Saját kúttal csökkenti költségeit a szálló

(MTI) - Évente több mint 4 millió forinttal csökkenti működési kiadását a berekfürdői Termál Hotel Pávai Gyógyszálló azzal, hogy saját fúrt kútjából nyeri a gyógyvizet és a víz mellett feltörő kísérőgázt is hasznosítja.

Kovács Tibor, a gyógyszállót működtető Rheu–Med Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szálloda 2012 novemberéig az önkormányzati Gyógy- és Strandfürdőtől vásárolta a gyógyvizet, ami évente 4 millió forintjába került. Újonnan belépő költség viszont a használt gyógyvíz elhelyezése és az államnak fizetendő vízkészletezési díj.
A termálvizet adó kútból feltörő metángázt leválasztják és gázmotorral elektromos áramot termelnek a létesítmény számára, a gázmotor hőjét pedig fűtéshez és használati meleg víz előállításához használják - mondta.
A Rheu-Med Kft. 2012-ben 138 millió 621 ezer forint árbevételre tett szert és 22 millió 365 ezer forint nyereséget könyvelhetett el. Évente tb-támogatással 6000-6500 gyógyulni vágyó beteget kezelnek a szálloda egészségügyi részén, ágykihasználtságuk 50-55 százalék között mozog.
A szálloda építése a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen 2001 októberében kezdődött és 2002 decemberében fejeződött be. Az eredetileg 30 szobából, 3 apartmanból álló, 72 vendég befogadására alkalmas létesítmény 229 millió forintba került, a beruházáshoz 102 millió forint támogatást kaptak a Széchenyi-terv keretében. 2007-ben 2 apartmannal bővült a szálloda, így jelenleg 80 vendéget tud fogadni. Az új hévízkutat 2011-ben egy energetikai pályázat megnyerése után fúratták.
A gyógyszálló ellátására fúrt hévízkút 650 méterről feltörő 45,8 Celsius fokos termálvizét előbb az Országos Környezet-egészségügyi Intézet fürdésre alkalmas természetes ásványvíznek minősítette. Ezt követően kezdődött meg gyógyvízzé nyilvánítása csípő- térdízület és gerincbántalmakban szenvedő betegek bevonásával – mondta Kovács Tibor. A kedvező vizsgálati eredmények alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezte a Berekfürdő B-196 jelű mélyfúrású kút vize esetében „Sanitaqua” néven gyógyvíz megnevezés használatát - tette hozzá az ügyvezető.

Forrás: MTI


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.