Készítettél már struccot?

Ha nem, itt ideje, hogy megpróbáld! Legalábbis is így vélekedtek az idén 38. alkalommal megrendezésre kerülő, párizsi alapítású Chaine des Rotisseurs  (alapítás éve: 1248) Világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán, ahol magyar résztvevő is szerepelt a versenyzők között. 

A viadalt szeptember 5-én, a dél-afrikai Durban tartották, ahol az ifjú magyar tehetséget, Horváth Ákost (Arany Kaviár étterem) a hazai Chaine des Rotisseurs szervezet elnöke, Novák Iván és egyik tagja, Barka Áron (ARAZ Étterem, chef de cuisine) kísérte el. Erre a rangos versenyre különben a hazai tagszervezet folyamatosan, minden évben küld ifjú versenyzőket, akivel rendszerint az elnök és egy zsűritag is vele tart.

A vébé napján, kora reggel a kötelező alapanyagokon kívül szabadon választhatóak is kerültek a versenyzők elé. Azonban álljunk meg egy pillanatra a kötelező sor mellett. Ugyanis Horváth Ákosnak, a magyar versenyzőnek nem mindennapi kihívás lehetett a kötelező feladat: strucc, egy fokvárosi halfajta valamint papaya rejtőzött abban a „fekete dobozban”, amelyből mindenképp kellett készíteni a háromfogásos ételsort – előételt, főfogást és desszertet -, és minderre a receptíráson kívül (erre fél órát kaptak a versenyzők) három és fél óra állt rendelkezésére. A másik magyar résztvevő – Barka Áron – sajnos nem segíthetett neki, hiszen ő a kóstoló zsűri tagjaként nem kerülhetett kapcsolatba a versenyzőkkel, ráadásul minden tányér, ami elé került, anonim volt (csak egy sorszám szerepelt rajta), nem tudhatta, hogy épp kinek az ételét kóstolja a zsűri többi tagjaival együtt.

A versenyt a helyi szervezők élőben, a világhálón, angol nyelven közvetítették, miközben az elkészült ételekről profi fotósok készítettek felvételeket.

Két különböző feladaton dolgozott a 12 tagú zsűri: az egyik a konyhai munkát kísérte figyelemmel és pontozta, a másik kóstoló csapatként szerepelt. Húsz különböző országból érkeztek a versenyzők, a verseny eredményét Barka Áronnal összegezzük: „A struccot sokan kicsit nyersen hagyták, mivel ez helyi alapanyag volt, kevesen tudták, hogy kellene valójában elkészíteni. A versenyt megnyerő német versenyző viszont a sötét színű, vad strucchúst tökéletes állapotban tálalta elénk – nem is volt kérdés, hogy az ő főétele volt a legjobb. A második helyezett a kanadaiak újonca volt, a dobogó harmadik helyére a tajvani versenyző került. A mi Horváth Ákosunk az előkelő negyedik helyezést érte el, az értékelés során a zsűri tagjaiként elmondtuk, hogy jó volt a helyzet felismerése, rendezett a munkája, jól ízesítette a versenyműveket, a sütés és a mártás állaga nem volt még tökéletes. Számunkra különben az idei verseny azért is volt érdekes és tanulságos, mert a jövő évi világbajnokság színhelye éppen Budapest lesz. A helyszínt még keressük, az időpont azonban már végleges 2015. szeptember 11.”


Marie Antoinette a Pozsonyi várban

Marie Antoinette a Pozsonyi várban 

A „Marie Antoinette – Bécstől Versailles-ig és egészen a guillotine alá” címet viselő kiállítás a Pozsonyi vár lovagtermében kapott helyet.
Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében

Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében 

A világ élvonalbeli golfozóit felvonultató 2025-ös Turkish Airlines Open négy napon át kínált világszínvonalú sportélményt az antalyai Regnum Carya Golf & Resort pályáján.
Mérgező füstfelhő Sevillánál

Mérgező füstfelhő Sevillánál 

Feltételezhetően mérgező füstfelhő miatt mintegy 80 ezer ember nem mehet ki a szabadba Sevilla környékén.
Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló

Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló  

A hazai utazási irodásokkal közösen felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál

Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.
Különös fesztivál Linzben

Különös fesztivál Linzben 

Rendhagyó módon megélhető Linz város friss jövőstratégiája.
Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.