Szakács, mint álommunka

Szegeden negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben.

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május 16-án, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A látássérültek életét segítő szegedi Kreatív Formák Alapítvány az Art Hotel Szegedet azzal a kéréssel kereste meg, hogy a szakképző iskolai tanuló Fehér Zsolt ezen a napon beállhasson a konyhába, megismerje a szakácsok és felszolgálók életét. A Klúg Péter Iskola végzős diákja számítógép szerelőnek és karbantartónak tanul, ám nagyon szeret a konyhában tüsténkedni, így számára az egyik álommunka a szakácsoké.

Az „álomnap” célja éppen az, hogy ilyenkor bármit kipróbálhatnak a jelentkezők, amit csak akarnak. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált. Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Fehér Zsolt is ezt tette, méghozzá a szálloda séfjének, Goda Gábornak az oldalán. Természetesen Zsolti nem csak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, de annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programkiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevőket ez a tapasztalat segítheti a későbbi pályaválasztásban.

Az Art Hotel Szegedben nagyon sikeresen zajlott az „álomnap”, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szállodában dolgozó kollégák nyitottan és elfogadóan álltak a témához. Az empátia mellett a fogyatékkal élők számára talán a legfontosabb, hogy támogassák őket önálló életük kialakításában, és ehhez természetesen a munka is szervesen hozzátartozik. Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket.

Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, az országban elsőként látássérültként Kurucsai Szabolcs náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik. A programokon a hotel munkatársai értékes tapasztalatokat gyűjtenek a fogyatékos emberekkel történő közös munka során, így nemcsak a résztvevők, hanem a házigazdák is sokat tanulnak, érzékenyebbé válnak.

Forrás: Turizmus Online


Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.