Született diplomata

Ana Roš igazi kozmopolita szakácshölgy. Életútját ismerve ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Szlovénia egyik legelismertebb séfje beutazta a fél világot, ráadásul diplomáciai tanulmányainak köszönhetően öt nyelven beszél..

Mindezek ellenére nem lett belőle diplomata, helyette a konyhaművészet mestere. Hiša Franko az Alpok és az olasz határ közelében fekvő éttermében létrehozott  egy különleges ízvilágot, amely egyszerre helyi, tradicionális, nemzetközi és avantgárd.

SORSDÖNTŐ TALÁLKOZÁS

Hétéves korában még ígéretes atlétaként szerepelt a sportver- senyeken, és a jugoszláv síválogatottba is bekerült a kis Ana. Tizennyolc évesen viszont hátat fordított a sípályáknak, befejezte sportkarrierjét, és Olaszországba indult diplomáciát tanulni. Miután diplomát szerzett, megismerkedett Valterrel. Valter apja a Hiša Franko éttermet vezette, amelyet később fa vett át. Valter közben megnősült, és arra kérte ifjú nejét, Anát, maradjon inkább vele az étterme konyháján, mintsem az Európai Bizottságba induljon Brüsszelbe.

A FÉRJ A BOROKNÁL, AZ ASSZONY A KONYHÁN

Miután átvették Ana apósától az éttermet, rájöttek, muszáj megújulniuk, hogy több legyen a vendég. Mivel Valter híres sommelier volt, Anára maradt a konyha irányítása. Habár nem volt hivatalos séf képesítése, tehetségesnek bizonyult – köszönhetően a kiváló szakácsnő anyjától és nagyanyjától kapott géneknek, no meg a gyerekkorban ellesett tapasztalatoknak.

ÚTKERESÉS

Ana és Valter a legjobb, általuk ismert éttermekből próbált ihletet meríteni saját gasztronómiai vonala kialakításához. „Tudtam, az a helyes, ha helyi és szezonális alapanyagokból dolgozunk, de sokszor nem voltam képes elkészíteni a kitalált kreációt a megfelelő praktikák és főként gyakorlat hiányában” – mondja Ana.

NULLA KILOMÉTERES HOZZÁVALÓK

A Hiša Franko étterem fogásait kóstolva ma már senki nem állítaná, hogy Ana eredetileg nem szakácsnőnek készült. A tökéletes technikák elsajátítása után ugyanis a szlovén séfhölgy bátran kísérletezik a különböző ízű és textúrájú ételek kombinálásával. A helyi ízek konyhája alapját jelentik, és megalkotta a „nulla kilométeres” hozzávalók kategóriát. Ide sorolható saját tenyésztésű pisztrángjuk vagy a konyhakertjükből származó fűszernövények.

FOLYÉKONY SÜTŐTÖKKEL TÖLTÖTT TÉSZTA, ŐZGERINC FEHÉR KENYÉRREL

Mit rendelhetünk a Hiša Frankóban? Például folyékony sütőtökkel töltött tésztát, ökörfaroklevest, kandírozott hagymát, fekete truffe tojás zabaione-t vagy fekete árpát osztrigával és mortadellával. Nagyon kedvelt a vendégek körében az őzgerinc gentianaszósszal és fehér kenyérrel, ízesítve vörösberkenyével és szilvával. A bátor fogásoknak köszönhetően Ana Rošt Szlovénia, sőt az Alpok legjobb, legmerészebb és legkreatívabb szakácsnőjeként tartják számon.

Bár a Hangar–7 Ikarus Étterem konyháján jelentős változás történt ez év elejétől – ahogy azt már megírtuk, Roland Trettl helyett Martin Klein, a korábbi sous chef irányítja a munkát –, a ház koncepciója ugyanaz maradt: minden hónapban más és más topszakács receptjei alapján főznek.
Az éttermet a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz álmodta meg, majd az ő és Eckart Witzigmann védnöksége alatt hozták létre a salzburgi repülőtér egyik hangárjának átalakításával. És évek óta Európa – sőt a világ – gasztronómiai célpontjai közül az egyik legjelentősebb állomás.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.