Szakács, mint álommunka

Szegeden negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben.

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május 16-án, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A látássérültek életét segítő szegedi Kreatív Formák Alapítvány az Art Hotel Szegedet azzal a kéréssel kereste meg, hogy a szakképző iskolai tanuló Fehér Zsolt ezen a napon beállhasson a konyhába, megismerje a szakácsok és felszolgálók életét. A Klúg Péter Iskola végzős diákja számítógép szerelőnek és karbantartónak tanul, ám nagyon szeret a konyhában tüsténkedni, így számára az egyik álommunka a szakácsoké.

Az „álomnap” célja éppen az, hogy ilyenkor bármit kipróbálhatnak a jelentkezők, amit csak akarnak. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált. Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Fehér Zsolt is ezt tette, méghozzá a szálloda séfjének, Goda Gábornak az oldalán. Természetesen Zsolti nem csak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, de annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programkiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevőket ez a tapasztalat segítheti a későbbi pályaválasztásban.

Az Art Hotel Szegedben nagyon sikeresen zajlott az „álomnap”, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szállodában dolgozó kollégák nyitottan és elfogadóan álltak a témához. Az empátia mellett a fogyatékkal élők számára talán a legfontosabb, hogy támogassák őket önálló életük kialakításában, és ehhez természetesen a munka is szervesen hozzátartozik. Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket.

Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, az országban elsőként látássérültként Kurucsai Szabolcs náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik. A programokon a hotel munkatársai értékes tapasztalatokat gyűjtenek a fogyatékos emberekkel történő közös munka során, így nemcsak a résztvevők, hanem a házigazdák is sokat tanulnak, érzékenyebbé válnak.

Forrás: Turizmus Online


Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.
Hilton, Marriot: irány Afrika!

Hilton, Marriot: irány Afrika! 

Bejelentette afrikai terjeszkedését a Hilton és a Marriot.
A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca

A házi kedvenc is szívesen látott vendég – robban a kisállatbarát szállások piaca 

Itthon akár háromszor annyiba is kerülhet a kisállatunk nyaralása, mint Európa más városaiban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.