Tópanoráma, felnőtt elvonulás, teltházas hétvége és kutyaetikett
Sikerül az idei nyár egyik legforróbb hétvégéjének pénteki napját kifognunk, így Ács Erzsébet (elnök, Lakberendezők Országos Szövetsége) és Bakody Katalin (Kelet-európai igazgató, Jab Anstoetz KG) zsűritagokkal közösen legelőször annak örülünk a legjobban, hogy bár tágasan otthonos a lobbi, de hőmérséklete igencsak kellemesen hűvös a kinti égető forrósághoz képest.
A lobbi, ahová a vendég hazaérkezik
Aztán azt is megállapítjuk közösen (amíg nem érkezik meg a ház részéről kísérőnk), hogy elegáns, visszafogott, nem hivalkodó, mégis exkluzív és egyben otthonos a szálloda lobbija, ahová várakozásunk néhány percében is folyamatosan érkeznek a vendégek. Persze köztük, akárcsak mi, van jónéhány, aki négylábú barátját is hozza magával a hétvégi lazulásra. A szemközti bárpultnál egy kis westie pihen gazdája lábánál, amott egy élete delén már alaposan túljutott spaniel jön-megy egy nagyobb baráti társaság asztala körül, és épp most toppan be – vendéglátónkkal egy időben – egy mutatós agárlány is, amely úgy tűnik, teljesen tisztában van azzal, ő milyen szép.
Olyan, mintha otthon ülnénk a nappaliban, és ott pihennénk, állapítjuk meg közösen. Bár tágas és nagy a fogadóhelyiség, de nincsenek nagy belmagasságok, sok benne a textil, a puha szőnyeg, a kényelmes, mégis modern vezetésű fotelek, székek, az egyedien jellegzetes lámpák, a sok élő növény és a négy évszakos design mind inspirálja a látogatót, hogy már az első perctől otthon érezze magát, akár szelfit készítve az otthon maradt ismerősöknek, barátoknak.
Strand, rooftop bár, lebegőstég – az idei újdonságok
Egy luxuslakosztályt nézünk meg a ház 11, ilyen típusú vendégszállása közül. Itt sincs hivalkodás, rongyrázás, és bár fullpanorámás mindkét helyiség benne, jakuzzival bélelt a tágas erkélyen, olyan, mint egy nagyon elegáns, minden kényelemmel felszerelt luxusotthonba toppanánk.
A hotel híres, két szintre tervezett spa & wellness-részlegébe is bekukkantunk, amely most, a nyári hőségben, kissé elárvult képét mutatja. De ez nem is csoda, hiszen, aki csak teheti, inkább a nemrégiben átadott exkluzív strandon, a LUA Beach-en pihen.
Körsétánk utolsó állomásaként erőt gyűjtünk ahhoz, hogy a szintén nemrégiben átadott rooftop bárt is megtekintjük, ahol szintén lélegzetelállító panoráma tárul elénk, és ami az esti óráktól kezdve szintén a vendégek egyik leglátogatottabb helye.
Miközben járjuk a házat, megtudjuk azt is, hogy a KÖZTI Zrt. tervei alapján megvalósult balatonfüredi épület komplex turisztikai elképzelés alapján történt. Ahol fontos elemként szerepelt, hogy az építkezés, a természetbe való beavatkozás során a lehető legkisebb mértékben sérüljön a környezet. Ezért ahol csak lehetett, mentették, óvták a fákat, nem vágták ki a növényeket, még sokszor a panoráma kárára is inkább a természet javára döntöttek.
Az épület a balatonfüredi kemping szomszédságában található, ahol a saját, külön móló kiépítése, a lebegőstég, a kempinghez tartozó strandfejlesztés, valamint a vitorláshajókikötő is mind a projekt része volt. Lényeges szempont volt a kialakítás során az is, hogy a szobák mindegyike balatoni panorámára tájolt legyen. A háromemeletes - a Balaton irányába lelépcsőző, arra merőleges - szint a „klasszikus" tengerparti szállodák telepítési elvére épül. Az erkélyes standard szobák kétoldalra, a magasabb kényelmi szintű lakosztályok pedig - nagyobb teraszos kapcsolattal –, közvetlenül a tóra néznek. A ház földszinti étterme szintén a Balatonra néz, teraszáról egész nap figyelhető a füredi vitorlás- hajózó élet.
Jó nyári szezont zárnak
Megtudjuk még, hogy a házban a személyzet viszonylag stabil – a kezdetektől, a nyitástól kezdve. Nyári töltöttségük 80 százalékos volt az idei főszezonban, és nem zárnak be a csúcsidőszak elmúltával sem, egész évben várja vendégeit a ház.
Gasztronómiájuk területén a nemzetközi és magyar konyha elemeivel átitatott fine dining vonalat képviselik. A ház konyhájának alapkoncepcióját Pesti István, a magyar gasztroélet ismert és elismert séfnagysága alakította ki, aki a tavalyi nyitáskor gasztronómiai séf-tanácsadóként vett részt a munkában. Az étterem vezetéséért Pintér Károly Executive séf felel. Gasztronómiájuk jellemzője a modern letisztultság, a múlt gyökereiből építkező kortárs konyha, amelynek alapjait Pesti István tette le, és ahol a fine dining magas szintű gasztro élményvilágát minden esti étkezés során tányérszervízzel biztosítják.
Az első perctől kezdve vállaltan felnőttbarát a szálloda, gyerekvendégeket nem fogadnak, négylábú kísérőket viszont annál inkább. A kedvenceikkel érkezők becsekkoláskor egy „Kutyabarát szállodai etikett”-et is kézhez kapnak, amelyben például szerepel az a kutyabarát kérés is, hogy lehetőleg ne hagyja kedvencét sokáig egyedül a szállodai szobában, mert akár szeparációs szorongáshoz is vezethet az állatnál az idegen helyen lévő több órás magány.
Tájba simuló építészeti megoldások, hívogató felnőttbarátság
Megnézzük a szállodához szorosan kapcsolódó, annak szomszédságában felépült, 200 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet is, majd az adults-only szolgáltatásokat kínáló LUA Boutique RoomZ-t is, amely a szállodával szemben, egy önálló épületben kapott helyet. Itt a 26 nm2-es szobákban a kék számtalan árnyalatát használta a belsőépítész, a Balaton türkizes árnyalatai inspirálták tervezéskor. Vízparti hangulatúak a szobák, amelyeknek erkélyeiről a tó panorámája élvezhető.
A következő hétvégére, halljuk sétánk közben, sem az azután következőre már senki nem foglalhat szobát, full házzal üzemelnek jó ideje. Vendégkörük nagy része itthonról érkezik, de jönnek már szép számban osztrák, német és szlovák területekről is – a felnőttbarátság, az egyediség, a tájba belesimuló építészet, a nem hivalkodó elegancia és a fine dining konyha – és persze a pozitív vendég-visszajelzések mind arra sarkallják az utazókat, hogy felkeressék, és ha tehetik, vissza is térjenek a balatonfüredi házba, ahol négylábú társuk is megbecsült vendég.
Forrás: Turizmus Online