Lyon, a profi

Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.

HONNAN INDULT, ÉS MI EZ A KIÁLLÍTÁS TULAJDONKÉPPEN?

A SIRHA indulásának kezdete 1983; ekkor jött létre a Labo des Pattissiers (Cukrászmesterek Szövetsége), amely Lyonban látta vendégül a szakma legjelesebb képviselőit. 1987-ben ugyanitt, a rendezvényen tartották először a lyoni sztárszakács, Paul Bocuse által megálmodott és létrehozott Bocuse d’Or döntőjét, amelyet kétévente azóta is mindig ugyanitt rendeznek. 1989- ben pedig ugyanitt került sor a cukrászok világversenyére – ekkorra már a lyoni SIRHA Európa egyik legnívósabb szakkiállításává nőtte ki magát. Célközönsége a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmens. Az immár brandként számon tartott SIRHA márkanévvel Lyonon kívül Genfben, Sanghajban, Moszkvában, valamint Isztambulban is találkozhatunk. 2013-ban ünnepelte harmincadik születésnapját a SIRHA Lyon. Ez idő alatt az innováció első számú képviselővé vált az élelmiszer-kereskedelemben és a szállodaiparban. A szakkiállítás célkitűzése, hogy megoldásokat és motivációt mutasson a Horeca-, valamint az FMCG-szektor szereplői számára.

AKI EGY ILYEN RENDEZVÉNYRE ELLÁTOGAT, MILYEN KIÁLLÍTÓKKAL TALÁLKOZHAT?

A SIRHA-kiállítók fő profilja a világon minden ilyen típusú rendezvényen a következő:

• Élelmiszer-csomagolás, logisztika
• Élelmiszeripar, élelmiszer-ipari gépek
• Étterem- és szállodaberendezések, -felszerelések, -textíliák
• Gasztronómiai trendek
• Higénia,karbantartás,biztonságtechnika
• Hűtőgépek, konyhagépek, konyhai felszerelések, terítékek
• Italok, italgyártó berendezések
• Kávéházi és bárberendezések, -felszerelések
• Munkaruházat, munkavédelem
•Nyersanyagok, alap- és adalékanyagok
• Sütőipar, cukrászipar, sütőipari és cukrászipari gépek
• Szaklapok, szakmai szövetségek
• Szolgáltatások (például IT, leasing, oktatás, marketing)
• Üzletberendezés, pénztárgépek

A LEGUTÓBBI LYONI SIRHA RENDEZVÉNYRŐL ISMERTEK-E ADATOK?

2013-ban rendeztek Lyonban legutóbb SIRHA-t (2015-ben lesz a következő), ahol 2980 kiállító (21 százalékuk külföldről érkezett) vett részt, és 185 ezren (14 százalékkal többen, mint két évvel azelőtt) tekintették meg a rendezvényt. Közülük több mint 23 ezren érkeztek a világ 138 országából. 78 országból közel 19 ezer séf volt jelen a napi több mint 1500 szakmai bemutatón. 2013- ban Olaszország volt a kiállítás díszvendége. A mediterrán ország 150 olasz vállalkozással képviseltette magát a nemzetközi kiállításon. A 2013-as kiállításon 631 új terméket mutattak be, amelyek közül 233 európai és világpremiernek számított! 800 francia és külföldi újságíró tudósított a franciaországi szakkiállításról. A rendezvényen 17 díjátadó rendezvényre került sor, amelyeken 46 győztest jutalmaztak a 345 résztvevőből. A kiállítók 14 tonnányi élelmiszert ajánlottak fel jótékonysági akcióként a különböző segélyszervezeteknek. A SIRHA weboldalán a következő információkat találjuk: 5,5 millió oldalletöltést könyvelhetett el a kiállítás hivatalos weboldala egy év leforgása alatt. Az online médiában való sikeres jelenlétet bizonyítja a hatezer Facebook-követő és a nyolcezer letöltést elérő, okostelefonokra kifejlesztett speciális SIRHA-applikáció.

A MAGYAROK TAVALYI BOCUSE D’OR-SZEREPLÉSÉRŐL MI TUDHATÓ?

A házigazda franciák, miután megnyerték a cukrász-világbajnokság döntőjét, immár hetedszer diadalmaskodtak a nagy presztízsű Bocuse d’Or szakács-világversenyen is, Thibaut Ruggerinek köszönhetően. Több korábbi sikertelen próbálkozás után, 2013-ban jutott be először magyar séf a Bocuse d’Or nemzetközi döntőjébe – és ez óriási sikernek számít. Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest) a döntőbe jutott 24 szakács közül izgalmas versenyen az előkelő 10. helyen végzett.

VOLT-E OLYAN RENDEZVÉNY A BOCUSE D’ORON KÍVÜL TAVALY, AMELY SZINTÉN NAGY VISSZHANGOT VÁLTOTT KI?

Igen, ez ún. SIRHA World Cuisine Summit nemzetközi konferencia volt, amelyet most első alkalommal rendeztek meg 700 meghívott részvételével. A konferencia tiszteletbeli elnökségét Paul Bocuse töltötte be, aki idős kora és betegsége miatt nem tudott végig jelen lenni a rendezvényen, de azért el-ellátogatott oda Guillaume Garot francia mezőgazdasági miniszter társaságában. A konferencián Michelin-csillagos séfek hada (Joel Robouchon, Jean-Francois Piege, Yannick Alleno, Alex Atala stb.), multinacionális vállalatok vezérigazgatói (METRO, McDonald’s, McCain, Danone stb.), a világ vezető politikusai (például Christine Lagarde az IMF képviseletében), továbbá sztárépítészek és designerek (például Philippe Strack) azért találkoztak, hogy javaslataikkal jobbá tegyék a globális élelmezési szolgáltató szektort.


Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.