A Thekitchn ellesett néhány szállodai takarítási technikát, amit érdemes alkalmazni.
1. Mindig legyen nyitva az ablak, ha takarít
A helyiség folyamatos szellőztetése egészségügyi szempontból is fontos lehet, takarítás közben pedig nemcsak azért érdemes nyitva hagyni a helyiség egyik ablakát, hogy friss levegő jöjjön be, és kimenjen a rossz levegő, de azért is, mert a takarítás által felverődött pornak egy jó része így az ablakon át távozik, és nem rakódik le más felületeken.
2. Hagyja, hogy minden megszáradjon!
Akár fa felületeket tisztít, akár mást, a megtisztított felületeket sose hagyja nedvesen. Konyhai vagy fürdőszobai bútorokon a víz nyomot hagyhat, egyéb, például fa felületek pedig púposodni kezdhetnek akkor, ha túl sokáig pihen rajtuk a vizes közeg. Mindig legyen keze ügyében egy száraz rongy, mikroszálas törlőkendő, amivel szárazra és pormentesre törölhet minden nedves felületet.
3. A hideg zsíroldó nem csak a konyhába való
Hideg zsíroldóval a fürdőszobában s csodákat művelhet, a szappan-tusfürdő-sampon által keletkezett foltokat a tükrön vagy a zuhanykabinon akár ezzel a tisztítószerrel is könnyen eltüntetheti.
4. Kezdje a száraz takarítással, csak utána jöjjön a vizes rész
A takarítás egyik alapszabálya, hogy először mindent szárazon tisztítunk meg, ha pedig már túl vagyunk a seprésen, portörlésen és porszívózáson, jöhet a nedves ronggyal való törölgetés, tisztítószerrel való takarítás, fertőtlenítés, amire éppen szükség van az adott felület tisztításához.
5. Mindig olvassa el a használati utasítást
A hatékony takarítás érdekében mindig olvassa el a tisztítószerek oldalán lévő használati utasításokat, nézze meg, milyen hatóidővel működik a legjobban az adott vegyszer, milyen felületeken működik jól, és azt is, milyen felületeket nem szabad takarítani vele. Ez a tipp akár már vásárláskor is jól jöhet, a Tudatos Vásárlók Egyesületének applikációja ugyanis nemcsak abban segít, melyik a legjobb tisztítószer, de abban is, melyik káros a legkevésbé a környezetre.
6. Van, amit érdemes kétszer fertőtleníteni
Az elmúlt másfél év megtanított minket arra, hogy a legmakacsabb baktériumok, kórokozók, vírusok akár napokig képesek életben maradni egyes felületeken. Kilincsek, lámpakapcsolók, csapok, szekrényfogantyúk, ezeket a sokszor használt elemeket érdemes a takarítás végeztével még egyszer lefertőtleníteni, az ősz és az újabb vírusos betegségek feltűnésével pedig legalább háromnaponta újra megtisztítani.
7. Fa felületeket tisztítsa ecettel
A fa bútorokat kímélni kell, nem szabad akármilyen tisztítószerrel letörölni. A kényes fa felületekre használjunk meleg vizes-ecetes tisztítót, az ecet ugyanis nemcsak fertőtleníti, de frissíti is a fa felületeket.
8. Víz és ecet az üvegre is
Ablakmosó helyett tisztíts a vízköves üvegfelületeket vízzel és ecettel 1:1 arányban. A folyadékot öntse szórófejes flakonba, fújja be vele az üveget, hagyja pár percet hatni a tisztítószert, majd egy szivaccsal dörzsölje át az üveget.
Forrás: Thekitchn