Elindult az északnyugati átjárón először áthajózó luxus óceánjáró

A tervek szerint 32 nap alatt teszi meg az utat a Crystal Serenity nevű hajó, amely 1725 utassal a fedélzetén az első óceánjáróként teszi meg az utat Alaszkától New Yorkig, az északnyugati átjárón keresztülhaladva.

Még tavasszal számoltunk be arról, hogy katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az amerikai és kanadai parti őrség illetékesei áprilisban, felkészülendő annak a luxustengerjárónak az esetleges mentésére, amely először halad végig augusztusban az északnyugati átjárón.

Az alaszkai Sewardból induló Crystal Serenity nevű óceánjáró úti célja New York, a Bering-szoroson átkelve halad Kanada északi partjai mentén a Jeges-tengeren, majd az Atlanti-óceánon. A tervek szerint 32 nap alatt teszi meg útját az amerikai metropolisz kikötőjéig.

A Serenity luxushajó augusztus 16-án, kedden hagyta el Alaszkát 1725 utassal, hogy New Yorkba hajózzon - olvasható a friss hír az Indexen. Közben szinte egyáltalán nem feltérképezett vizeken, jéghegyeken és igencsak érzékeny vadvilágon keresztül hajózik. Ha minden igaz, még egy óriási viharral is szembe kell nézniük, amely épp az Északi-tengeren tombol.

Az idei nyár egyébként kedvez egy ilyen kalandnak, a második legalacsonyabb szintet érte el a jégtakaró kiterjedése. A hajóútra túljelentkezés volt, minden jegyet eladtak. Annyira nagy az érdeklődést, hogy jövőre megint indítanak egy hajót ugyanezen az útvonalon, már arra is sikerült jegyeket eladniuk. A cég közlése alapján a 14 fedélzetből álló hajón 22 és 120 ezer dollár között lehetett utat foglalni.

A Crystal Cruises társaság egy újfajta turizmust talál ki, olyan vizen hajóznak, amelyek korábban elérhetetlenek voltak.

Jégtörő kísérete nélkül haladnak át a hajók az átjárón

Egy évszázaddal az után, hogy Roald Amundsen felfedező elsőként áthajózott a kanadai sarki vizeken 1906-ban, a helyi közösségek és az illetékesek megpróbálnak lépést tartani a sarkvidéken végbemenő változásokkal, amelyeket a tengeri jég eltűnése idéz elő. A Crystal az eddigi legnagyobb és legfényűzőbb hajó, amely átkel az északnyugati átjárón azóta, hogy az 2007 nyarán először szabadult meg teljesen jégpáncéljától, és lehetővé vált, hogy hajók jégtörő kísérete nélkül haladjanak át rajta. Tavaly nyáron már 17 hajó közlekedett ezen a tengeri úton jégtörő nélkül az amerikai parti őrség adatai szerint.

Az áprilisi gyakorlat résztvevői áttekintették a legközelebbi parti őrségi támaszponttól mintegy 1600 kilométerre haladó tengerhajó több száz utasának kimentését célzó lidérces forgatókönyvet is - közölték illetékesek.

Az északi-sarkvidéken a kommunikáció extrém kihívást jelent: a mobiltelefon-vétel egyenetlen, nincsenek utak, a Crystal útjába eső települések kicsik.

A Crystal egy jégtörő kíséretében utazik, utóbbi fedélzetén két helikopter is van. Jégre leszállni képes pilóták, sarki-expedíciók veteránjai, jegesmedve-kutatók is vannak a fedélzeten az utasok biztonsága és a helyi vadvilág, a környezet és a szokások védelme érdekében - közölte a Crystal Cruises cég.

Forrás: Index


ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek 

Biztos jele a nyár kezdetének, hogy összegyűlnek a Magyarországon működő külföldi turisztikai képviseletek vezetői, hogy találkozzanak a szakmával.
TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket

TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket 

Görögország legnagyobb szállodaláncai mutatták be csütörtökön idei újdonságaikat a TUI szervezésében hazai utazási szakembereknek a páratlan panorámával rendelkezdő Sunhill Bisto & Skybárban.
Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében

Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében 

Egy kis ízelítőt adunk az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast-sorozat legújabb részéből.
Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni!

Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni! 

Hasznos tippek külföldre utazás előtt.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Extrém hőség Görögországban és Cipruson 

Lezárták a turisztikai látványosságokat, és felfüggesztették az iskolai oktatást.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.