Bejött a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Koppenhágában

Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, az ilyen termékeket árusító szupermarket már a második üzletét nyitja Koppenhágában.

A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első üzletét év elején, majd novemberben a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott - írta a The Guardian brit napilap online kiadásában.

"Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel" - mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (840 forintért) vásárolt egy üveg olívaolajat. Egy nagymama egy üveg lekvárt vett, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra. "Az édességek száz évig is eltarthatók, mert cukor van bennük" - tette hozzá.

A lejárt szavatosságú élelem árusítása törvényes Dániában, amennyiben egyértelműen feltűntetik rajta, hogy lejárt, és fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. "Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e" - mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.



Jótékony célokra fordítják a bevételt

Minden termék termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek adománya, a Wefood önkéntesekből álló csapata összegyűjti és értékesíti őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.

A termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, a készlet azonban nem kiszámítható. A kínálat ugyanis attól függ, mit sikerül beszerezni az adományozóktól.

A kidobott ételek témája az elmúlt években került a figyelem középpontjába. Egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották például az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Szeptemberben az angliai Leedsben nyitotta meg az ország első hasonló üzletét a The Real Junk Food Project. Az angol projekt elsősorban a szegények élelmezésére koncentrál, a vásárlók a termékekért annyit fizetnek, amennyit tudnak.

Probléma a tömeges pazarlás

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az élelmiszerek tömeges pazarlását generálja, hogy a szupermarketek a tökéletes küllemű termékeket preferálják és önkényesen használják a "minőségét megőrzi" jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.

A világon évente csaknem 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el, többet mint amennyire a világon éhező egymilliárd ember ellátásához szükség lenne - közölte a FAO.

Forrás: MTI


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.