Fenntartható üzemanyagot tölt gépeibe a KLM Amszerdamban

A KLM fenntartható forrásból származó üzemanyagot vásárol Amszterdam Schipholból induló gépei számára, a hajtóanyagot a Neste állítja elő használt sűtőolaj felhasználásával.

A vásárolt fenntartható üzemanyagot fosszilis hajtóanyaggal keverik majd, az így létrejött elegy pedig nem marad el a megszokott hajtóanyagoktól a minőségi és biztonsági kritériumokban, így tökéletesen megfelel a hagyományos légiüzemanyagi szabványoknak. A keveréket a Schiphol reptér tárolni és szállítani is tudja, így bármikor felhasználható lesz.

A KLM által vásárolt fenntartható üzemanyag kizárólag hulladékból és más területen hasznosíthatatlan anyagokból készül. A társaság ezzel is alacsonyan tartja a szén-dioxid lábnyomát, és nem károsítja az élelmiszeripart vagy a környezetet. 

A vásárolt üzemanyagmennyiség azt a 2022-ig tartó időszakot hivatott áthidalni, amíg el meg nem kezdi működését a fenntartható légiüzemanyag gyár a holland Delfzijlben. A KLM és más partnerek támogatásával létrejövő üzem évi mintegy 75.000 tonna üzemanyagot szállít majd a KLM-nek.

Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója lépéssel kapcsolatban azt mondta, a fenntartható üzemanyag használata jelenleg az egyik leghatékonyabb módszer a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére a légiközlekedésben. A mostani vásárlás jelentősen fellendíti a fenntartható üzemanyagok holland piacát, ez pedig nagyban köszönhető a KLM Vállalati Bioüzemanyag Programban résztvevő cégeknek.

Életciklusának legelejétől legvégéig, a szállítást is beleszámolva a fenntartható üzemanyag karbonlábnyoma akár 80%-kal is kisebb lehet a fosszilis hajtóanyagokénál. Mindemellett teljesen kompatibilis a meglévő, nem megújuló üzemanyagokra tervezett infrastruktúra és gépek számára, amennyiben keverékként használják. A vállalat éves gyártási kapacitása Európában és az Egyesült Államokban jelenleg évi 100.000 tonna. A jelenleg folyó bővítések elkészültével 2022-re ez a szám 1 millió tonna fölé fog menni.

Forrás: Turizmus Online


Elindult a dunai hajózási szezon

Elindult a dunai hajózási szezon 

Korszerűbb belső terek, kávéházi hangulat, vacsorahajók.
A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit

A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit 

A Singapore Airlines felújítja a Changi repülőtéren lévő váróit.
Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok

Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok 

2025-ben 15 százalékkal több úti cél érhető el, mint tavaly.
Jönnek az új Bubik

Jönnek az új Bubik 

Teljes megújuláson megy keresztül a fővárosi közbringarendszere.
Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt

Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt 

A HungaroControl szorosabb együttműködésbe kezdett hazánk meteorológiai szolgáltatójával, a HungaroMet-tel.
Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS

Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS 

Az utasok csak a landolás után tudják meg, hova érkeztek.
Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten!

Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten! 

Mert a fővárosban kedd délutántól szerda estig tartó gyűlés miatt ismét jelentős torlódásokra kell számítani.
Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba

Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba 

Az európai kontinens több országában terjedő fertőző száj- és körömfájás miatt a hús- és tejtermékek személyes célú behozatali tilalmát kiterjesztik az összes uniós tagállamra.
Exkluzív díjátadó a Duna-parton

Exkluzív díjátadó a Duna-parton 

Díjakat osztott magyarországi utazási irodáknak a világ legtöbb országába repülő légitársasága.
Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút

Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút 

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút napját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.