A világ összes kávéja sem lesz elég?

Bajban vannak a közkedvelt Arabica kávé termőterületei. Nem csoda, hisz napi 2 milliárd csésze kávé fogy világszerte, a fogyasztás 15 év alatt 43 százalékkal nőtt. Megoldás még nincs a veszélyre - írja a Globoport.hu.

A szokásos kávéinknak búcsút mondhatunk a különböző növénybetegségek és az időjárás változásai miatt. A kutatók és a termesztéssel foglalkozó vállalkozások üzletemberei szerint azonban a veszélyre gyors és hatékony válasz nem nagyon adható, a biológia ellentmond az emberi beavatkozásnak. A Britannia Royal Botanic Gardens szakemberei számítógépes modellezéssel kiszámították, hogy a környezeti változások milyen negatív hatással lehetnek az Arabica fajtára, illetve annak vadon élő megfelelőire. Az eredmény szerint ha nem teszünk semmit  a következő 20 évben, akkor a század végére akár ki is halhat a vad Arabica a természetes élőhelyén, azaz Etiópia déli részén, a Rift-völgyben, Dél-Szudánban, a Boma-fennsíkon. Az őshonos fajta alapvetően befolyásolhatja a kereskedelmi fajtákat.

A napi két milliárd csészéhez 25 millió családnak kell dolgoznia az ültetvényeken, a kávéfeldolgozásban. Az utóbbi 15 évben 43 százalékkal több kávé folyt le a torkunkon. Az Arabica – melynek helyzetét, jövőjét, esetleges kipusztulását vizsgálták a brit tudósok – nem az egyedüli, hiszen 124 további kávéfajtát ismernek a természettudósok, de lényegében csak az Arabica és a Robusta az, amelyikből az általunk ma fogyasztott fekete készül. Az utóbbi a termelés 30 százalékát adja, de elsősorban instant kávéként kerül a fogyasztókhoz. Meghatározó mennyiségű és közkedvelt minőségű kávéként a másikat, az Arabicát jegyzi a világ. Egyik megoldások a vadon élő fajták „bekapcsolása” lehet. 

Forrás: Globoport


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.