Született diplomata

Ana Roš igazi kozmopolita szakácshölgy. Életútját ismerve ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Szlovénia egyik legelismertebb séfje beutazta a fél világot, ráadásul diplomáciai tanulmányainak köszönhetően öt nyelven beszél..

Mindezek ellenére nem lett belőle diplomata, helyette a konyhaművészet mestere. Hiša Franko az Alpok és az olasz határ közelében fekvő éttermében létrehozott  egy különleges ízvilágot, amely egyszerre helyi, tradicionális, nemzetközi és avantgárd.

SORSDÖNTŐ TALÁLKOZÁS

Hétéves korában még ígéretes atlétaként szerepelt a sportver- senyeken, és a jugoszláv síválogatottba is bekerült a kis Ana. Tizennyolc évesen viszont hátat fordított a sípályáknak, befejezte sportkarrierjét, és Olaszországba indult diplomáciát tanulni. Miután diplomát szerzett, megismerkedett Valterrel. Valter apja a Hiša Franko éttermet vezette, amelyet később fa vett át. Valter közben megnősült, és arra kérte ifjú nejét, Anát, maradjon inkább vele az étterme konyháján, mintsem az Európai Bizottságba induljon Brüsszelbe.

A FÉRJ A BOROKNÁL, AZ ASSZONY A KONYHÁN

Miután átvették Ana apósától az éttermet, rájöttek, muszáj megújulniuk, hogy több legyen a vendég. Mivel Valter híres sommelier volt, Anára maradt a konyha irányítása. Habár nem volt hivatalos séf képesítése, tehetségesnek bizonyult – köszönhetően a kiváló szakácsnő anyjától és nagyanyjától kapott géneknek, no meg a gyerekkorban ellesett tapasztalatoknak.

ÚTKERESÉS

Ana és Valter a legjobb, általuk ismert éttermekből próbált ihletet meríteni saját gasztronómiai vonala kialakításához. „Tudtam, az a helyes, ha helyi és szezonális alapanyagokból dolgozunk, de sokszor nem voltam képes elkészíteni a kitalált kreációt a megfelelő praktikák és főként gyakorlat hiányában” – mondja Ana.

NULLA KILOMÉTERES HOZZÁVALÓK

A Hiša Franko étterem fogásait kóstolva ma már senki nem állítaná, hogy Ana eredetileg nem szakácsnőnek készült. A tökéletes technikák elsajátítása után ugyanis a szlovén séfhölgy bátran kísérletezik a különböző ízű és textúrájú ételek kombinálásával. A helyi ízek konyhája alapját jelentik, és megalkotta a „nulla kilométeres” hozzávalók kategóriát. Ide sorolható saját tenyésztésű pisztrángjuk vagy a konyhakertjükből származó fűszernövények.

FOLYÉKONY SÜTŐTÖKKEL TÖLTÖTT TÉSZTA, ŐZGERINC FEHÉR KENYÉRREL

Mit rendelhetünk a Hiša Frankóban? Például folyékony sütőtökkel töltött tésztát, ökörfaroklevest, kandírozott hagymát, fekete truffe tojás zabaione-t vagy fekete árpát osztrigával és mortadellával. Nagyon kedvelt a vendégek körében az őzgerinc gentianaszósszal és fehér kenyérrel, ízesítve vörösberkenyével és szilvával. A bátor fogásoknak köszönhetően Ana Rošt Szlovénia, sőt az Alpok legjobb, legmerészebb és legkreatívabb szakácsnőjeként tartják számon.

Bár a Hangar–7 Ikarus Étterem konyháján jelentős változás történt ez év elejétől – ahogy azt már megírtuk, Roland Trettl helyett Martin Klein, a korábbi sous chef irányítja a munkát –, a ház koncepciója ugyanaz maradt: minden hónapban más és más topszakács receptjei alapján főznek.
Az éttermet a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz álmodta meg, majd az ő és Eckart Witzigmann védnöksége alatt hozták létre a salzburgi repülőtér egyik hangárjának átalakításával. És évek óta Európa – sőt a világ – gasztronómiai célpontjai közül az egyik legjelentősebb állomás.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.