Így tisztítják meg a világ leghíresebb szobrát

Kéthavonta gondos tisztításnak vetik alá otthonában, a firenzei Galleria dell' Accademia-ban Michelangelo 1504-ben elkészült remekművét, ahol több mint 150 éve tartózkodik.

Évente több mint egymillióan utaznak az olaszországi Firenzébe, hogy egy pillantást vethessenek Michelangelo Dávid szobrára. Hozzáérni szigorúan tilos, ám időnként őt is meg kell szabadítani a  portól és a fürtjei közé szőtt pókhálóktól.

Az 5,1 méter magas szobor személyes restaurátora, Eleonora Pucci meghatározott időnként felmászik egy állványzatra, hogy közelről megtekinthesse Dávid állapotát, ami a reneszánsz ikon megőrzéséhez szükséges takarítási rituálé egyik része. A több órán át tartó takarításra nagyjából káthavonta kerül sor, és a múzeumban található többi szobor és festmény is hasonló bánásmódban részesül.

A szobor tisztán tartását 2018 óta végző Eleonora Pucci a munkát végig dokumentálja, fotókat készít, majd archiválja azokat.

Mint az euronews.com cikkében olvasható, a múzeum igazgatója, Cecilie Hollberg azt mondta, hogy a portalanítás nagyon fontos a szobor állagának megőrzése érdekében. Egy videót is készítették annak érdekében, hogy a nyilvánosság láthassa, mit tesznek a műalkotásokért a zárt ajtók mögött. 

A videón látható, amint a restaurátor speciális porszívóval, puha ecsettel és textíliával egy állványon állva a szobor minden centiméterét megtisztítja, a hajától egészen a lábkörmökig.

A több mint 5 méter magas 5 tonnás márvány szobor az olasz renenszánsz egyik legnagyszerűbb alkotása, és Michelangelo mindössze 29 éves volt, amikor befejezte remekművét. Egészen 1873-ig a Piazza della Signoria téren állt, amikor is átköltöztették jelenlegi helyére, és a szó szoros értelmében köré épült a múzeum.

A Piazza della Signoria téren jelenleg az eredeti szobor másoldata áll. 


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.