Szakács, mint álommunka

Szegeden negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben.

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május 16-án, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A látássérültek életét segítő szegedi Kreatív Formák Alapítvány az Art Hotel Szegedet azzal a kéréssel kereste meg, hogy a szakképző iskolai tanuló Fehér Zsolt ezen a napon beállhasson a konyhába, megismerje a szakácsok és felszolgálók életét. A Klúg Péter Iskola végzős diákja számítógép szerelőnek és karbantartónak tanul, ám nagyon szeret a konyhában tüsténkedni, így számára az egyik álommunka a szakácsoké.

Az „álomnap” célja éppen az, hogy ilyenkor bármit kipróbálhatnak a jelentkezők, amit csak akarnak. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált. Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Fehér Zsolt is ezt tette, méghozzá a szálloda séfjének, Goda Gábornak az oldalán. Természetesen Zsolti nem csak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, de annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programkiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevőket ez a tapasztalat segítheti a későbbi pályaválasztásban.

Az Art Hotel Szegedben nagyon sikeresen zajlott az „álomnap”, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szállodában dolgozó kollégák nyitottan és elfogadóan álltak a témához. Az empátia mellett a fogyatékkal élők számára talán a legfontosabb, hogy támogassák őket önálló életük kialakításában, és ehhez természetesen a munka is szervesen hozzátartozik. Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket.

Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, az országban elsőként látássérültként Kurucsai Szabolcs náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik. A programokon a hotel munkatársai értékes tapasztalatokat gyűjtenek a fogyatékos emberekkel történő közös munka során, így nemcsak a résztvevők, hanem a házigazdák is sokat tanulnak, érzékenyebbé válnak.

Forrás: Turizmus Online


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.