Született diplomata

Ana Roš igazi kozmopolita szakácshölgy. Életútját ismerve ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Szlovénia egyik legelismertebb séfje beutazta a fél világot, ráadásul diplomáciai tanulmányainak köszönhetően öt nyelven beszél..

Mindezek ellenére nem lett belőle diplomata, helyette a konyhaművészet mestere. Hiša Franko az Alpok és az olasz határ közelében fekvő éttermében létrehozott  egy különleges ízvilágot, amely egyszerre helyi, tradicionális, nemzetközi és avantgárd.

SORSDÖNTŐ TALÁLKOZÁS

Hétéves korában még ígéretes atlétaként szerepelt a sportver- senyeken, és a jugoszláv síválogatottba is bekerült a kis Ana. Tizennyolc évesen viszont hátat fordított a sípályáknak, befejezte sportkarrierjét, és Olaszországba indult diplomáciát tanulni. Miután diplomát szerzett, megismerkedett Valterrel. Valter apja a Hiša Franko éttermet vezette, amelyet később fa vett át. Valter közben megnősült, és arra kérte ifjú nejét, Anát, maradjon inkább vele az étterme konyháján, mintsem az Európai Bizottságba induljon Brüsszelbe.

A FÉRJ A BOROKNÁL, AZ ASSZONY A KONYHÁN

Miután átvették Ana apósától az éttermet, rájöttek, muszáj megújulniuk, hogy több legyen a vendég. Mivel Valter híres sommelier volt, Anára maradt a konyha irányítása. Habár nem volt hivatalos séf képesítése, tehetségesnek bizonyult – köszönhetően a kiváló szakácsnő anyjától és nagyanyjától kapott géneknek, no meg a gyerekkorban ellesett tapasztalatoknak.

ÚTKERESÉS

Ana és Valter a legjobb, általuk ismert éttermekből próbált ihletet meríteni saját gasztronómiai vonala kialakításához. „Tudtam, az a helyes, ha helyi és szezonális alapanyagokból dolgozunk, de sokszor nem voltam képes elkészíteni a kitalált kreációt a megfelelő praktikák és főként gyakorlat hiányában” – mondja Ana.

NULLA KILOMÉTERES HOZZÁVALÓK

A Hiša Franko étterem fogásait kóstolva ma már senki nem állítaná, hogy Ana eredetileg nem szakácsnőnek készült. A tökéletes technikák elsajátítása után ugyanis a szlovén séfhölgy bátran kísérletezik a különböző ízű és textúrájú ételek kombinálásával. A helyi ízek konyhája alapját jelentik, és megalkotta a „nulla kilométeres” hozzávalók kategóriát. Ide sorolható saját tenyésztésű pisztrángjuk vagy a konyhakertjükből származó fűszernövények.

FOLYÉKONY SÜTŐTÖKKEL TÖLTÖTT TÉSZTA, ŐZGERINC FEHÉR KENYÉRREL

Mit rendelhetünk a Hiša Frankóban? Például folyékony sütőtökkel töltött tésztát, ökörfaroklevest, kandírozott hagymát, fekete truffe tojás zabaione-t vagy fekete árpát osztrigával és mortadellával. Nagyon kedvelt a vendégek körében az őzgerinc gentianaszósszal és fehér kenyérrel, ízesítve vörösberkenyével és szilvával. A bátor fogásoknak köszönhetően Ana Rošt Szlovénia, sőt az Alpok legjobb, legmerészebb és legkreatívabb szakácsnőjeként tartják számon.

Bár a Hangar–7 Ikarus Étterem konyháján jelentős változás történt ez év elejétől – ahogy azt már megírtuk, Roland Trettl helyett Martin Klein, a korábbi sous chef irányítja a munkát –, a ház koncepciója ugyanaz maradt: minden hónapban más és más topszakács receptjei alapján főznek.
Az éttermet a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz álmodta meg, majd az ő és Eckart Witzigmann védnöksége alatt hozták létre a salzburgi repülőtér egyik hangárjának átalakításával. És évek óta Európa – sőt a világ – gasztronómiai célpontjai közül az egyik legjelentősebb állomás.


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.