A község Gyenesdiás felőli végén, a Keszthelyi-hegység Balaton felé futó lankáin álló kétszáz éves hófehér kúria és az alatta húzódó pince már a múlt század hetvenes éveiben is a környék egyik legnépszerűbb vendéglőjeként működött. A Keszthelytől néhány kilométerre lévő klasszicista épület legújabbkori idegenforgalmi karrierje néhány éve kezdődött, amikor százmilliós beruházással 13 szobás panziót alakítottak ki benne 22 millió forintnyi uniós támogatással. A két éve elkészült fejlesztésről azonban hamar bebizonyosodott, hogy túlságosan kicsi kapacitást eredményezett, ezért most egy új szárny kialakításával további 35 szobával bővítik a férőhelyeket, emellett wellness részleget, konferenciatermet alakítanak ki. A tulajdonosok a jövő nyárra elkészülő, összesen 446 millió forintos beruházáshoz 130 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. A erről szóló szerződést a múlt héten ünnepélyes keretek között írta alá Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Fodor Márk, a Taverna Pince Kft. vezetője. A cég 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a 2005-ben a tulajdonába került műemléki védettségű épületet felújítsák és üzemeltessék. A felújított panzió-étterem forgalma a 2007 októberi nyitás óta folyamatosan nő, jelenleg éves szinten 18 ezer látogatójuk van, aminek 20 százaléka külföldi, 35 százaléka családos. A panzió szálláshely szolgáltatását a vendégek 22 százaléka veszi igénybe, a vendégéjszakák átlagos száma 2,5 éj. A tulajdonosok reményei szerint az egyedi hangulatú üzlet a most kezdődő fejlesztések eredményeként országos jelentőségűvé válhat. (BTSZ)
Négycsillagos hotel a kúria mellett
Vonyarcvashegyen közel félmilliárdos beruházással négycsillagos szállodát alakítanak ki az egykori Festetics-kúriában már működő panzióhoz, étteremhez kapcsolva.

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts
Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója
A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben
A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?
Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében
A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője
A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről
Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység
Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.