Így tisztítják meg a világ leghíresebb szobrát

Kéthavonta gondos tisztításnak vetik alá otthonában, a firenzei Galleria dell' Accademia-ban Michelangelo 1504-ben elkészült remekművét, ahol több mint 150 éve tartózkodik.

Évente több mint egymillióan utaznak az olaszországi Firenzébe, hogy egy pillantást vethessenek Michelangelo Dávid szobrára. Hozzáérni szigorúan tilos, ám időnként őt is meg kell szabadítani a  portól és a fürtjei közé szőtt pókhálóktól.

Az 5,1 méter magas szobor személyes restaurátora, Eleonora Pucci meghatározott időnként felmászik egy állványzatra, hogy közelről megtekinthesse Dávid állapotát, ami a reneszánsz ikon megőrzéséhez szükséges takarítási rituálé egyik része. A több órán át tartó takarításra nagyjából káthavonta kerül sor, és a múzeumban található többi szobor és festmény is hasonló bánásmódban részesül.

A szobor tisztán tartását 2018 óta végző Eleonora Pucci a munkát végig dokumentálja, fotókat készít, majd archiválja azokat.

Mint az euronews.com cikkében olvasható, a múzeum igazgatója, Cecilie Hollberg azt mondta, hogy a portalanítás nagyon fontos a szobor állagának megőrzése érdekében. Egy videót is készítették annak érdekében, hogy a nyilvánosság láthassa, mit tesznek a műalkotásokért a zárt ajtók mögött. 

A videón látható, amint a restaurátor speciális porszívóval, puha ecsettel és textíliával egy állványon állva a szobor minden centiméterét megtisztítja, a hajától egészen a lábkörmökig.

A több mint 5 méter magas 5 tonnás márvány szobor az olasz renenszánsz egyik legnagyszerűbb alkotása, és Michelangelo mindössze 29 éves volt, amikor befejezte remekművét. Egészen 1873-ig a Piazza della Signoria téren állt, amikor is átköltöztették jelenlegi helyére, és a szó szoros értelmében köré épült a múzeum.

A Piazza della Signoria téren jelenleg az eredeti szobor másoldata áll. 


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.