Beethovennel Németország körül

A 250 éve született zeneszerző sosem megy ki a divatból, ahogy ezt a Német Turisztikai Hivatal (DZT) idei témaéve is bizonyítja.

Németország turizmusa tavaly sorban a 9. rekordévet zárta, és bár a végleges számok még nem állnak rendelkezésre, az első 11 havi adatok szerint a 2018-as 87,7 milliós turistaszám 4,5 százalékkal bővült.

Az ország a magyarok körében is egyre népszerűbb, hiszen a honfitársaink által eltöltött vendégéjszakák száma 2009 óta 80 százalékkal bővült, és 2018-ban elérte a 800 ezres határt, ami tavaly az első 11 hónapban 5,9 százalékkal nőtt. Ám az elmúlt években az utazási motivációk is átrendeződtek, és ma már sokkal inkább szabadidős, mint üzleti úti cél lett Németország – mutatott rá Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviseletvezetője a szervezet február 26-i sajtóeseményén.

A természetjárás és az aktív turizmus kimondottan népszerű, hiszen Németországban 104 természeti park, 16 nemzeti park és 16 UNESCO bioszféra-rezervátum várja a látogatókat a 200 ezer kilométernyi túra- illetve a 70 ezer kilométeres kerékpáros-útvonal mellett – utóbbiak ráadásul 13 borvidéket is érintenek.

Az ország legfontosabb attrakciója azonban a kultúra, mi több, Németország több mint 500 színházával és 80-at meghaladó számú operaházával immár az európaiak első számú kulturális úti célja. Így nem meglepő, hogy a 2019-es, Bauhaust középpontba állító év után idén Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg a DZT.

 

Zenével Németország körül

A megemlékezések központi helyszíne Bonn lesz, és ez kiváló alkalom arra, hogy a turisták figyelmét (ismét) ráirányítsák az egykori fővárosra. Beethoven ugyanis itt született, háza ma a város jelképei (és az ország 100 leglátogatottabb helyszíne) közé tartozik és részletesen bemutatja a zeneszerző életútját több mint 150 személyes tárgy segítségével. A Beethoven-fesztivál 1845 óta minden év őszén négy héten át vonz ide nemzetközi zenekarokat és előadókat, míg a Beethoven-hét kamarazenei fesztiválját mindig január végén, február elején rendezik.

Bonnban azonban csarnokot és szobrokat is szép számmal találni, de a Rajna-mentén is sorakoznak emlékhelyei. Ám Németország más városaiban is könnyen belefuthatunk gazdag életútjának állomásaiba – a 9. szimfónia berlini Állami Könyvtárban őrzött eredeti példánya egyenesen a szellemi világörökség része.

A Beethoven körúton Bonn és Rajna-Sieg körzetben multimédiás technika segítségével új életre kel a zeneszerző, míg a Beethoven Pastoral Project a művészeket tömöríti a klímaváltozás ellen. Musikfrachter néven pedig egy uszály közlekedik majd Bonntól Bécsig március 12. és április 20 között, amely megállóiban sokrétű zenei programot kínál, míg a Rhein in Flammen fény- és tűzijátéka a nyári időszakban élvezhető Beethoven Prometheusára komponálva.

 

Maradandó életmű

Beethoven életének 56 éve alatt több mint 700 darabot írt, operától kezdve a koncert-, kórus-, kamara- és egyházi műveken át a szimfóniákig. Ám munkássága jóval túlmutat korán: ma ő a Spotify második legkedveltebb klasszikus zeneszerzője (Johann Sebastian Bach után) és világszerte 700 közterület viseli nevét, de egy, a Mars és a Jupiter közti aszteroidát is róla neveztek el. És az audio CD kapacitását is az ő 9. szimfóniája alapján számolták ki: a Sony menedzsere ugyanis azt kérte, hogy ez a mű mindenképpen férjen rá, a mérnökök által használt felvétel pedig 74 perces volt.

A (DZT) Beethoven-kampánya világszerte több mint 50 piacot – Magyarországot is – megcélozza. A modern digitális kommunikációs formákra építő akciók a jelenkor szellemében mutatják be Beethoven örökségét. Így például egy virtuális valóság alkalmazás segítségével a DZT-rendezvényeken a vendégek a zeneszerzővel együtt zongorázhatják a 9. szimfónia négykezes változatát, vagy egy kiterjesztett valóság applikációval „live-fotókat” hozhatnak létre Beethovennel. A DZT emellett természetesen B2B és B2C fórumokon is népszerűsíti a témaévet, többek közt influenszerek bevonásával, sajtóutakkal és szakmai eseményekkel.

A témaévről további információk a https://www.bthvn2020.de/ és a germany.travel/beethoven2020 oldalon találhatóak.

 

 

 


A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.