1) Meleg tengervíz
Máltán a tengervíz hőmérséklete télen sem süllyed 14°C - 16°C alá. Néha még a levegő hőmérsékleténél is melegebb. Ilyen hőmérsékleten kényelmesen lehet vastag téli neoprén (7mm +), vagy száraz ruhában merülni.
2) Kiváló vízalatti láthatóság
A Földközi-tenger híres a tisztaságáról, relatív magas sótartalma miatt nem igazán algásodik. Télen ez a vízalatti láthatóság Málta partjainál akár 40 méterig is terjedhet! Így a tél a legideálisabb időszak a vízalatti fényképezéshez.
3) Csodálatos tengeri élet
A tél az az évszak amikor a legjobban meg lehet figyelni a tengeri élővilágot, főként a halrajokat. Nem ritkák a tengeri keszeg (dentex), a hosszabb fajta tengeri sügér (grouper) és a fattyúmakréla (amberjack) rajok. A tengeri élet télen „virágzik”, ilyenkor sokféle látnivaló akad a lecsökkent víz alatti aktivitás és a jó láthatóság miatt. A tengeri élet sokkal gazdagabbak, legalábbis jobban megfigyelhető ezekben a hónapokban. A hagyományos máltai hal is, a Szt. Péter hala (más néven John Dory) a téli hónapokban emelkedik fel a mélyből a melegebb vizekbe és színpompás pikkelyeivel lenyűgözi a búvárokat.
4) Elhagyatott merülőhelyek
Málta nagyon népszerű búvárhely, és bár sok merülési helye van, ezeknél májustól szeptemberig sokszor elég nagy a nyüzsgés. A szárazföldről megközelíthető területek esetében az odavezető utak is elég zsúfoltak teli kisteherautókkal, felszerelésekkel és búvárokkal. A téli búvárkodás sokkal nagyobb nyugalmat kínál, sőt akár egy egész roncs vagy természetes merülési hely is „csak a mienk” lehet arra az időre, nem kell másokkal osztozni.
5) Védett merülőhelyek mindennap
A víz feletti időjárás alig befolyásolja a felszín alattit. Ezért szinte a legtöbb nap nyugodtan merülhetünk, kivéve persze, ha a körülmények a vízbe való be- és kijutását nem teszik lehetővé. A Máltai-szigetek földrajzi alakja miatt a búvárok az év legtöbb napján találnak védett merülési helyeket, a szigetek apró mérete miatt pedig rövid idő alatt könnyen eljuthatunk egyik pontról a másikra.
Máltán télen jobb merülni, mint nyáron
A Máltai Idegeforgalmi Hivatal öt okot is felsorol miért érdemes télen búvárkodni a szigetország partjainál.
DZT: íme, az innovatív MI-influenszer
A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult
A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében
A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza
Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve
Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia
íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből
Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit
Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt
A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja
Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.