„Emlékezetes lesz az idei főszezon”

Miért kapkodnak a legnagyobb hőség idején, a nyári főszezonra a különböző mediterrán úti célok után a jelentkezők, közülük is kiemelkedő mértékben keresik a törökországi nyaralódesztinációkat Közép-Európa-szerte? És az előfoglalási hullám lezártával idén miért születtek olyan foglalási adatok a DERTOUR Csoport magyarországi tagjaként szereplő Kartago Tours-nál, amire eddig nem volt példa? Rögvest kiderül.

Kérdések, válaszok

Miképp ment végbe a transzformáció egy olyan nagy német utaztatási csoport esetén, ahová betagozódott a Kartago, azaz az egyik legnagyobb hazai utazási iroda? Az is rejtély, vajon miért nyílnak sorra Starbucks kávézók a török resortok, különböző nyaraló szálláshelyek területén? Ezekre a kérdésekre is kerestük és kaptunk válaszokat azon a két napos, Pozsonyba szóló meghíváson, ahová a Kartago Tours vendégeként érkezhettünk egy. a török desztinációkat bemutató workshop során.

A pozsonyi találkozó fókuszában Törökország / Fotó: szerző
A pozsonyi találkozó fókuszában Törökország / Fotó: szerző

DERTOUR-előnyök, kelet-közép-európai sorrend

Minden bizonnyal emlékezetes lesz az idei főszezon, kezdte nyári árualapját bemutató prezentációját Bocsák Zsófia, a DERTOUR Csoportba betagozódott Kartago Tours magyarországi cégvezetője, aki a cégük életében történő jelentős változás részleteibe avatta be a pozsonyi workshopra meghívott utaztató partnereit. Megtudhattuk például azt,

az anyacég új elnevezése, megváltoztatott logója és új iránya milyen változásokat hozott a cégcsoport tagjainak életében

– így a magyarországi Kartago napi ügymenetébe is. Azt is megtudtuk, a teljes transzformáció, azaz amikor a DERTOUR Group óriáskerekébe minden apró fogaskerék majd a helyére kerül – ez beletelik úgy 1,5-2 évbe, nem egyik napról a másikra történik.

Az anyacég 16 üdülőpiacon van jelen, több mint 9 000 alkalmazottal dolgozik, 58 brand tartozik a konszernhez, emellett saját termékeik, például saját szállodaláncaik vannak,

tudtuk meg.

Ahogy azt is, hogy mindennek köszönhetően a Kartago-t is magában foglaló DERTOUR Európa második legnagyobb utaztató cégcsoportja – ennek minden előnyével együtt. Például szerződéseiket cégcsoport szinten kötik – nyilvánvalóan így olyan kedvező feltételeket elérve, amely párját ritkítja: nem csoda, ha kapkodnak az utasok ajánlataik után.

A kelet-közép-európai részhez tartozik a magyar iroda, itt vannak még rajtunk kívül a cseh, lengyel, szlovák és román konszerntagok. Hallhattunk még általános foglalási rendszerről, valamint az online foglalási mód gyorsaságáról, és arról az ugyancsak meglepő tényről, hogy

a cseh és szlovák piac vezeti a kelet-közép-európai területet, mi a román utaztatókkal együtt a Top3 tagjai vagyunk.

A DERTOUR konszern tagjai, köztük a Kartago Tours - Bocsák Zsófia prezije / Fotó: szerző
A DERTOUR konszern tagjai, köztük a Kartago Tours - Bocsák Zsófia prezije / Fotó: szerző

First Minute Nyár 2024, kimagasló Kréta, kútba esett Marsa Matruh

Majd az idei év eddigi nagy sikertörténetéről, a tavalyi év végén indult és most, február végével

lezárult előfoglalási akció minden elképzelhető előzetes reményt felülmúlt - aratott a nyaralásra készülő magyarok körében.

Olyan mértékben kapkodták el az ajánlatokat az utasok, hogy a Kartago kénytelen volt az akcióba bevont első körös árualapjukat folyamatosan bővíteni – mert azt például még sem mondhatják (pedig ez lenne az igazság), hogy márciusban például már nem tudnak krétai utat ajánlani, mert az utolsó szálig elfogyott. Emiatt különben, épp a krétai fokozott érdeklődésnek köszönhetően, súlyos döntést hoztak:

beáldozták egyik vadonatúj, idén bevezetésre kerülő úti céljukat – az egyiptomi Marsa Matruh-ról van szó

– azért, hogy felszabadítsanak járatokat annak érdekében, hogy a fokozott krétai keresletnek eleget tehessenek.

Kartago úti célok'24 / Fotó: szerző
Kartago úti célok'24 / Fotó: szerző

Charter-gondok, véges block seat-helyek

És ha már az utaztatásról szó esett: mint kiderült, a Kartago esetében – és ezzel nyilván nincsenek egyedül –

a leggyengébb láncszem a chartereztetéshez szükséges repülőgépek kapacitása.

Hiszen a charteres cég kapacitása véges – a kereslet pedig ezúttal sokkal nagyobb, mint amit teljesíteni lehet az adott lehetőségekhez mérten. Pedig block seat-helyeket is igénybe vesznek a charteres Smartwings mellett a SunExpress, WizzAir és flydubai-járatok esetén, sőt, nemcsak Budapestről, hanem Debrecenből is indítanak nyaralójáratokat – de

jó pár desztináció esetén már most – március végén – van rá bőven példa, hogy 80-90 százalékos a gépek töltöttsége, és a megcélzott főszezon még jóval odébb van...

Közben azért olyan váratlan meglepetésekkel is meg kell birkózniuk a Kartago csapatának, minthogy nemzeti ünnepünk idején, kokárda-osztogatás helyett egyik utaztató partnerük,

a SunExpress azzal koronázta meg az ünnepet, hogy Izmirbe közlekedő heti két járatát váratlanul egyre csökkentette,

ezzel nem kis fejtörést okozva azoknak az irodáknak, akik idáig ezt a szerdai – pont most törölt – járatot töltötték.

Kréta szigete -  ahogy kevesen látják a tengerparton nyaralók közül / Forrás: Depositphotos
Kréta szigete - ahogy kevesen látják a tengerparton nyaralók közül / Forrás: Depositphotos

Kartago - a név kötelez

Törökország – az egyik slágerdesztináció a magyar utazóközönség körében. Régebben két járat volt, ezt tavaly háromra bővítették, azonban ez sem volt elég – idén öt járatpárt üzemeltetnek hetente – budapesti és debreceni indulással. A Török Riviérán 256 szállodai ajánlattal rendelkeznek (erről lesz még szó cikkünk következő részében), 1, 2 hetes sőt 12 napos turnusokat is kínálva. Magyar nyelvű animátorok várják a legkisebbeket – ami régen Mango Klub néven volt ismert, mostantól a DER Touristik csoport keretén belül klubhotelek idei új szolgáltatása a gyermekanimációk esetén a Funtazia gyermekanimációs program, amely a családdal érkezők számára kínál igazi élményt a kicsiknek – és kellő nyugalmat, pihenést biztosít szüleiknek, családtagjaiknak.

Krétán közel 100 hotel ajánlatát kínálják, de, mint már említettük, itt a határ a csillagos ég, biztos, hogy kerül még be hotel az árualapba. Az Égei-tenger övezetében is rendelkeznek ajánlattal – e területre egyelőre még kevesebben érkeznek a magyarok köréből.

Tunézia – a név kötelezi az irodát ez esetben, ennek igazolása, hogy piacvezető idehaza a Kartago tunéziai ajánlatok esetén.

Egyiptom – két Vörös-tengeri desztinációt kínálnak, klasszikus utazási napok biztosításával: Hurghadára és Marsa Alarmra viszik a nyaralókat, És, hozzá kell tenni, ez a desztináció egész éves úti cél a Kartago esetében is – akárcsak más utaztatóknál.

Görögország – a török árualap mellett itt történt esetükben a legnagyobb kapacitásbővítés – köszönhetően a nagy érdeklődésnek. Rodosz, Heraklion, Kréta, Zakynthos, Korfu, Lefkada szerepel a kínálatukban – ezek közül Lefkada idén szerepel az árualapban, Korfut pedig debreceni indulással is repülik.

Spanyolország – a mallorcai desztinációt épp úgy WIZZ Block seat-tel teljesítik, akárcsak az Északciprusi nyaralóhelyek elérését – ez utóbbi különben éppúgy újdonság a kínálatukban, akárcsak a már említett Lefkada, illetve az a Marsa Matruh, ami áldozatul esett az idei Kréta-láznak, ami kitört az utasok körében.

(folyt.köv.)

 

 


Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?