A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára és a kötet szerkesztője, Dr. Csizmadia László ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kultúrtörténeti szempontból is jelentős munkát.
A könyv első kötete – mely 1849-ig foglalja össze a magyar vendéglátóipar történetét – még 1943-ban jelent meg, Ballai Károly szerkesztésében. Az eredetileg tervezett II. kötet Ballai Károly 1947-ben bekövetkezett halála miatt már nem készült el, és megírására jó ideig senki sem vállalkozott.
A szakma hiánypótló újkori kötete végül többéves gyűjtő, rendszerező, lektoráló, pontosító, szerkesztő munka és széles körű összefogás eredményeként jelent meg. A könyv a három nagy területet – vendéglátás, turizmus, szállodaipar – külön-külön tárgyalja. Az első részben Szigeti Andor vezet végig a vendéglátás történetén, sorra véve vendéglátóiparunk üzlettípusait a történelmi vendéglőktől a cukrászdákon és kávéházakon át a legmodernebb szórakozóhelyekig. A turizmus történetét a Magyar Turizmus Zrt. elnöki tanácsadója, Dr. Walkó Miklós dolgozta fel. Az olvasók megismerhetik a turizmus szervezeteinek történeti változásait, Magyarország turisztikai adottságait és a különböző turista vonzerőket, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. A második részből nem hiányzik a Magyar Turizmus Zrt. és elődei történetének és feladatainak bemutatása sem. A harmadik rész szerzője, Dr. Rubovszky András, a magyar szállodaipar újabb kori történetének főbb fejlődési trendjeit követi végig a legrangosabb szállodák történetén és szolgáltatásain keresztül.
A kötet négy korszakon keresztül kíséri figyelemmel az idegenforgalom kulcsterületeinek történetét: 1849-től 1920-ig, onnan a második világháború végéig, 1945-től a rendszerváltásig, majd 1990-től napjainkig, azzal a szándékkal, hogy a múlt gyökereinek megismertetésével inspirációkat adjon a jövő szakembereinek. A könyv színes mellékletében a hazai vendéglátás, turizmus és szállodaipar mintegy 40 jelentősebb szereplője is bemutatkozik.
A Szaktudás Kiadó Ház Gondozásában megjelent 400 oldalas, A4-es formátumú, exkluzív kötetet Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke és Szabó Ernő lektorálták, az illusztrációk összegyűjtésében pedig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyújtott segítséget.
Megjelent a Magyar vendéglátás és turizmus újkori története
December 2-án, a Szaktudás Kiadó Ház sajtótájékoztató keretében mutatta be „A magyar vendéglátás és turizmus újkori története” c. könyvet a magyar vendéglátás emblematikus helyszínén, a New York kávéházban. A kötet – amely az 1943-ban megjelent A magyar vendéglátóipar története c. könyv folytatása – 1949-től dolgozza fel a magyar vendéglátás és turizmus komplex tevékenységének a történetét. A II. kötet az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Magyar Turizmus Zrt., valamint a Magyar Svájci Turisztikai Továbbképző Intézet Alapítvány közreműködésében jelent meg.
Már Budapesten is várnak a Pullman Happenings események
November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely
Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén
Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel
Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón
November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival
A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon
A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából
Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten
Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora
Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.