Ötödik csillaguk feladásával spórolnak a luxusszállodák

A szállodaipar visszaesésének legnagyobb veszteseiként számon tartott luxushotelláncok több egységüknél is feladják a nehezen megszerzett ötödik csillagukat, hogy jelentős költségcsökkentést érjenek el.

Tegnapelőtt a Starwood hotellánc is bejelentette ilyen irányú terveit, és ezzel csatlakozott a Hilton és InterContinental szállodahálózathoz, amelyek hasonló lépéseket tettek az elmúlt hetekben. Az ötödik csillag elvesztése a régióban először a bécsi szállókat érintette. Mind az InterContinental, mind a Hilton bejelentette, hogy nem kívánja megújítani az osztrák fővárosban található szállodáinak minősítését. A döntés legfőbb oka az volt, hogy a luxusszállók világszerte a kereslet visszaesésével kénytelenek szembenézni: a kihasználtság a tavalyi év első hét hónapjában tapasztalt 71 százalékról az idei év azonos időszakában 51 százalékra esett vissza. A válság következtében a nyaralók nem a legexkluzívabb szállókat veszik igénybe, és a vállalatok is jócskán megnyirbálták utazási költségvetésüket. Így a szállodák vezetésének csökkentenie kell a szolgáltatási színvonalat, hogy megóvják jövedelmezőségüket: a megszorításoknak áldozatul eshetnek az üdvözlő ajándékok, a szobákban elhelyezett friss vágott virág, az ajándék újságok és a 24 órás szobaszerviz. Azonban az Egyesült Államokban ezek a szolgáltatások mind részei az ötcsillagos besorolás követelményeinek, így ezen szolgáltatások megszüntetése négycsillagos besoroláshoz vezet. (Világgazdaság)

 

 


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.