A világ összes kávéja sem lesz elég?

Bajban vannak a közkedvelt Arabica kávé termőterületei. Nem csoda, hisz napi 2 milliárd csésze kávé fogy világszerte, a fogyasztás 15 év alatt 43 százalékkal nőtt. Megoldás még nincs a veszélyre - írja a Globoport.hu.

A szokásos kávéinknak búcsút mondhatunk a különböző növénybetegségek és az időjárás változásai miatt. A kutatók és a termesztéssel foglalkozó vállalkozások üzletemberei szerint azonban a veszélyre gyors és hatékony válasz nem nagyon adható, a biológia ellentmond az emberi beavatkozásnak. A Britannia Royal Botanic Gardens szakemberei számítógépes modellezéssel kiszámították, hogy a környezeti változások milyen negatív hatással lehetnek az Arabica fajtára, illetve annak vadon élő megfelelőire. Az eredmény szerint ha nem teszünk semmit  a következő 20 évben, akkor a század végére akár ki is halhat a vad Arabica a természetes élőhelyén, azaz Etiópia déli részén, a Rift-völgyben, Dél-Szudánban, a Boma-fennsíkon. Az őshonos fajta alapvetően befolyásolhatja a kereskedelmi fajtákat.

A napi két milliárd csészéhez 25 millió családnak kell dolgoznia az ültetvényeken, a kávéfeldolgozásban. Az utóbbi 15 évben 43 százalékkal több kávé folyt le a torkunkon. Az Arabica – melynek helyzetét, jövőjét, esetleges kipusztulását vizsgálták a brit tudósok – nem az egyedüli, hiszen 124 további kávéfajtát ismernek a természettudósok, de lényegében csak az Arabica és a Robusta az, amelyikből az általunk ma fogyasztott fekete készül. Az utóbbi a termelés 30 százalékát adja, de elsősorban instant kávéként kerül a fogyasztókhoz. Meghatározó mennyiségű és közkedvelt minőségű kávéként a másikat, az Arabicát jegyzi a világ. Egyik megoldások a vadon élő fajták „bekapcsolása” lehet. 

Forrás: Globoport


Kultúra, kaland és természet egy helyen: Kassa és környéke

Kultúra, kaland és természet egy helyen: Kassa és környéke 

A Kassai régió az elmúlt években dinamikusan fejlődő, élményekben gazdag úti céllá vált.
Indul a főszezon a horvátoknál, magyar nyaralókból idén sem lesz hiány

Indul a főszezon a horvátoknál, magyar nyaralókból idén sem lesz hiány 

Újdonságokkal indul az idei nyári főszezon.
Bojkók, lemkók, fatemplomok, ösvények – Lengyelország titokzatos szegletében jártunk

Bojkók, lemkók, fatemplomok, ösvények – Lengyelország titokzatos szegletében jártunk 

Lenyűgöző hegyek között elűzött népek nyomában.
Ezért emelkednek az árak Horvátországban

Ezért emelkednek az árak Horvátországban 

A horvát gazdasági miniszter szerint a turizmus miatt nőnek az árak Horvátországban.
Egy felfedezésre váró ismeretlen világ: Türkisztán

Egy felfedezésre váró ismeretlen világ: Türkisztán 

Az Euronews ellátogatott Türkisztánba, az ázsiai muszlimok szent városába.
Mesés kastélyok a világ minden tájáról

Mesés kastélyok a világ minden tájáról 

Íme, néhány a világ legszebb kastélyai közül.
Kisebb földrengés rázta meg a horvátországi Észak-Dalmáciát

Kisebb földrengés rázta meg a horvátországi Észak-Dalmáciát 

A horvát szeizmológiai intézet tájékoztatása szerint kisebb, 3,2-es erősségű földrengés rázta meg a horvátországi Észak-Dalmáciát kedden reggel.
Megéri körültekintően tervezni a nyaralást, nő a digitális pénztárcák jelentősége

Megéri körültekintően tervezni a nyaralást, nő a digitális pénztárcák jelentősége 

Hamis utazási irodák, gyanúsan alacsony árak, vagy éppenséggel túlárazott szolgáltatások szerepelnek a kockázatnövelő listán.
Így alakulnak az idei főszezonban az utasbiztosítások díjai

Így alakulnak az idei főszezonban az utasbiztosítások díjai 

Hétszázötven forint körül várható az előrejelzések szerint az idei utasbiztosítások napi átlagdíja.
Vége a járványnak: feloldották a szlovák határ felé a tilalmat

Vége a járványnak: feloldották a szlovák határ felé a tilalmat 

Az intézkedést a járványügyi helyzet időszerű alakulásával indokolták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.