Jó hír az orosz és a kínai vakcinával oltott utasoknak!

A tengeri hajóutakra készülő magyar utasok terveit nem húzza keresztül a tény, hogy az EU-ban nem engedélyezett vakcinával oltották őket koronavírus ellen. Számos fontos, a tengeri hajóutak utasaira vonatkozó szabályok, és az idei szezon újdonságai mellett ezt is megtudtuk a Tengerjáró Kft. munkatársától.

A Royal Caribbean Internationalt, a Celebrity Cruisest és az Azamara hajótársaságot Magyarországon képviselő cég munkatársa, Romhányi Péter lapunknak elmondta, hogy az összes hajótársaság a No Vaccination = No Cruise elv mentén oltott hajószemélyzettel és oltott utasokkal vág majd neki az utaknak,  amelyek során mindig figyelembe kell venniük az indulási és megállási helyszínek országainak járványügyi előírásait is. Az adott országok szabályváltozásainak lekövetése azért is fontos, mert módosulhatnak a hajóhoz jutás körülményei.

Jó hír a magyaroknak: a vakcina típusa mindegy

A szakember kiemelte, hogy a nemzetközi hajótársaságok az orosz és kínai vakcinával való oltottságot is elfogadják azon országok állampolgárai esetében, ahol ezek a vakcinák hivatalosan engedélyezettek. Fontos kitétel, hogy csak a második oltás felvételétől számított két hét elteltével kezdheti meg a hajóútját az utas. A hajóutakon való résztvétel feltétele a 18 év alattiaknak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt.

Emellett a kikötőkben, beszálláskor is tesztelnek antigén gyorsteszttel a hajótársaságok költségén, illetve az utasoknak bármikor és bárhol alá kell vetniük magukat az utak során esetleg szükségessé váló további teszteléseknek. A Tengerjáró ügyvezetője, Nemes Horacsek Márta egy korábbi, a Pont Itt magazinunkban olvasható cikkünkben elmondta, hogy úgy véli, a korai utakon biztosan fognak tesztelni minden megállót követő beszálláskor, hogy garantálják a maximális biztonságot a helyiekkel történt esetleges találkozásokat követően. A hajókon is változtatásokat eszközölnek a járványhelyzet miatt, például megnagyobbítják az orvosi helyiségeket és elkülönítőket alakítanak ki.

Trükkös megoldások, amíg ki nem nyit az USA

A hajóutak indulásának globális felfüggesztése július 31-ig tart a Royal Caribbean-nél, de akad néhány rendkívüli indulás: a Bahamákon található Nassauból indult karibi útjára az Adventure of the Seas június 12-én biztonsági okokból csökkentett kapacitással, a Jewel of the Seas pedig július elején kezdi meg a „munkát” a Földközi-tengeren. Augusztus 15-én a Harmony of the Seas Rómából és Barcelonából kezdei meg útját, és augusztus folyamán fokozatosan kapcsolódnak be a társaság többi hajói. A Celebrity Cruises szintén július 31-ig hirdetett leállást, de a Celebrity Millennium június 5-én már útnak indult St. Maartinból mint az első tengerjáró hajó, amely több mint egy éves leállás után közlekedik Észak-Amerika partjainál. Nassau és St. Maartin segítségével némileg korábban kezdődhet a szezont, mert míg az Egyesült Államok indulási pontjai egyelőre nincsenek nyitva a külföldi utasok előtt, addig az említett két, európai fennhatóság alá tartozó kikötőbe nem jelent gondot beutazni Európából vagy egy harmadik államból. Az USA megnyitásáig a hajóutak megállóit is európai felségterületen biztosítják a hajótársaságok.

Újdonságok idén és jövőre

Áprilisban új hajót dobott a piacra a Celebrity: Athénból indította útjára 3000 fős Celebrity Apex nevű tengerjáróját, amely kezdetben csak a görög szigeteket és Ciprust érinti, majd augusztustól terveznek izraeli kikötéseket is. 2022 áprilisában is érkezik egy újdonság a Royal flottájában, a Wonder of the Seas a világ egyik legnagyobb hajójaként, amely Ázsiában közlekedik majd, Sanghajból indul Japán felé. A Celebrity új hajója, a Celebrity Beyond pedig ugyanekkor debütál a Földközi-tengeren, télre pedig áthajózik a karib térségbe.


Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.