Ha fenntartható üdülés, akkor Ausztria

A fenntarthatóság az élet egyre több területén válik meghatározóvá. Legyen szó azenergiatudatosságról, a regionalitásról, a hulladékmennyiség minimalizálásáról vagyaz erőforrások felelős és takarékos felhasználásáról – ezek a dolgok egyre többembernek fontosak már az üdülés során is. A fenntarthatóság terén Ausztria is jövőbemutató hozzáállást tanúsít - tájékoztatta lapunkat az Österreich Werbung.

Természet és kultúrtáj

Az embereket mindig is vonzották a kristálytiszta vizű tavak és folyók, az erdők, az érintetlen természet és a gondozott kultúrtáj, valamint a fajokban gazdag állat- és növényvilág. Az Ausztriában töltött üdülés alatt elmerülhetünk ezekben a természeti kincsekben. Ausztria természeti gyöngyszemei védelem alatt állnak. Az ország területének mintegy 16 százaléka szigorú védelem alatt álló nemzeti park, natúrpark vagy Natura 2000 terület. Ezenkívül csaknem 13 százaléknyi kevésbé szigorúan védett terület is van Ausztriában, így az ország területének összesen 28,8 százaléka áll természetvédelem alatt. A friss, tiszta víz is olyan kincs, amire Ausztria különösen büszke lehet. Hiszen Ausztriában a kiváló minőségű ivóvíz 100 százaléka kristálytiszta forrásokból és talajvízből származik. Az osztrák tavak kimagasló vízminőségének fenntartása érdekében számos intézkedést hoztak. Az Európai Unió fürdővízjelentése szerint a tavak több mint 99%-a kiváló vagy jó vízminőségű.

Zöld városok
Ausztria városai különösen jól teljesítenek a szabadon hozzáférhető zöldterületek, a megújuló energiaforrások használata, a jó levegőminőség, a kiváló tömegközlekedési szolgáltatások és a regionális kínálattal rendelkező piacok terén egyaránt. A kiváló infrastruktúra, a kimagasló minőségű ivóvíz, az egészségügyi ellátórendszer, a
kulturális programok széles választéka, a szociális biztonság, a politikai stabilitás és az alacsony bűnözési ráta különösen vonzóvá teszik Bécset. Emellett a Duna árterének egy része is a város területéhez tartozik, tovább növelve az elérhető zöldfelületek mennyiségét. Az életminőség terén más osztrák városok is kifejezetten jó eredménnyel büszkélkedhetnek: Innsbruckban, az alpesi városban minden egyes lakosra 28 fa jut. A városban található hegyeknek, parkoknak és zöldövezeteknek köszönhetően Salzburg a kultúra és a történelem mellett természeti élmények egész sorát kínálja. Linz az innováció és a fenntarthatóság jelképe, míg Graz elősorban a kulináris élvezetek városaként ismert.

Tanúsítványok
Az osztrák turisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a fenntarthatóság számos vállalkozás és úti cél DNS-ében megtalálható, még akkor is, ha ezt külön tanúsítvány nem igazolja. Szerencsére az osztrák turizmusban már most is sok olyan kis vendéglátó és turisztikai szolgáltató van, akik gyakran intuitív módon sok mindent jól csinálnak, ha a fenntarthatóságról van szó. Mindazonáltal a minősítések gyakorlati és konkrét keretként segítséget nyújtanak a vendégeknek a fenntarthatóság terén való eligazodáshoz és támogatják is a vendéglátókat a folyamatos fejlődésben. Ausztriában jelenleg 253 szálláshely rendelkezik az osztrák ökocímkével. A gasztronómiával, hüttékkel, vendéglátással, konferencia- és rendezvényhelyszínekkel, kulturális
vállalkozásokkal és kempingekkel együtt jelenleg 504 ökocímkével rendelkező vállalkozás van.

Regionalitás és biogazdálkodás
Az anyagi értékek éppúgy védelemre méltóak, mint a szellemi örökség. A hagyományok megőrzése jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz. A regionális kézműves vállalkozások különleges státusznak örvendenek Ausztriában és gyakran a vendégek számára is hozzáférhetőek. Ez feleleveníti a régi, elfeledett kézműves technikákat és inspirációként szolgálhat az érdeklődő látogatóknak. Az osztrák falusi gazdaságok számos saját és regionális terméket kínálnak, az üdülővendégek legnagyobb örömére. Ha biogazdálkodásról van szó, az egész világ Ausztriára figyel. Az alpesi országban mintegy 670 000 hektáron folyik biogazdálkodás, ami a megművelt földterület 27 százalékát jelenti, ezzel Ausztria a biogazdálkodás bajnokának számít Európában. Ez a „bio-boom” jelentős mértékben a biogazdaságok számára nyújtott állami támogatásokon alapul.

Mobilitás
Ausztriában számos úti cél megkönnyíti vendégeinek, hogy autó nélkül is mobilisak legyenek. A nemzetközi vonathálózathoz való kapcsolódás mellett a túra- és völgybuszoknak, a regionális vonatoknak és a különféle közösségi közlekedési megoldásoknak köszönhetően a helyi mobilitás is biztosított a vendégek számára. Számos település kínál transzfert a pályaudvarokról is.

Vendégkártyák
Az Ausztriában éjszakázó vendégek a nyári hónapokban szinte mindenhol megkapják a tartományok vagy régiók vendégkártyáit, amelyekkel számos kedvezményt vehetnek igénybe. Ezek a vendégkártyák számtalan érdekes ajánlatot kínálnak, hiszen a főbb látnivalók és nevezetességek, szabadidős tevékenységek, valamint a tömegközlekedés és a felvonók ingyenes vagy kedvezményes használata is a vendégkártyák szolgáltatásai közé tartozik. A vendégkártyák igazán pénztárcabarát megoldást kínálnak a családi üdüléshez, emellett a
vendégkártyával igénybe vehető szabadidős tevékenységnek köszönhetően garanciát jelentenek a változatos üdülési élményekre is.


Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.
Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat

Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat 

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról.
Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban

Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban 

Volt olyan hajó, amelyik el is süllyedt.
Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken 

Harminc ötcsillagos szállodát húztak fel a karibi paradicsomban.
Idén is sok magyar készül Horvátországba

Idén is sok magyar készül Horvátországba 

A helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.
Új alkoholtörvény Ibizán

Új alkoholtörvény Ibizán 

A nyaralókat 1500 euróig terjedő pénzbírsággal is sújtják, ha az utcán iszogatnak.
Randevúzzon Béccsel

Randevúzzon Béccsel 

Az új Wienliebe Fesztivál célja, hogy megmutassa, Bécsben nem csak élni érdemes, hanem szerethető oldala is van.
Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze

Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze 

Hundertwasser világa Bécsben, az újranyitott KunstHaus Wien-ben.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.