanak. Ezeknek az alkalmazásával az alacsony zsírtartalmú ételek új generációja születhetne meg" - magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Philip Cox. Az alacsony zsírtartalmú csokoládét - amely 32-34 fokon olvad - úgy hozzák létre, hogy a kakaóvaj kristályaival összekötik a vízrészecskéket. Hasonló technikát használnak egyébként ahhoz is, hogy az ételek sótartalmát akár 80 százalékkal csökkentsék. A hat órán át tartó jóllakottságérzést adó szuper zabkása titka pedig egy olyan folyadék, amely a gyomorsavval kapcsolatba kerülve zselészerű anyaggá alakul. "Öt-hat órán keresztül úgy is marad, tehát tökéletes a két étkezés közötti időre" - mondta Ian Norton professzor, a kutatás felügyelője. A tudósok abban reménykednek, hogy amint elkészülnek a szuper zabkásával, azután hamarosan a gyártása és a forgalmazása is megkezdődhet majd. "Jól haladunk a munkával és már tárgyaltunk olyan cégekkel, akik a kutatásainkon alapuló termékeket gyárthatnák" - árulta el a professzor. A szakértők úgy vélik, hogy a birminghami tudósok által kifejlesztett ételekkel áttörést lehetne elérni a fogyókúrás ételek piacán. "Egészségvédelmi üzenetekkel bombázni a lakosságot nem igazán működőképes, ezért, ha el akarjuk kerülni hogy a túlsúlyosság járványszerűvé váljon, akkor nyitnunk kell a teljesen új megoldásokra" - mondta Dickon Ross, a brit Mérnöki- és Technológiai Intézet E&T magazinjának vezető szerkesztője.

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.