Mennyi az annyi?

2011. február 7-én a KSH publikálta a kereskedelmi szálláshelyek 2010. évi forgalmára vonatkozó adatokat. A közlemény szerint „A vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg.” Ez alapján több sajtóorgánumban is olyan címmel közöltek írásokat, mint „2010. még a válság éve volt”, vagy „Hat évvel ezelőtti szinten a turizmus”. A Magyar Turizmus Zrt. az alábbi rövid reagálással szeretné a képet árnyalni:

A kereskedelmi szálláshelyek összes vendégéjszakaszáma 2010-ben a KSH előzetes adatai szerint 19 031 ezer volt, 2004-ben pedig valóban kb. ugyanennyi, 18 899 483. A növekvő tendencia 2008-ban, a válság évében torpant meg, 2009-ben pedig elmélyült a válság, és ezzel párhuzamosan tovább csökkent a forgalom. 2010-ben ismét pozitív változásoknak lehettünk tanúi: az összes vendégéjszakaszám 1,5%-kal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 1,4%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 1,6%-kal volt magasabb, mint 2009-ben.

A külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken 2010-ben 4,8%-kal bővült, miközben a nemzetközi turistaérkezések száma Európában 3,2%-kal, Közép- és Kelet-Európában pedig átlagosan 4,2%-kal emelkedett a Turisztikai Világszervezet World Tourism Barometer (előzetes) jelentése szerint.

A teljes vendégforgalom 73,1%-t adó szállodák összes vendégéjszakaszáma 2010-ben, az előzetes adatok szerint 13 904 ezer volt, 6,0%-kal több, mint 2009-ben. Ez körülbelül a 2006. évi szintnek felel meg. A szállodákban csak 2009-ben, egyetlen évben jelentkezett a válság következtében visszaesés.

Hasonlóan tehát a legtöbb európai ország eredményeihez, a magyarországi turizmus teljesítménye is kezdi megközelíteni a 2008. évi, válság előtti szintet. (forrás: Magyar Turizmus Zrt.)


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.