Jó hír az orosz és a kínai vakcinával oltott utasoknak!

A tengeri hajóutakra készülő magyar utasok terveit nem húzza keresztül a tény, hogy az EU-ban nem engedélyezett vakcinával oltották őket koronavírus ellen. Számos fontos, a tengeri hajóutak utasaira vonatkozó szabályok, és az idei szezon újdonságai mellett ezt is megtudtuk a Tengerjáró Kft. munkatársától.

A Royal Caribbean Internationalt, a Celebrity Cruisest és az Azamara hajótársaságot Magyarországon képviselő cég munkatársa, Romhányi Péter lapunknak elmondta, hogy az összes hajótársaság a No Vaccination = No Cruise elv mentén oltott hajószemélyzettel és oltott utasokkal vág majd neki az utaknak,  amelyek során mindig figyelembe kell venniük az indulási és megállási helyszínek országainak járványügyi előírásait is. Az adott országok szabályváltozásainak lekövetése azért is fontos, mert módosulhatnak a hajóhoz jutás körülményei.

Jó hír a magyaroknak: a vakcina típusa mindegy

A szakember kiemelte, hogy a nemzetközi hajótársaságok az orosz és kínai vakcinával való oltottságot is elfogadják azon országok állampolgárai esetében, ahol ezek a vakcinák hivatalosan engedélyezettek. Fontos kitétel, hogy csak a második oltás felvételétől számított két hét elteltével kezdheti meg a hajóútját az utas. A hajóutakon való résztvétel feltétele a 18 év alattiaknak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt.

Emellett a kikötőkben, beszálláskor is tesztelnek antigén gyorsteszttel a hajótársaságok költségén, illetve az utasoknak bármikor és bárhol alá kell vetniük magukat az utak során esetleg szükségessé váló további teszteléseknek. A Tengerjáró ügyvezetője, Nemes Horacsek Márta egy korábbi, a Pont Itt magazinunkban olvasható cikkünkben elmondta, hogy úgy véli, a korai utakon biztosan fognak tesztelni minden megállót követő beszálláskor, hogy garantálják a maximális biztonságot a helyiekkel történt esetleges találkozásokat követően. A hajókon is változtatásokat eszközölnek a járványhelyzet miatt, például megnagyobbítják az orvosi helyiségeket és elkülönítőket alakítanak ki.

Trükkös megoldások, amíg ki nem nyit az USA

A hajóutak indulásának globális felfüggesztése július 31-ig tart a Royal Caribbean-nél, de akad néhány rendkívüli indulás: a Bahamákon található Nassauból indult karibi útjára az Adventure of the Seas június 12-én biztonsági okokból csökkentett kapacitással, a Jewel of the Seas pedig július elején kezdi meg a „munkát” a Földközi-tengeren. Augusztus 15-én a Harmony of the Seas Rómából és Barcelonából kezdei meg útját, és augusztus folyamán fokozatosan kapcsolódnak be a társaság többi hajói. A Celebrity Cruises szintén július 31-ig hirdetett leállást, de a Celebrity Millennium június 5-én már útnak indult St. Maartinból mint az első tengerjáró hajó, amely több mint egy éves leállás után közlekedik Észak-Amerika partjainál. Nassau és St. Maartin segítségével némileg korábban kezdődhet a szezont, mert míg az Egyesült Államok indulási pontjai egyelőre nincsenek nyitva a külföldi utasok előtt, addig az említett két, európai fennhatóság alá tartozó kikötőbe nem jelent gondot beutazni Európából vagy egy harmadik államból. Az USA megnyitásáig a hajóutak megállóit is európai felségterületen biztosítják a hajótársaságok.

Újdonságok idén és jövőre

Áprilisban új hajót dobott a piacra a Celebrity: Athénból indította útjára 3000 fős Celebrity Apex nevű tengerjáróját, amely kezdetben csak a görög szigeteket és Ciprust érinti, majd augusztustól terveznek izraeli kikötéseket is. 2022 áprilisában is érkezik egy újdonság a Royal flottájában, a Wonder of the Seas a világ egyik legnagyobb hajójaként, amely Ázsiában közlekedik majd, Sanghajból indul Japán felé. A Celebrity új hajója, a Celebrity Beyond pedig ugyanekkor debütál a Földközi-tengeren, télre pedig áthajózik a karib térségbe.


ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek 

Biztos jele a nyár kezdetének, hogy összegyűlnek a Magyarországon működő külföldi turisztikai képviseletek vezetői, hogy találkozzanak a szakmával.
TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket

TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket 

Görögország legnagyobb szállodaláncai mutatták be csütörtökön idei újdonságaikat a TUI szervezésében hazai utazási szakembereknek a páratlan panorámával rendelkezdő Sunhill Bisto & Skybárban.
Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében

Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében 

Egy kis ízelítőt adunk az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast-sorozat legújabb részéből.
Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni!

Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni! 

Hasznos tippek külföldre utazás előtt.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Extrém hőség Görögországban és Cipruson 

Lezárták a turisztikai látványosságokat, és felfüggesztették az iskolai oktatást.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.