KSH: stagnál a magyar szállodaipar

2008. január–júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához viszonyítva.

2008 első hét hónapjában 1952 ezer külföldi vendég 5617 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma 1 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma azonban 2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől. Az elmúlt hét hónap alatt a szállodák átlagosan 47 százalékos, a gyógyszállodák júliusban 73 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma január-júliusban 1 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapesten 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 137 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ez folyó áron 2 százalékos növekedést jelentett, ezen belül a szállásdíjbevétel – 3 százalékos növekedést követően – 78 milliárd forintra nőtt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14.932 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség több mint hétszeres. Az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 7058 forint volt, de itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák tizenkétszer magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak. A szálláshely- és vendéglátószolgáltatások 2008. január–júliusra számított árindexe 7százalék-os növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. (www.ksh.hu)

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.