A felszínen maradásért küzd a maldív lakosság

A globális felmelegedés minden kontinenst érint. Napról napra érkeznek hírek olvadó északi-sarki jégtömbökről, szélsőségesen tomboló viharokról vagy éppen a tengerszint emelkedéséről. Ez utóbbi miatt időről időre felvetődik a kérdés, hogy valóban eltűnhet-e a térképről a Maldív-szigetek csodálatos világa. És bár a maldívok karbon-kibocsátása elenyésző, mégis sokat tesznek a fenntarthatóságért, és persze azért, hogy országukat ne lepje el az Indiai-óceán.

A globális felmelegedés egyik következménye, hogy a tengerek és az óceánok szintje folyamatosan emelkedik. Ez pedig egy olyan ország számára, mint a Maldív-szigetek, amelynek legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerszint fölött, igencsak tragikus jelenség, ugyanis így az ország mind a közel 1200 szigetét ellepheti az Indiai-óceán. Persze a szakemberek és a kormány mindezt nem nézi karba tett kézzel, megpróbálnak mindent megtenni, hogy a tragédia ne következzen be.

„Az éghajlatváltozás hatásaival nap, mint nap együtt kell élnünk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk a problémák megelőzése érdekében. Ilyen például a part menti védelem kiépítése a szigetek körül. Közben pedig korszerű technológiával vizsgáljuk, hogy a klímaváltozás hogyan hat a korallzátonyainkra. A drónokkal vagy éppen műholdas technológiával gyűjtött adatokat összehasonlítjuk a már rendelkezésünkre álló adatokkal. Próbáljuk tehát megfejteni, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a zátonyainkra." – mondta Aminath Shauna, a Maldív-szigetek környezetvédelmi, klímaváltozási és technológiai minisztere.

De a kormány mellett az ország luxusszállodái is igyekeznek mindent megtenni a környezetvédelemért. Az egyik legnagyobb szállodalánc például külön programot dolgozott ki annak érdekében, hogy minél fenntarthatóbb legyen a működésük.

„Van egy fenntarthatósági programunk, amely a Sun Siyam Cares nevet kapta. Ennek keretén belül kidolgoztunk egy környezetvédelmi tervet. A tervnek 360 teljesítendő pontja van, köztük olyan vállalások például, hogy az élelmiszer alapanyagokat, amit csak lehet, nem külföldről, hanem helyi termelőktől szerezzük be, mint például a zöldségeket vagy a kókuszdiót. De nincs egyetlen műanyag palackunk sem, üvegben szervírozzuk a vizet." – meséli Erkaiym Tabyldieva, a Sun Siyam Iru Fushi környezetvédelmi referense.

A szállodalánc egyébként a vendégek számára is szervez programokat a fenntarthatóság jegyében. Az Iru Fushi nevű szigeten például fát is ültethetünk a hotel dolgozóival közösen, amit emléktáblával is megörökítenek. De szervez turistautakat a szomszédos szigetekre, ahol a helyi lakosok életébe tekinthetünk bele és láthatjuk az ültetvényeket, ahonnan származnak a helyi élelmiszer alapanyagok, de ezeken a szigeteken akár a helyi szelektív hulladékgyűjtő telephelyeket is meglátogathatjuk. Ezek egyébként arról híresek, hogy az itt gyűjtött műanyagot az Adidas használja fel az általuk gyártott cipőkhöz és mezekhez. A szállodalánc legnagyobb szigetén, a Siyam World-on egyébként – méretéből adódóan – be kellett vezetni valamiféle „tömegközlekedést". Szintén a fenntarthatóság jegyében nem benzines, hanem elektromos kisbuszokkal élvezhetjük a sokszor dzsungelszerű kis utakat. Nem olyan régen pedig az étkezés kapcsán is új rendszert alakított ki a szállodalánc a nagymértékű pazarlás miatt.

„A régi rendszerben sajnos jellemző volt, hogy ketten-hárman rendeltek tíz előételt, nyolc főételt, és mivel ezek egyenként is olyan adagok, hogy az ember nem tudja elfogyasztani az egészet, elég sok étel a kukában végezte. A szálloda vezetősége emiatt új rendszert dolgozott ki, aminek a lényege, hogy minden vendég egy előételt, egy levest, egy főételt, és egy desszertet, tehát 4 fogást ehet vacsorára és ebédre. Az új rendszer senkinek nem okozott gondot, eddig még mindig, mindenki elégedetten távozott, senki nem maradt éhen." – meséli Gálberki Bianka, a Siyam World egyik étteremvezetője.

A szálloda dolgozói mindezekről a törekvésekről egyébként egy bizottságban döntenek, amelynek tagjai a vezetőséggel közösen dolgoznak ki újabb és újabb programokat a fenntarthatóság jegyében. Mint minden másra, erre a feladatra is modern gondolkodású, fiatal csapat áll rendelkezésre.

„Sok helyi fiatal tehetség dolgozik nálunk. A Siyam World vezetője például minden idők legfiatalabb szállodavezetője. Ő is helyi, mindannyian helyiek vagyunk, akik rendszeresen összeülünk és megosztjuk egymással őrült ötleteinket. Ilyenkor visszagondolok arra a napra, amikor elkezdtük. Azt mondták, túl fiatal vagy, nem fogod tudni, mit és hogyan csinálj. De úgy döntöttünk, hogy a Siyam Worldben esélyt adunk a fiatalokat, és hagyjuk őket, hagy ötleteljenek. És így jött létre valami csodálatos dolog, amit különböző emberek különböző ötletei alapján raktunk össze." – meséli Sara Siyam, a Sun Siyam Resorts kreatív igazgatója.

A jó csapatmunkára pedig szükség van, hiszen egy egész világ bánná, ha 100 év múlva eltűnne ez a gyönyörű, fehér homokos, a kék minden árnyalatát felvonultató csodálatos szigetvilág. Így nem csoda, hogy a Maldív-szigetek legnagyobb szállodaláncainak is célja, hogy gyerekekből és felnőttekből egyaránt környezetvédelmi nagykövetek váljanak, hogy ez a földi paradicsom még sokáig, sokak örömére lehessen.


DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt

Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt 

A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja

Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja 

Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.