Szezonnyitó MSZÉSZ értekezlet Szemesen

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) operatív irányító testülete, az ügyvezetés félévente legalább egy vidéki helyszínen ülésezik az idei esztendő munkarendje szerint. Ezúttal a balatoni szezonkezdethez igazodva Balatonszemesen, a Kistücsök Étteremben tartotta értekezletét.

Az ügyvezetés tagjai helyi alapanyagokra épített munkaebéd keretében megvitatták az aktuális történéseket, a szövetség céljainak, lobbitevékenységének alakulását. "Legfontosabb feladat továbbra is az ágazati bérek rendezése, azok versenyképességének biztosítása. Az ügyvezetés támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elképzeléseit a jövedelmek fehérítésére, az ágazati bérek emelésére, amennyiben erre olyan adókörnyezetben kerül sor, amely nem rontja a törvényes keretek között működő vállalkozások helyzetét és versenyképességét. Az MSZÉSZ továbbra is ebbe az irányba fókuszálja tevékenységét" - tájékoztatta a Turizmus Trend szerkesztőségét a szervezet elnöke, Könnyid László.

Fontos feladat lesz a szövetség tagsága felé való kommunikáció, az előzetes regisztrációkkal már előkészítési fázisban lévő, a közeljövőben megjelenő szálláshely-fejlesztési pályázatok kapcsán, a tervek szerint, az első három kiemelt turisztikai desztinációba roadshow keretében ellátogatnak az MSZÉSZ szakemberei, hogy segítsék a pályázók felkészülését. A napokban indul a következő Év Szállodája pályázati keretrendszer kidolgozása, a korábbi évek tapasztalatainak felhasználásával. A tervek szerint a pályázati felhívás szeptember hónap folyamán megjelenik.Továbbra is fontos téma az oktatás helyzete, mind a középfokú, mind a felsőfokú képzés kapcsán a nyár folyamán megfogalmazza javaslatait a szakmai szervezet az MTÜ, mint ágazati szakképzési koordinátor számára. A nyári gyakorlati idő, annak óraszáma és szervezettsége továbbra is komoly feladat elé állítja a vállalkozásokat, ami az idei szezonban a munkaerőpiac ismert helyzete miatt felértékelődik. Az értekezleten elhangzott, hogy jó ütemben halad az őszi közgyűlés előkészítése, valamint örvendetes, hogy egyre több vidéki városban indul el a helyi szakemberek rendszeres találkozója, üzleti reggeli keretében.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.