Máltán télen jobb merülni, mint nyáron

A Máltai Idegeforgalmi Hivatal öt okot is felsorol miért érdemes télen búvárkodni a szigetország partjainál.

1)    Meleg tengervíz
Máltán a tengervíz hőmérséklete télen sem süllyed 14°C - 16°C alá. Néha még a levegő hőmérsékleténél is melegebb. Ilyen hőmérsékleten kényelmesen lehet vastag téli neoprén (7mm +), vagy száraz ruhában merülni.

2)    Kiváló vízalatti láthatóság
A Földközi-tenger híres a tisztaságáról, relatív magas sótartalma miatt nem igazán algásodik. Télen ez a vízalatti láthatóság Málta partjainál akár 40 méterig is terjedhet! Így a tél a legideálisabb időszak a vízalatti fényképezéshez.

3)    Csodálatos tengeri élet
A tél az az évszak amikor a legjobban meg lehet figyelni a tengeri élővilágot, főként a halrajokat. Nem ritkák a tengeri keszeg (dentex), a hosszabb fajta tengeri sügér (grouper) és a fattyúmakréla (amberjack) rajok. A tengeri élet télen „virágzik”, ilyenkor sokféle látnivaló akad a lecsökkent víz alatti aktivitás és a jó láthatóság miatt. A tengeri élet sokkal gazdagabbak, legalábbis jobban megfigyelhető ezekben a hónapokban. A hagyományos máltai hal is, a Szt. Péter hala (más néven John Dory) a téli hónapokban emelkedik fel a mélyből a melegebb vizekbe és színpompás pikkelyeivel lenyűgözi a búvárokat.

4)    Elhagyatott merülőhelyek
Málta nagyon népszerű búvárhely, és bár sok merülési helye van, ezeknél májustól szeptemberig sokszor elég nagy a nyüzsgés. A szárazföldről megközelíthető területek esetében az odavezető utak is elég zsúfoltak teli kisteherautókkal, felszerelésekkel és búvárokkal. A téli búvárkodás sokkal nagyobb nyugalmat kínál, sőt akár egy egész roncs vagy természetes merülési hely is „csak a mienk” lehet arra az időre, nem kell másokkal osztozni.

5)   Védett merülőhelyek mindennap

A víz feletti időjárás alig befolyásolja a felszín alattit. Ezért szinte a legtöbb nap nyugodtan merülhetünk, kivéve persze, ha a körülmények a vízbe való be- és kijutását nem teszik lehetővé. A Máltai-szigetek földrajzi alakja miatt a búvárok az év legtöbb napján találnak védett merülési helyeket, a szigetek apró mérete miatt pedig rövid idő alatt könnyen eljuthatunk egyik pontról a másikra.



Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.