Közeleg az áttörés a fogyókúrás ételek piacán

Okos britek kitalálták, hogy bizonyos ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra, így például vízre, levegőre vagy zselére cserélik. És állítólag ehető marad minden - írja a borsa.hu.

A csokoládéfüggők örülhetnek: brit kutatók megalkották az alacsony zsírtartalmú, 60 százalék vizet tartalmazó csokoládét, melynek az íze olyan, akár egy normál csokié - írja a Daily Mail. A dolog talán túl szépen is hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, a Birminghami Egyetem tudósai viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nagyon is igaz. Sőt, a csokoládén kívül további olyan ételek kifejlesztésén is dolgoznak, amelyek áttörést jelenthetnek a túlsúlyosság elleni harcban, s ezzel gyakorlatilag piacvezetővé tehetik Nagy-Britanniát a fogyókúrás ételek piacán. A birminghami kutatók felfedezése egy olyan eljárás, melynek lényege, hogy az ételekben a zsírt kalóriamentes anyagokra cserélik, így például vízre, levegőre vagy zselére, ám ettől az állaga, az íze és az illata mégsem változik meg. "A csokoládé közismerten gazdag kalóriában (1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz) ezért károsan hathat az egészséges testsúly fenntartására. Alacsony zsírtartalmú, ám kívánatos ízű és állagú csokoládék jelenleg még nem kaphatók, így piaci rést jelentenek" - indokolták a kutatók egy brit tudományos szaklapban találmányuk létjogosultságát. Azonban nem csupán az édesipar piacán tátongó rést szeretnék betölteni, hiszen a csokoládé után most az 5 százalékos zsírtartalmú majonéz kifejlesztésén dolgoznak, amely szintén ugyanolyan ízű lenne, mint a hagyományos változat. Mindezeken felül pedig még egy olyan speciális zabkása is készülőben van, amely hat órán keresztül jóllakottságérzést ad. "Lehetséges olyan apró, stabil levegőbuborékokat létrehozni, melyek méretük és egyéb fizikai paramétereik tekintetében az olajcseppekre hasonlítanak. Ezeknek az alkalmazásával az alacsony zsírtartalmú ételek új generációja születhetne meg" - magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Philip Cox. Az alacsony zsírtartalmú csokoládét - amely 32-34 fokon olvad - úgy hozzák létre, hogy a kakaóvaj kristályaival összekötik a vízrészecskéket. Hasonló technikát használnak egyébként ahhoz is, hogy az ételek sótartalmát akár 80 százalékkal csökkentsék. A hat órán át tartó jóllakottságérzést adó szuper zabkása titka pedig egy olyan folyadék, amely a gyomorsavval kapcsolatba kerülve zselészerű anyaggá alakul. "Öt-hat órán keresztül úgy is marad, tehát tökéletes a két étkezés közötti időre" - mondta Ian Norton professzor, a kutatás felügyelője. A tudósok abban reménykednek, hogy amint elkészülnek a szuper zabkásával, azután hamarosan a gyártása és a forgalmazása is megkezdődhet majd. "Jól haladunk a munkával és már tárgyaltunk olyan cégekkel, akik a kutatásainkon alapuló termékeket gyárthatnák" - árulta el a professzor. A szakértők úgy vélik, hogy a birminghami tudósok által kifejlesztett ételekkel áttörést lehetne elérni a fogyókúrás ételek piacán. "Egészségvédelmi üzenetekkel bombázni a lakosságot nem igazán működőképes, ezért, ha el akarjuk kerülni hogy a túlsúlyosság járványszerűvé váljon, akkor nyitnunk kell a teljesen új megoldásokra" - mondta Dickon Ross, a brit Mérnöki- és Technológiai Intézet E&T magazinjának vezető szerkesztője.

Superbrands díjas a Bükfürdő Thermal & Spa

Superbrands díjas a Bükfürdő Thermal & Spa 

Nyugat-Magyarország egyetlen fürdőjeként nyert Superbrands díjat a Bükfürdő Thermal & Spa.
Átadták a legjobb konferencia és wellness szállodáknak járó díjakat

Átadták a legjobb konferencia és wellness szállodáknak járó díjakat 

Az idei díjátadó ünnepség a közelmúltban megújult a Városligetben található Millennium Házában található Millennium Kávéház és Étteremben került megrendezésre.
Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben

Egészségnap a hévízi Hotel Európa Fit****superior vendégtereiben 

Második alkalommal hirdette meg a szálloda egész napos, ingyenes programját május 11-én, szombaton.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Új szállodai brand érkezik Budapestre

Új szállodai brand érkezik Budapestre 

Ez lesz a nemzetközi márka első magyarországi tagja.
Beszámoló a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről / 2. rész

Beszámoló a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről / 2. rész 

Az MSZÉSZ május 14-én, a Grand Hotel Esztergomban tartott szakmai találkozójának három érdekes előadásáról számolunk be.
Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton

Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton 

Buda legújabb skybarja a Radisson BudaPart tetején várja vendégeit.
Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások

Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások 

Helyszíni beszámoló a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tavaszi közgyűléséről.
így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája

így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája 

Hazánk vezető márkái közül többen is kiemelkednek ezen a téren, amikor pedig a különböző szektorból érkező magyar márkák összefognak, akkor születnek az igazán jó megoldások.
Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton

Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton 

Az első évben több, mint 50.000 vendég látogatott el Szántódra, az egyedülálló tematikával rendelkező, családbarát hotelbe.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.