A HOTREC és az EFFAT közös nyilatkozata

A vendéglátás szociális partnerei - a munkaadókat képviselő HOTREC és munkavállalókat képviselő EFFAT - közös fekhívása, hogy a turizmus ágazatban a „sharing economy” kapcsán azonos versenyfeltételek biztosítása szükséges minden szolgáltató esetében.

Az Ágazati Társadalmi Párbeszéd Plenáris ülésén 2015. december 4-én Brüsszelben a HOTREC és az EFFAT közös nyilatkozatban hívott fel annak fontosságára, hogy a turizmus ágazatban a „sharing economy” kapcsán azonos versenyfeltételek biztosítása szükséges minden szolgáltató esetében. A munkaadókat és munkavállalókat képviselő HOTREC és EFFAT 2016-17 évi programjában továbbra is szerepel, hogy figyelemmel kísérik azokat a problémákat s kihívásokat, amiket a „sharing economy” térnyerése okoz úgy a fogyasztók, mint az ágazatban működő vállalkozások, és alkalmazottak számára.

Az EFFAT és a HOTREC részvételével 2014-ben és 2015-ben szervezett társadalmi párbeszéd témájú megbeszéléseken folyamatosan napirendre vették a szállásadás és a vendéglátás ágazatban az ún. „sharing economy” gyors térnyerésével kapcsolatos problémákat, melyeket döntően az okoz, hogy ezek szabályozatlanul és ellenőrizetlenül terjednek. Emiatt az EU turizmus területén együttműködő szociális partnerei úgy döntöttek, hogy erőiket egyesítik, s vizsgálják, hogy a „sharing economy” hogyan hat a turizmus ágazatban működő vállalkozásokra, foglalkoztatásra.

„A turizmus ágazatban működő vállalkozások – amelyek döntő többségükben mikro méretűek – minden országban komoly szabályozásoknak kell, hogy eleget tegyenek, amelyek garantálják a fogyasztók részére nyújtott szolgáltatások higiéniai és biztonsági követelményeknek való megfelelését, valamint az ágazatban foglalkoztatottak jogait és kötelezettségeit” mondta Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezető igazgatója. „A különféle szabályozásoknak való megfelelési kényszer miatt a szolgáltatók sokszor kénytelenek áraikat megemelni, illetve a fogyasztók részére biztosított szolgáltatások elvárt minősége, valamint a foglalkoztatottak számára előírt biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése növeli a vállalkozások működési költségeit” – tette hozzá Jean-Marc Banquet d’Orx, a HOTREC Ágazati Társadalmi Párbeszéd Bizottság elnöke.

„A vendéglátás, turizmus ágazatban működő vállalkozásoknak számos munkaügyi szabályozásnak kell eleget tenniük - beleértve a kollektív szerződéseket -, s biztosítaniuk kell, hogy minden munkavállalót azonos jogok illessék, kötelezettségek terheljék. Attól tartunk, hogy a szállásadás területén a „sharing economy” keretében kínált lakások számának gyors növekedése negatívan befolyásolja az ágazatban foglalkoztatottak számát, illetve a ’feketefoglalkoztatás’ terjedését okozhatja, ami versenyhátrányt jelent a szállásadás terén szabálykövetően működő vállalkozásoknak” – mondta Harald Wiedenhoffer, az EFFAT főtitkára.

Az EFFAT és a HOTREC felhívják az EU tagországai hatóságait, hogy gyűjtsenek adatokat a „sharing economy”-t képviselő vállalkozásokról, az általuk foglalkoztatottakról, továbbá intézkedjenek, hogy a szektorban tevékenykedő összes szolgáltatóra ugyanaz a szabályozás vonatkozzon.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – mint a HOTREC tagja – és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet – mint az EFFAT tagja – teljes mértékben egyetért a fenti nyilatkozatokkal.

dr. Niklai Ákos elnök
MSZÉSZ 

dr.Várnai Zsuzsanna elnök
VISZ


Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.
Megvan a földkerülő verseny győztese

Megvan a földkerülő verseny győztese 

A francia Charlie Dalin nyerte meg a tizedik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.