A csokoládéfüggők örülhetnek: brit kutatók megalkották az alacsony zsírtartalmú, 60 százalék vizet tartalmazó csokoládét, melynek az íze olyan, akár egy normál csokié - írja a Daily Mail. A dolog talán túl szépen is hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a Birminghami Egyetem tudósai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nagyon is igaz. Sőt, a csokoládén kívül további olyan ételek kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek áttörést jelenthetnek a túlsúlyosság elleni harcban, s ezzel gyakorlatilag piacvezetővé tehetik Nagy-Britanniát a fogyókúrás ételek piacán.
A birminghami kutatók felfedezése egy olyan eljárás, melynek lényege, hogy az ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra cserélik, így például vízre, levegőre vagy zselére, ám ettől az állaga, az íze és az illata mégsem változik meg. "A csokoládé közismerten gazdag kalóriában (1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz) ezért károsan hathat az egészséges testsúly fenntartására. Alacsony zsírtartalmú, ám kívánatos ízű és állagú csokoládék jelenleg még nem kaphatók, így piaci rést jelentenek" - indokolták a kutatók egy brit tudományos szaklapban találmányuk létjogosultságát.
Azonban nem csupán az édesipar piacán tátongó rést szeretnék betölteni, hiszen a csokoládé után most az 5 százalékos zsírtartalmú majonéz kifejlesztésén dolgoznak, amely szintén ugyanolyan ízű lenne, mint a hagyományos változat. Mindezeken felül pedig még egy olyan speciális zabkása is készülőben van, amely hat órán keresztül jóllakottságérzést ad.
"Lehetséges olyan apró, stabil levegőbuborékokat létrehozni, melyek méretük és egyéb fizikai paramétereik tekintetében az olajcseppekre hasonlítanak. Ezeknek az alkalmazásával az alacsony zsírtartalmú ételek új generációja születhetne meg" - magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Philip Cox. Az alacsony zsírtartalmú csokoládét - amely 32-34 fokon olvad - úgy hozzák létre, hogy a kakaóvaj kristályaival összekötik a vízrészecskéket. Hasonló technikát használnak egyébként ahhoz is, hogy az ételek sótartalmát akár 80 százalékkal csökkentsék.
A hat órán át tartó jóllakottságérzést adó szuper zabkása titka pedig egy olyan folyadék, amely a gyomorsavval kapcsolatba kerülve zselészerű anyaggá alakul. "Öt-hat órán keresztül úgy is marad, tehát tökéletes a két étkezés közötti időre" - mondta Ian Norton professzor, a kutatás felügyelője. A tudósok abban reménykednek, hogy amint elkészülnek a szuper zabkásával, azután hamarosan a gyártása és a forgalmazása is megkezdődhet majd. "Jól haladunk a munkával és már tárgyaltunk olyan cégekkel, akik a kutatásainkon alapuló termékeket gyárthatnák" - árulta el a professzor.
A szakértők úgy vélik, hogy a birminghami tudósok által kifejlesztett ételekkel áttörést lehetne elérni a fogyókúrás ételek piacán. "Egészségvédelmi üzenetekkel bombázni a lakosságot nem igazán működőképes, ezért, ha el akarjuk kerülni hogy a túlsúlyosság járványszerűvé váljon, akkor nyitnunk kell a teljesen új megoldásokra" - mondta Dickon Ross, a brit Mérnöki- és Technológiai Intézet E&T magazinjának vezető szerkesztője.
Közeleg az áttörés a fogyókúrás ételek piacán
Okos britek kitalálták, hogy bizonyos ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra, így például vízre, levegőre vagy zselére cserélik. És állítólag ehető marad minden - írja a borsa.hu.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely
Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén
Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel
Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón
November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival
A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon
A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából
Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten
Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora
Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?
A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.