Vita a tihanyi szállásárak drasztikus emelkedéséről

Rendesen meglepődtek a tihanyi szállásadók, amikor a sajtóban szembesültek azzal, hogy az országban állítólag náluk emelkedett legjobban a szállások ára egy év alatt.

Néhány nappal ezelőtt a hazai lapok, internetes portálok a trivago.hu szállásár-összehasonlító weboldal közleménye alapján adták közre 18 jelentős turisztikai forgalmat bonyolító hazai település idén novemberi és egy évvel korábbi átlagos szállásárait, amit a Turizmus Online-on mi is közzétettünk.

A portál állítása szerint Tihany szálláshelyein idén novemberben 43 százalékkal kérnek magasabb árat annál, mint 2013 hasonló időszakában, ezzel a balatoni településen volt Magyarországon a legnagyobb a drágulás. Mivel a trivago közleménye akkor nem adott módszertani eligazítást a kalkulációjukkal kapcsolatban, közvetlenül próbáltunk tájékozódni a számításba jöhető szálláshelyeken.

A közleményben ez a táblázat foglalta össze a szállásárak változását:

Város

Átlagár 2013. november

Átlagár 2014. október

Átlagár 2014. november

Változás mértéke (2013-hoz képest)

Tihany

17 057 Ft

21 555 Ft

24 434 Ft

+43%

Harkány

16 763 Ft

23 429 Ft

20 722 Ft

+24%

Hajdúszoboszló

16 175 Ft

19 680 Ft

19 795 Ft

+22%

Sárvár

22 645 Ft

25 928 Ft

27 527 Ft

+22%

Sopron

17 351 Ft

19 993 Ft

20 413 Ft

+18%

Miskolc

18 822 Ft

23 429 Ft

21 960 Ft

+17%

Egerszalók

15 587 Ft

15 619 Ft

17 939 Ft

+15%

Veszprém

19 998 Ft

23 429 Ft

22 578 Ft

+13%

Eger

16 763 Ft

16 556 Ft

18 867 Ft

+13%

Budapest

18 822 Ft

25 928 Ft

20 413 Ft

+8%

Debrecen

21 468 Ft

24 366 Ft

22 888 Ft

+7%

Szeged

16 763 Ft

18 118 Ft

17 630 Ft

+5%

Balatonfüred

25 292 Ft

28 740 Ft

26 253 Ft

+4%

Siófok

21 763 Ft

22 179 Ft

22 269 Ft

+2%

Esztergom

16 175 Ft

16 869 Ft

16 083 Ft

-1%

Bükfürdő

38 820 Ft

36 237 Ft

38 043 Ft

-2%

Zalakaros

24 409 Ft

22 179 Ft

23 197 Ft

-5%

Hévíz

32 350 Ft

29 677 Ft

29 073 Ft

-10%

 

Károly Tamás, a félsziget kétezer kereskedelmi férőhelyének háromnegyedét működtető Club Tihany ügyvezetője először el sem akarta hinni, hogy ilyet írtak róluk. Azt mondta, elképzelni sem tudja, hogyan jöhetett ki ilyen adat. Ők semmiképp sem játszhattak szerepet benne, mert október vége óta zárva vannak, ahogy tavaly is zárva voltak, sőt a nyitva tartás idején sem emelték az áraikat, de más meghatározó szálláshelyekről sem tud elképzelni ilyen lépést.

Szeptember óta zárva van a második legnagyobb tihanyi szálláshely, a Hotel Panoráma is. Mint Varga Csongortól megtudtuk, az idei szezonban néhány százalékos emelkedés volt az egy évvel korábbi helyzethez képest, így ők, ha nyitva lennének, akkor sem befolyásolnák ilyen mértékben az állítólagos tihanyi adatot.

Az Átrium Hotelben nem értünk el senkit. Október elején bezárt már ez, a mintegy 50 férőhellyel működő szálláshely is, ahogy a Hotel Adler is. Az utóbbiban a két szezon között annyi változás történt, hogy euróban változatlan árak mellett érvényesítették az euró-forint árfolyamváltozás hatását, tudtuk meg Detreházi Sándortól.

Gyakorlatilag ugyanezt a választ kaptuk az egész éven át nyitva tartó Echo Residence Hotelben is. Az akciós értékesítés mellett a jelesebb alkalmakra, például a hétvégi Gardafesztiválra csomagajánlataik vannak, ahogy egy évvel ezelőtt is. Az idei és tavalyi áraik között ezeknél is legfeljebb néhány százalék eltérés lehet.

Értetlenül állt a hír előtt Tósoki Imre polgármester is, aki úgy véli, nem igazán hasznos a településnek, ha ilyen elsőséget állítanak róla. Nem zárja ki, hogy néhány kisebb szállásadó esetleg a Gardafesztivál kapcsán emelt az árain, de aki ezt tette, valószínűleg tavaly is így járt el, így ezt nem okozhatna változást. Ráadásul ilyen kis körre terjedő dolgoknak – ha elő is fordult valakinél – nem is lehetne hatása az egész településre.

A magánszálláshelyek jelentős részével kapcsolatban álló Tihany Tourist vezetője, Küsz Marianna sem érti, honnan jöhetett ki ilyen adat. Tapasztalataik szerint legalább két éve nem emeltek a magánszállásadók árakat, így rajtuk biztosan nem múlhatott.

Nyomozásunk végén a "puding megkóstolását" sem hagytuk ki, hisz az igazi véleményt mégis csak ez alapozhatja meg. A trivago.hu oldalon rákerestünk a tihanyi szálláshelyekre a Gardafesztivál idejét beírva. Az oldal 50 szálláshelyet ajánlott, de abból csak egy volt valóban tihanyi, a többi Füreden és más környékbeli településen található. A tihanyi Villa Alexanderben 65 euróba kerül egy standard szoba két személy részére reggelivel. Ez a jelenlegi középárfolyamon 20085 forint, tavaly ilyenkor ugyanezzel az euró árral az árfolyamkülönbség miatt 4,3 százalékkal olcsóbban, 19240 forintért lehetett hozzájutni közvetlenül. A trivagón jelenleg ez az egyetlen tihanyi szállás szerepel, a HRS portál ajánlatában, ahol 24 ezer forintot kérnek a hotel saját oldalán egyébként húszezer forintért kínált szobáért.

Megnéztük a fesztivál utáni hetet is, hátha akkor több a foglalható szállás. A Villa Alexanderen kívül akkor is csak a Csátó Vendégházat találtuk. A tulajdonos szerint tavaly óta az áraik nem változtak, náluk is legfeljebb az euróban számoló értékesítő portálokon lehet eltérés.

Megkerestük azokat a szálláshelyeket is, amiket elvileg ismer a trivago, de pillanatnyilag nem tud tőlük szabad helyet kínálni. Egy panziót és egy vendégházat nem értünk el, de a Kora Panziónál, Levendula Panziónál, Holiday Hotelnél is azt a választ kaptuk, hogy legföljebb a forint gyengülése módosított áraikon az euróval számoló oldalakon.

A fentiek alapján elbizonytalanodtunk abban, teljes mértékben elfogadhatjuk-e a trivago közleményében szereplő többi adatot, a harkányi, hajdúszoboszlói, sárvári 22 százalékos, vagy éppen a soproni 18 százalékos emelkedést. Persze, legyinthetünk is rá, de egy település arculatának és egyáltalán a hazai turisztikai ágazatnak az az érdeke, hogy lehetőség szerint korrekt adatok jelenjenek meg róluk a sajtóban.

A trivago is reagált a kételyekre

Megkerestük Hortolányi Mártont, a trivago magyarországi képviselőjét, aki a következőképpen reagált a felvetéseinkre: "A tHPI (ahogy azt a neve is mutatja: trivago Hotel Price Index) a trivago saját számítási módszerén alapul, más weboldalak, vagy az újságíró számításától könnyen eltérhet. Az, hogy például Tihany esetében más helység szállásait is listázza a kereső, nincs hatással az általunk felvázolt átlagárra, mert ezeket a tHPI nem veszi számításba; minden város egy adott elérési kóddal rendelkezik, az algoritmus ez alapján szelektálja, melyik szálláshelyek árait kell figyelembe vennie.

Más az árváltozás, ha egy vizsgált hotel tavaly novemberi árait hasonlítjuk össze az idei áraikkal, illetve abban az esetben, ha egy település összes szállását vesszük számításba és így vizsgáljuk a változást (emellett a trivago csak azokat a szállásokat veszi figyelembe, amelyekhez van aktív elérhető ajánlat).

Ezenfelül Önök egy-egy szálláshelyet kérdeztek meg arról az árról, ami náluk aktuális (illetve volt tavaly), amíg a trivago algoritmusa 175 foglalási oldal árait veszi számításba; épp ez az egyik ok, amiért hitelesek és jó áttekintést nyújtanak az adatok. Az algoritmus működését, talán így lehet a legegyszerűbben bemutatni: A folyamatosan futó algoritmusunk egy adott szálláshoz tartozó minden egyes foglalási oldal legolcsóbb ajánlataiból vesz egy átlagot, majd ezt követően ezekre a szálláshelyekre vonatkozó átlagárakat is összeveti és így kapja meg egy adott helység átlagos árát.

Ha csak ezt vesszük figyelembe, már akkor is magától értetődő, hogy eltérő adatok születnek. Az is tény, hogy más az az aktuális ár, amit az adott szálláshely maga hirdet meg éppen, és más, amit a foglalási oldalakon közzétesz. Ezt azért fontos megjegyezni, mert az utazók nagy része nem közvetlenül a szálláshely saját honlapján foglal szállást, hanem gyakran az általa preferált online felületen (OTA) választja ki az ajánlatot. Éppen ezért népszerű a trivago Szállás Árindexe, mert a mi általunk előre jelzett árak figyelembe vesznek több mint 175 foglalási oldalt.

Az általunk gyűjtött tHPI adatok a trivago általi előrejelzések az adott hónapra vonatkozóan, a hónap elején adjuk ki őket, így egyfajta becslésként szolgálnak arra vonatkozóan, mi várható az adott hónapban, miként változnak az árak az előző hónaphoz, illetve évhez képest" - védi meg módszertanukat a trivago képviselője.

Hortolányi Márton megjegyzi azt is, hogy "az áremelkedés legtöbb esetben azt jelenti, hogy az adott helység népszerűbb lett az utazók körében ezért a szállásadók megengedhetik maguknak az árak emelését".

Írásunkat vitaindítónak szánjuk, Kíváncsiak vagyunk a cikkben megemlített többi település - például Sopron, Harkány, Hajdúszoboszló, Miskolc, stb. - szállodásainak, TDM-szervezeteinek, Tourinform-irodáinak véleményére a kérdésről. Online szállásfoglaló oldalak álláspontját is szívesen meghallgatnánk. Hozzászólásaikat várjuk a ttrend@ttrend.hu email címen, vagy weboldalunkon.


Hosszabb nyitva tartás és délutáni jegy a szántódi Family Parkban

Hosszabb nyitva tartás és délutáni jegy a szántódi Family Parkban  

A nyári vakáció beköszöntével a szántódi Mövenpick BalaLand Resort Lake hosszabb nyitva tartást és különböző kedvezményeket vezet be.
Az Accor újabb TRIBE-nyitásai - itt az idei házavatók listája

Az Accor újabb TRIBE-nyitásai - itt az idei házavatók listája 

Az Accor jelentősen bővíti a TRIBE márka jelenlétét Európában.
A mádi Hotel Botrytis fiatal igazgatójától búcsúzunk

A mádi Hotel Botrytis fiatal igazgatójától búcsúzunk 

Hétfőn egy kisteherautó halálra gázolta lakhelyén, Rakamazon Bányai Gábort, a mádi Hotel Botrytis fiatal, tehetséges igazgatóját. Mindössze 37 éves volt.
Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja

Visszatért Európába a világ legismertebb economy szállodamárkájának zenei programja  

Az ibis MUSIC és az ALL erős kínálattal tér vissza Európa nyári fesztiváljaira.
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Mérföldkő a román szálláshelypiacon

Mérföldkő a román szálláshelypiacon 

Csaknem a teljes román tengerparti hotel kínálat elérhető lesz a magyaroknak 2025 nyarára.
Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél

Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél 

A Mecsek völgyében, Sikondán található Ambient Hotel & AromaSPA június 1-től a Hilaris Hotels szállodalánc tagjaként üzemel tovább.
Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók

Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók 

Az idei évben 40. születésnapját ünneplő Ensana Thermal Aqua szálloda életébe a 2024-es év megújulást hoz.
Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása

Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása 

Nem csak teljeskörű felújítást, de új nevet is kap majd a legendás szálloda.