Arab dzsámi és brit ágyú Tárik sziklájának tetején

Aki Spanyolországból gyalogosan lépi át a gibraltári határt, rögtön néhány brit jellegzetességgel találja szemben magát. A határövezetben áll a pirosra festett telefonfülke, az autók kormánya pedig a túloldalon található, csak úgy, mint a szigetországban. Nem véletlenül van ez így, mert a gibraltári hatalmas mészkőszikla, a Földközi-tenger stratégiailag fontos kikötője és városa több mint háromszáz éve brit fennhatósági terület.

Ahogy mondják, Gibraltár neve az arab elnevezésből, Dzsbai Tárikból származik. Ez a földrajzi alakzatra és a berber omajjád tábornokra, Tárik ibn Zijadra utal, aki 711-ben itt szállt partra és megkezdte Hispánia meghódítását. Itt, ahol szinte karnyújtásnyira találkozik egymással a tenger és az Atlanti-óceán, tiszta időben jól rálátni Afrika északi részére, Marokkóra. Nemcsak katonai és kereskedelmi, hanem turisztikai csúcshely is, sőt ahogy helyben mondják: nagyszerű kirándulóhely.

Kanyargós utakon, alagutakon át

Éppen ezért tele van külföldi vendéggel, az angolokon kívül arabok, nyugat-európaiak, afrikaiak, japánok és kínaiak különösen nagy számban jönnek ide. Ez annak köszönhető, hogy Gibraltár országútról, hajóval, repülővel egyaránt jól megközelíthető. Nemzetközi repülőteréről 24 óránként többször is indulnak, illetve érkeznek járatok Londonból. Így évente több millió vendég fordul meg a városállamban.

A hatalmas tengeri kikötővel rendelkező és hosszan elnyúló, 30 ezer lakosú Gibraltár városát – amely közvetlenül a repülőtértől kezdődik – minibusszal érdemes megközelíteni. Minden órában turistaáradat indul a szikla oldalában kiépített és 37 alagutat érintő, sokszor igen kanyargós utakon ezekkel az apró, de fürge járművekkel.

A városban a régi genovai hangulatú házak mellett modern, tengerparti toronyépületek, hotelek sorakoznak, és erre találhatók a közigazgatás helyszínei is. Sokan abból élnek, hogy rendszeresen kiadják a szálláshelyeiket, a lakásaikat. A kikötő pedig az ipar szimbóluma, a legnagyobb foglalkoztató ezen a helyen. Sok a hajójavító műhely, amely jelentős árbevételhez juttatja Gibraltárt. A közeli Spanyolországból például négyezren járnak át dolgozni a különböző szakmákat képviselők a hajózást kiszolgáló műhelyekbe.

A fénypompában úszó barlang

A szikla tetejéhez vezető utak mentén szabadon láthatók azok a majmok, amelyek feltehetőleg Marokkóból kerültek ide, és brit katonák hozták őket. Háromszáz példány – főleg családokat alkotva – él belőlük vadon a hatalmas, 426 méter magas mészkőszirten. Az egészségüket a helyi állatorvos vigyázza. Emellett őrök felügyelik a védelmüket a nagyszámú érdeklődő turista miatt, akik szívesen időznek el közöttük és fényképezik őket. Feljebb érjük el Gibraltár fontos földrajzi részét, az Európa pontot. Innen pedig nagyszerű panoráma tárul a látogató elé a hosszan elnyúló Földközi-tengerre, a kikötőre és a dokkra. Körülöttünk is érdekességek sokasága látható. Így például a világítótorony az arab dzsámi mecsettel és azok a régi brit ágyúk is, amelyek az egykori harcok emlékét idézik fel.

Ezután a minibusszal visszafelé haladva egy másik érdekességet is bemutatnak a turistáknak. A Szent Mihály barlangot, amelynek köveit különleges fényekkel világítják meg. Alig fél óra alatt megismerhető a természetnek ez a különlegessége, a változatos formák sokasága és mértani pontosságú rendszere. A fények pompájában úszó barlangban, a jó akusztikát kihasználva hangversenyeket is tartanak.

Sétálóutca és különleges autók

A város központjába leérve láttuk a déli színpompás őrségváltást a Fő téren, továbbá az üvegmúzeumot is. Szintén érdekességnek számított a különleges autók bemutatója. Ezt követően jártuk végig Gibraltár sétálóutcáját, amely csillogott a tisztaságtól és az üzletekben levő áruk sokaságától. Itt szinte minden világcég márkás terméke fellelhető. A vám- és az ÁFA-mentesség miatt viszonylag olcsók az élelmiszerek, a parfümök és a szeszes italok. De látható többek között a trafalgari csatában elesett brit Nelson admirális szobra, illetve a nagy zsinagóga is. Az emberek pedig a boltokban az angol mellett legtöbben úgynevezett gibraltáriul beszélnek. Ez pedig nem más, mint angol-spanyol-arab keverék. Az itt lakók ugyanis főleg portugálok, olaszok, máltaiak, marokkóiak, zsidók és spanyolok, akik békességben élnek egymással. Így többféle vallás is megtalálható, például az anglikán, a katolikus, a mohamedán és a zsidó.


Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát

Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát 

Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros, Stuttgart.
Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában

Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában 

Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni.
Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.