Mindezek ellenére nem lett belőle diplomata, helyette a konyhaművészet mestere. Hiša Franko az Alpok és az olasz határ közelében fekvő éttermében létrehozott egy különleges ízvilágot, amely egyszerre helyi, tradicionális, nemzetközi és avantgárd.
SORSDÖNTŐ TALÁLKOZÁS
Hétéves korában még ígéretes atlétaként szerepelt a sportver- senyeken, és a jugoszláv síválogatottba is bekerült a kis Ana. Tizennyolc évesen viszont hátat fordított a sípályáknak, befejezte sportkarrierjét, és Olaszországba indult diplomáciát tanulni. Miután diplomát szerzett, megismerkedett Valterrel. Valter apja a Hiša Franko éttermet vezette, amelyet később fa vett át. Valter közben megnősült, és arra kérte ifjú nejét, Anát, maradjon inkább vele az étterme konyháján, mintsem az Európai Bizottságba induljon Brüsszelbe.
A FÉRJ A BOROKNÁL, AZ ASSZONY A KONYHÁN
Miután átvették Ana apósától az éttermet, rájöttek, muszáj megújulniuk, hogy több legyen a vendég. Mivel Valter híres sommelier volt, Anára maradt a konyha irányítása. Habár nem volt hivatalos séf képesítése, tehetségesnek bizonyult – köszönhetően a kiváló szakácsnő anyjától és nagyanyjától kapott géneknek, no meg a gyerekkorban ellesett tapasztalatoknak.
ÚTKERESÉS
Ana és Valter a legjobb, általuk ismert éttermekből próbált ihletet meríteni saját gasztronómiai vonala kialakításához. „Tudtam, az a helyes, ha helyi és szezonális alapanyagokból dolgozunk, de sokszor nem voltam képes elkészíteni a kitalált kreációt a megfelelő praktikák és főként gyakorlat hiányában” – mondja Ana.
NULLA KILOMÉTERES HOZZÁVALÓK
A Hiša Franko étterem fogásait kóstolva ma már senki nem állítaná, hogy Ana eredetileg nem szakácsnőnek készült. A tökéletes technikák elsajátítása után ugyanis a szlovén séfhölgy bátran kísérletezik a különböző ízű és textúrájú ételek kombinálásával. A helyi ízek konyhája alapját jelentik, és megalkotta a „nulla kilométeres” hozzávalók kategóriát. Ide sorolható saját tenyésztésű pisztrángjuk vagy a konyhakertjükből származó fűszernövények.
FOLYÉKONY SÜTŐTÖKKEL TÖLTÖTT TÉSZTA, ŐZGERINC FEHÉR KENYÉRREL
Mit rendelhetünk a Hiša Frankóban? Például folyékony sütőtökkel töltött tésztát, ökörfaroklevest, kandírozott hagymát, fekete truffe tojás zabaione-t vagy fekete árpát osztrigával és mortadellával. Nagyon kedvelt a vendégek körében az őzgerinc gentianaszósszal és fehér kenyérrel, ízesítve vörösberkenyével és szilvával. A bátor fogásoknak köszönhetően Ana Rošt Szlovénia, sőt az Alpok legjobb, legmerészebb és legkreatívabb szakácsnőjeként tartják számon.
Bár a Hangar–7 Ikarus Étterem konyháján jelentős változás történt ez év elejétől – ahogy azt már megírtuk, Roland Trettl helyett Martin Klein, a korábbi sous chef irányítja a munkát –, a ház koncepciója ugyanaz maradt: minden hónapban más és más topszakács receptjei alapján főznek. |