Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban

Akár egy egész hetet is érdemes az Alföldön eltölteni, hiszen a rengeteg látnivaló mellett kedvünkre sportolhatunk, ehhez pedig az ország egyik legszebb kerékpárútja áll rendelkezésünke. A békéscsabai bringautak a tekerés mellett a Kerékpárosbarát szolgáltatókat is felsorakoztatják és profi vendéglátás várja a bringás turistákat.


Egy napos, de kissé szeles vasárnap reggel utaztunk el az ország egyik délkeleti pontjára, ahol kipróbáltuk a híres alföldi, azon belül is a békéscsabai bringautakat, valamint felfedeztük az ott található kerékpárosbarát szolgáltatókat, vendéglátóhelyeket. A térség bejárásán túl azzal a céllal érkeztünk, hogy betekintést nyerjünk, a MAKETUSZ (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) munkájába, és megismerkedjünk az Országos Kerékpárosbarát hálózattal és az ehhez kapcsolódó alkalmazással is. A másfél nap alatt pedig kiderült, a Kerékpárosbarát applikációban megtalálható minden, amire egy bringásnak szüksége lehet.

“Az Alföldön eddig is szinte mindenki bringával járt”“Hiszünk abban, hogy a kerékpározás és a turizmus egyre jobban össze tud fonódni. Látjuk ennek jeleit, és szívesen látnánk még több bringást az utakon. Különösképpen, hogy sok-sok bicikliút készült el az elmúlt években, és várhatóan még több fog. Az Alföldön eddig is szinte mindenki bringával járt, de miután tavaly a Wenckheim kerékpárút lett az Év Kerékpárútja, a kerékpáros turisták száma is megnövekedett a térségben. “

– mesélte Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának környezetvédelemért és turizmusért felelős tanácsnoka, aki azt is elárulta, hogy további terveik vannak a kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében.

A békéscsabai bringautak a tekerés mellett a Kerékpárosbarát szolgáltatókat is felsorakoztatják
A békéscsabai bringautak a tekerés mellett a Kerékpárosbarát szolgáltatókat is felsorakoztatják
Fotó: MAKETUSZ


Kolbászból a kerítés, hófánk és mini-Amszterdam?  

Egy gyönyörű wellness hotelben, az Arcanum-ban szálltunk meg. A szálloda munkatársai voltak olyan kedvesek, és a csapatnak előkészítették a kényelmes kerékpárokat.“A hotel az Év kerékparosbarát szolgáltatója lett tavaly, s mint ilyen, nagy gondot fordít a különböző kerékpárosbarát szolgáltatásokra is: úgy mint a biztonságos kerékpártárolás biztosítása, biciklimosási és kulacstöltési lehetőség, szervizcsomag biztosítása a vendégek számára vagy a kerékpáros vendégek informálása, kerékpáros információs csomagok biztosítása..“

–  részletezte a tagsághoz és a díjhoz vezető szigorú kritériumokat Juhász Ildikó, a Hotel marketing vezetője. Ezt követően a következő kerékpárosbarát szolgáltató a CsabaPark felé vettük az irányt, a csaknem 20 kilométeres úton a szembeszél ugyan nem könnyítette meg a tekerést, de a finom ebéd csakhamar elfeledtetett minden fáradságot. A CsabaParkban, akár a mesékben - még a kerítés is kolbászból van: a park játszóterén a fa játékok, a padok, az asztalok, mind-mind valamely hústermék alakját öltik. Bátor önkéntesek kipróbálták a hófánkon való lecsúszást is, majd a csapat, egy  elindult és megnézte Munkácsy Emlékház kiállítását, az ott található bringapontot, hogy aztán tovább tekerjen a Csabai Rendezvénypajtához, majd a gyönyörű zöld belvárosba.“Békéscsaba az egyik legzöldebb város, tele van fákkal, növényekkel, virágokkal. A helyiek pedig nagyon sokat bicikliznek, az autósok itt nem állnak hadban a bringásokkal, mint a fővárosban. Csaba az a mi kis mini-Amszterdamunk”

– tette hozzá viccesen velünk tekerő a turisztikai vezető, Kotroczó Henrietta, a Tourinform Békéscsaba irodavezetője.

Kerékpárosbarátságra fel!

A 2023-as Év Kerékpárútján a Wenckheim kerékpárúton is tekerhetünk
A 2023-as Év Kerékpárútján a Wenckheim kerékpárúton is tekerhetünk
Fotó: MAKETUSZ


A méltán híres Árpád Pálinkatanya pálinkái és gin különlegességei után újabb gasztroélmény következett a Frankó Tanya és Haluskaházban (melyek szintén kerékpárosbarát szolgáltatók), Bartolák Mária tulajdonos vezetésével, aki ismét a régió hatalmas vendégszeretetéről tett tanúbizonyságot: a tanya állatai, úgy, mint tyúkok, nyulak, kismalacok, kecskék és az elmaradhatatlan tanyasi macskák megtekintése és némi kézrátételes simogatás után házi finomságok kóstolása következett. Innen már csak késő este tért vissza a csapat a szállásra, hogy másnap újra nyeregbe pattanhasson. A reggeli után újabb kilométerek következtek hol az Élővíz-csatorna mentén, hol erdőben vagy a pusztában, egyszóval a változatos tájakon vezető a 2023-as Év Kerékpárútján a Wenckheim kerékpárúton.

A Wenckheim családi rom-kastély körbetekerését egy újabb finom ebéd követte a Veszely Csárdában, mely a Kerékpárosbarát alkalmazásában szintén megtalálható, mint szolgáltató, és ahol a hagyományőrzés stílusosan: “jóízűen” párosult a modern gasztronómiával.


Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői

Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői 

A 2024. június 6-án történt tulajdonosváltás bejelentését követően a repülőtér teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott.
A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget.